Aalborg Universitet producerer olie af al slags biomasse

Aalborg Universitet har netop åbnet et nyt bioolieanlæg til 7,5 millioner kroner. Der er tale om et demonstrationsanlæg, der producere op til én liter bioolie i timen. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er en del mere, end forskerne tidligere har præsteret. Faktisk er det så meget, at transportbranchen kan begynde at teste brugen.

Anlægget er udviklet i et samarbejde mellem forskerne fra Aalborg Universitet og anlægsleverandøren Steeper Energy. Det fungerer groft sagt ved at varme organisk materiale op til 400 grader C under tryk. Olien kan derefter raffineres næsten som almindelig råolie og kan derfor i princippet fyldes direkte i bilen.

Det nye anlæg sikrer desuden, at bioolien stort set bliver ens, uanset hvilken biomasse der bruges som base.

Læs også: Dansk teknik omdanner alle slags slam og affald til råolie

»Styrken er netop, at vi groft sagt kan tillade os til at tage biomasse under én hat. Vores hypotese er, at vi kan lave olie ud af al slags biomasse. Olien bliver meget homogen i kvalitet, og den minder om råolie fra Nordsøen,« siger professor Lasse Rosendahl til dr.dk/viden.

Selvom det nye anlæg kun kan producere bioolie i beskedne mængder, hindrer det ikke professor Lasse Rosendahl i at se et enormt potentiale.

»Man siger, at der nu er cirka ti milliarder ton biomasserestprodukt globalt om året. Tænk hvis man kan få adgang til alt det. Så vil man kunne lave 40 millioner tønder bioolie om dagen,« siger Lasse Rosendahl.

I dag bliver der produceret 90 millioner tønder råolie, hvor de 60 millioner går til transport.

Læs mere på DR.dk.

Emner : Biomasse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det nye anlæg sikrer desuden, at bioolien stort set bliver ens, uanset hvilken biomasse, der bruges som base.

Hvis man hælder alle mulige forskellige slags biomasse ind i processen, og får en ensartet olie ud uanset input, vil jeg formode at alle forskellighederne i input vil afspejles i et heterogent output i restproduktet...?

Bliver det så ikke bare så meget desto mere vanskeligt at håndtere det heterogene restprodukt fra processen?

  • 2
  • 0

Jeg vil også gerne vide hvilken slags restprodukt, denne proces giver.

Hvis det ikke er giftig kunne man eventuelt lave en produktion af biogas og efterfølgende syngas med biokul som restprodukt.

Hvis dette kunne lade sig gøre ville øge antallet af produkter til olie + biogas + syngas + biokul

  • 2
  • 0

I dag bliver der produceret 90 millioner tønder råolie, hvor de 60 millioner går til transport. >>>

Idag er verdens samlede olieproduktion 90 mio. tønder pr. dag, heraf ca. 2 mio. biofuels, (1.6 mio. i 2009), ifølge IEA Oil Market Report, 11. april 2013.

IEA's World Energy Outlook 2011 har en fremskrivning af olieforbruget i transportsektoren, som stiger fra 45 mio. tønder/dag i 2010 til 60 mio. i 2035. Forbruget i personbiler og små varevogne skønnes kun at stige svagt, fra 20 til 22 mio. tønder/dag, fordi stigningen i antallet af disse køretøjer til dels vil blive opvejet af forbedret brændstoføkonomi. Olieforbruget til godstransport på landevejene forventes derimod at stige med 50% fra 10 til 15 mio. tønder/dag.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten