Aalborgs elbusser skal lade i depot frem for “klatopladning”

Plus25. maj 2021 kl. 09:575
Aalborgs elbusser skal lade i depot frem for “klatopladning”
Illustration: Nordjyllands Trafikselskab.
Udviklingen af batterier er er gået stærkt, og samtlige busser det nordjyske omstilles til el fra august næste år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Busserne på linje 2A i København og linje 13 i Aarhus har så små batterier, at de er nødt til at hurtiglade, når de kommer til endestationen. Det sker via en såkaldt pantograf.

Men hurtigladning af elbusser, eller “opportunity charging”, som de to busser praktiserer, vinder indtil videre ikke indpas mange andre steder i Danmark.

Senest har Aalborg Kommune fredag annonceret, at når samtlige busser omstilles til el fra august 2022, vil der være tale om busser, der skal klare hele opladningen på et nyt busdepot i Aalborg Øst.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. maj 2021 kl. 10:07

Findes der busser hvor batteriet er en "akku-pack" som kan udskiftes? F.eks. kunne det jo være bagdelen. Men er det mekanisk set for indviklet?

Ja. Har set et system hvor batteripakken har hjul og er selvkørende. Batteriet kan sænkes ned fra bagenden. Chaufføren kører derefter batteriet ind i et ladeskur og tilbage til bussen med et friskt batteri. Simpelt og hurtigt.

Men det synes ikke at være populært. Årsagen findes nok i at batteriet skal have nok kapacitet til at der er en nødvendig reserve og at et mindre batteri skal udskiftes tilsvarende hurtigere. Hvis batteriet skal holde i bussens levetid, så skal det have en god størrelse, da batteriets levetid opgives i et antal fulde ladecykler. Hvis det fører til busser med batterier store nok til en hel dags kørsel, så er udskiftelige batterier overflødige.

3
26. maj 2021 kl. 07:49

Findes der busser hvor batteriet er en "akku-pack" som kan udskiftes? F.eks. kunne det jo være bagdelen. Men er det mekanisk set for indviklet?

2
26. maj 2021 kl. 06:42

Men måske skulle man droppe skinner, luftledninger og pantografer på den københavnske letbane, og bare udnytte at der er lavet plads til særskilte busbaner til EL busser.

Om få år, vil el-busserne også køre selv. Letbaner kan ikke bruges til noget. Det går dem som sporvognene - pladsen kan bruges bedre til busbaner. Og det sker i hele verden - så der bliver ikke fremstillet flere letbaner, og der vil ikke være muligt at få reservedele om få år. Alle vil vælge automatisk kørende busser fremfor letbaner inden 10 år. Teknologien til selvkørende biler og busser vil være moden inden 10 år, og totalt erstatte letbaner og måske også tog. Der går ikke mange år, inden andre lande begynder at investere i selvkørende taxaer og busser.

1
25. maj 2021 kl. 11:05

Citat: "hvis du skal have ladestationer til pantografer stående ude i byrummet, er det samtidig mere pladskrævende. Samtidig vil det kræve, at bussen kører en fast rute, som der ikke kan ændres på."

Det er vel både rigtigt og forkert - Bussen skal passere nogle knudepunkter, hvor der kan lades op, og så kan den ellers køre frit.

Og som nabo til letbanebyggeriet i København, virker en enkelt ladestation på et trafikknudepunkt ikke afskrækkende, i forhold til at grave hele "Ring 3" op to gange.

Men måske skulle man droppe skinner, luftledninger og pantografer på den københavnske letbane, og bare udnytte at der er lavet plads til særskilte busbaner til EL busser.