Aalborg-virksomhed leverer teknologi til at dyrke tomater i ørkenen

Når der i fremtiden skal dyrkes tomater i den australske ørken, sker det på afgørende punkter med dansk teknologi. Ingeniørvirksomheden Aalborg CSP skal levere et termisk solenergisystem til det australsk projekt.

Teknologikonceptet skal udnytte solenergi og havvand til et 200.000 kvadratmeter stort gartneri i udkanten af den australske by Port Augusta. Ifølge en pressemeddelelse fra virksomheden er der på stedet knastør ørken.

Kontrakten er skrevet under med virksomheden Sundrop Farms, som har base i Australien, og den indebærer mere end 100.000 ingeniørtimer og er mere end 200 millioner kroner værd for Aalborg CSP.

Virksomheden udvikler og leverer vedvarende energiteknologier inden for koncentreret solkraft - CSP står for Concentrated Solar Power. I Australien skal virksomheden levere et integreret CSP-energisystem, som høster solenergi og leverer ferskvand, opvarmning og elektricitet.

Australierne vil dyrke 15.000 ton grøntsager pr. år i ørkenen ved brug af havvand og solstråler som primære ressourcer.

Aalborg-virksomheden har i 25 år udviklet traditionelle dampkedler.

»Vi kombinerer de nyeste og mest avancerede solteknologier med vores viden fra konventionelle dampkedler i forhold til at realisere et projekt med så unikke perspektiver for verdenssamfundet,« siger Svante Bundgaard, administrerende direktør ved Aalborg CSP, i pressemeddelelsen.

Systemet i ørkenen skal stå klar til drift i oktober 2016, og når det kører, afsalter det årligt 250.000 kubikmeter havvand til kunstvanding, ligesom hele opvarmningsbehovet for drivhusene om vinteren og på kolde nætter også leveres af anlægget.

Emner : Solkraftværk