Aalborg Universitet har netop åbnet et nyt bioolieanlæg til 7,5 millioner kroner. Der er tale om et demonstrationsanlæg, der producere op til én liter bioolie i timen. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er en del mere, end forskerne tidligere har præsteret. Faktisk er det så meget, at transportbranchen kan begynde at teste brugen.
Anlægget er udviklet i et samarbejde mellem forskerne fra Aalborg Universitet og anlægsleverandøren Steeper Energy. Det fungerer groft sagt ved at varme organisk materiale op til 400 grader C under tryk. Olien kan derefter raffineres næsten som almindelig råolie og kan derfor i princippet fyldes direkte i bilen.
Det nye anlæg sikrer desuden, at bioolien stort set bliver ens, uanset hvilken biomasse der bruges som base.
Læs også: Dansk teknik omdanner alle slags slam og affald til råolie
»Styrken er netop, at vi groft sagt kan tillade os til at tage biomasse under én hat. Vores hypotese er, at vi kan lave olie ud af al slags biomasse. Olien bliver meget homogen i kvalitet, og den minder om råolie fra Nordsøen,« siger professor Lasse Rosendahl til dr.dk/viden.
Selvom det nye anlæg kun kan producere bioolie i beskedne mængder, hindrer det ikke professor Lasse Rosendahl i at se et enormt potentiale.
»Man siger, at der nu er cirka ti milliarder ton biomasserestprodukt globalt om året. Tænk hvis man kan få adgang til alt det. Så vil man kunne lave 40 millioner tønder bioolie om dagen,« siger Lasse Rosendahl.
I dag bliver der produceret 90 millioner tønder råolie, hvor de 60 millioner går til transport.
