

Busserne på linje 2A i København og linje 13 i Aarhus har så små batterier, at de er nødt til at hurtiglade, når de kommer til endestationen. Det sker via en såkaldt pantograf.
Men hurtigladning af elbusser, eller “opportunity charging”, som de to busser praktiserer, vinder indtil videre ikke indpas mange andre steder i Danmark.
Senest har Aalborg Kommune fredag annonceret, at når samtlige busser omstilles til el fra august 2022, vil der være tale om busser, der skal klare hele opladningen på et nyt busdepot i Aalborg Øst.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Findes der busser hvor batteriet er en "akku-pack" som kan udskiftes? F.eks. kunne det jo være bagdelen. Men er det mekanisk set for indviklet?
Ja. Har set et system hvor batteripakken har hjul og er selvkørende. Batteriet kan sænkes ned fra bagenden. Chaufføren kører derefter batteriet ind i et ladeskur og tilbage til bussen med et friskt batteri. Simpelt og hurtigt.
Men det synes ikke at være populært. Årsagen findes nok i at batteriet skal have nok kapacitet til at der er en nødvendig reserve og at et mindre batteri skal udskiftes tilsvarende hurtigere. Hvis batteriet skal holde i bussens levetid, så skal det have en god størrelse, da batteriets levetid opgives i et antal fulde ladecykler. Hvis det fører til busser med batterier store nok til en hel dags kørsel, så er udskiftelige batterier overflødige.
Findes der busser hvor batteriet er en "akku-pack" som kan udskiftes? F.eks. kunne det jo være bagdelen. Men er det mekanisk set for indviklet?
Mener at det er en fabrikant der har lavet en elbus med udskiftelig batteri. På en opladning skulle den kunne køre omkring 12 timer, så med batteri swap skulle den næsten kunne køre i døgndrift. Skal evt prøve at finde videoen igen.
Findes der busser hvor batteriet er en "akku-pack" som kan udskiftes? F.eks. kunne det jo være bagdelen. Men er det mekanisk set for indviklet?
Om få år, vil el-busserne også køre selv. Letbaner kan ikke bruges til noget. Det går dem som sporvognene - pladsen kan bruges bedre til busbaner. Og det sker i hele verden - så der bliver ikke fremstillet flere letbaner, og der vil ikke være muligt at få reservedele om få år. Alle vil vælge automatisk kørende busser fremfor letbaner inden 10 år. Teknologien til selvkørende biler og busser vil være moden inden 10 år, og totalt erstatte letbaner og måske også tog. Der går ikke mange år, inden andre lande begynder at investere i selvkørende taxaer og busser.Men måske skulle man droppe skinner, luftledninger og pantografer på den københavnske letbane, og bare udnytte at der er lavet plads til særskilte busbaner til EL busser.
Citat: "hvis du skal have ladestationer til pantografer stående ude i byrummet, er det samtidig mere pladskrævende. Samtidig vil det kræve, at bussen kører en fast rute, som der ikke kan ændres på."
Det er vel både rigtigt og forkert - Bussen skal passere nogle knudepunkter, hvor der kan lades op, og så kan den ellers køre frit.
Og som nabo til letbanebyggeriet i København, virker en enkelt ladestation på et trafikknudepunkt ikke afskrækkende, i forhold til at grave hele "Ring 3" op to gange.
Men måske skulle man droppe skinner, luftledninger og pantografer på den københavnske letbane, og bare udnytte at der er lavet plads til særskilte busbaner til EL busser.