Et år efter corona-indlæggelse lider britiske patienter stadig af senfølger

Patienter, der oplever corona-senfølger fem måneder efter hospitalsindlæggelse, er ofte også plaget efter ét år. Illustration: Bigstock/Pra Chid

At døje med senfølger efter en indlæggelse med Covid-19 kan være en langstrakt affære.

Blandt britiske patienter, der blev indlagt under pandemiens første bølger i perioden marts 2020 og april 2021, er der en meget begrænset bedring blandt dem, der kæmpede med senfølger efter fem måneder, og dem, som gjorde det efter ét år.

Det viser et spritnyt britisk studie publiceret i The Lancet.

Her har forskerne opsøgt 2.320 patienter med en gennemsnitsalder på 58,7 år, som var indlagt på hospitalet i den nævnte periode fem måneder efter udskrivelse. Og så har forskerne fulgt op med undersøgelser af 807 patienter efter ét år.

25,5 procent af patienterne var kommet sig helt ovenpå sygdomsforløbet fem måneder efter udskrivelse. Men efter et år var andelen kun steget til 28,9 procent. Symptomer som muskelømhed, åndedrætsbesvær, hukommelsesproblemer og dårlig søvn plagede stadig de tidligere covid-ramte.

Kvinder er særligt udsat

Ifølge de britiske forskere er billedet i overensstemmelse med et tidligere kinesisk studie fra Wuhan. Det gælder ikke mindst med det faktum, at kvinder træder frem i billedet af de senfølge-ramte.

Det nye britiske studie viser nemlig, at kvinder har 32 procent mindre sandsynlighed end mænd for at være kommet sig efter ét år med en odds-ratio på 0,68.

Her skal det bemærkes, at kun 35,6 procent af deltagerne i studiet var kvinder, hvilket forskerne selv tillægger en vis bias.

Læs også: Senfølgepatienter kan give vigtig indsigt i smerter

Ud over kvindelige patienter, så er overvægtige patienter med en BMI over 30 kg/m² og patienter, der får hjælp til vejrtrækning med respirator (invasiv mekanisk ventilation), også overrepræsenteret blandt de sene senfølge-plagede.

Mulig effekt af behandling mod inflammation

Som en del af studiet har forskerne taget blodprøver af de fulgte patienter i jagten på mulige bud på behandling af covid-senfølger.

En hypotese har været, at hyperinflammation i kombination med et akut covid-19-forløb kan resultere i kroniske betændelsestilstande, der svækker immunforsvaret og dermed bidrager til senfølger.

Læs også: Bombarderer covid-patienter med lydbølger for at fjerne senfølger

I studiet har forskerne opdelt patienterne i fire klynger, der indikerer alvoren af senfølgerne efter fem måneder, og lavet en klyngeanalyse på den baggrund.

Her har forskerne påvist øgede betændelsestilstande hos de ‘meget alvorligt’ ramte og de ‘moderat’ ramte, som også døjer med kognitive senfølger, når man sammenligner med de milde forløb.

Derfor lægger studiet op til, at anti-inflammatorisk behandling måske kan være en vej til at komme af med senfølger.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

og hun nægter at sige hvornår hun sidst blev vaccineret så det er et godt bud at det var tæt nok på til at være årsagen. Jeg hører også om stærkt forhøjede dødsfald blandt atleter af blodprop i hjertet. Noget ala 20-30x over normen. 27 årig italiensk svømmer Mariasofia Paparo døde for få dage siden af hjertestop og italien har tvangsvaccination for de fleste og specielt hvis man deltager i sport. At man har opgivet astra og j&j netop pga spontane dødsfald og blodpropper er jo ingen grund til at indrømme noget overhovedet. det er meget bedre at håne end at være ærlige om problemerne. det er jo ikke for dumt.

 • 3
 • 36

Dan Frederiksen skriver et dårligt indlæg i debatten. Dan - husk at læse dit eget indlæg med kritiske øjne INDEN du trykker på GEM. Hvis du ikke er helt tilfreds med dit eget indlæg kan det være en bedre ide at undlade at gemme det. Du skal bare lukke siden helt ned, så bliver dit indlæg slettet automatisk. Tak fordi du lyttede.

 • 8
 • 0

Vil du ikke også meget gerne grave i senfølger i DK og bringe dem i Ingeniøren? Fra UK og USA er der rapporter, ikke fra DK. Er danskere immune over for senfølger, eller er de mørkelagt?

 • 3
 • 1

Før plan/scamdemien blev fænomener som fibromyalgi, whiplash og kronisk træthed kategoriseret som psykiske lidelser.

Bare for at træde yderligere på de ramte.

Nu kan man hænge det op på senfølger af Corona.

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten