Aalborg Universitet bygger fremtidens automatiserede fabrik med danske robotter
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Aalborg Universitet bygger fremtidens automatiserede fabrik med danske robotter

I fremtidens fabriksproduktion er robotterne fleksible, siger professor Ole Madsen fra Aalborg Universitet. Han står i spidsen for projektet Smart Production Lab på universitetets Institut for Mekanik og Produktion.

Det betyder blandt andet, at robotterne er mobile og kan flyttes rundt, alt efter hvilke produkter der skal gennem produktionsapparatet.

»Markedet bevæger sig fra klassisk masseproduktion til mass customization og mass personalization – altså krav om en myriade af produktvarianter. Det udfordrer virkelig industrien. Men hvordan sætter vi det i spil, spørger den danske industri sig selv. Det er grunden til, at vi mærker en fantastisk stor interesse for det her initiativ,« siger Ole Madsen.

Her ses en skitse af layoutet for den nye fleksible produktionsplatform på Aalborg Universitet. Illustration: Aalborg Universitet

Læs også: Google har lært robot 'øje-hånd-koordination'

Produktionsplatformen skal stå klar til sommer, og foruden to mio. kroner fra Aalborg Universitet har instituttet fået to mio. kroner fra Det Obelske Familiefond.

Danske robotarme og køretøjer

Grundstammen i anlægget bliver en løsning fra tyske Festo, kaldet Cyber Physical Factory. Herpå vil der bliver integreret robotarme fra Kuka og Universal Robots.

Læs også: Mercedes udskifter nu robotterne med mennesker

Til at stå for den interne transport har universitetet indkøbt MiR100-robotter fra virksomheden Mobile Industrial Robots i Odense.

»Her bolter vi ikke tingene fast i en permanent position - og det kræver autonome logistikrobotter, der kan navigere frit rundt uden streger og magnetbaner i gulvet,« forklarer Ole Madsen og fremhæver samtidig, at MiR-robotterne er opbygget omkring den åbne softwareplatform ROS. Det gør robotterne nemmere at integrere, fordi forskerne kan gå direkte ind i styringen og 'rode'.

Læs også: Fire robottendenser, du skal holde øje med i 2016

Ifølge Ole Madsen er der ved at komme mere og mere opmærksomhed omkring, hvad mobile robotter kan gøre i produktionsvirksomheder. Universitetet får i stigende grad henvendelser om 'best practice'.

Smart Production Lab vil får tilknyttet seks ph.d-forskere.

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten