Aalborg Universitet bygger fremtidens automatiserede fabrik med danske robotter

7. april 2016 kl. 13:51
Aalborg Universitet bygger fremtidens automatiserede fabrik med danske robotter
Illustration: Bjørn Godske.
Til sommer vil et helt nyt produktionsanlæg på Aalborg Universitet vise, hvordan fremtidens fleksible fabrik kan komme til at se ud. En stor del af udstyret er leveret af danske robotproducenter.
Artiklen er ældre end 30 dage

I fremtidens fabriksproduktion er robotterne fleksible, siger professor Ole Madsen fra Aalborg Universitet. Han står i spidsen for projektet Smart Production Lab på universitetets Institut for Mekanik og Produktion.

Det betyder blandt andet, at robotterne er mobile og kan flyttes rundt, alt efter hvilke produkter der skal gennem produktionsapparatet.

»Markedet bevæger sig fra klassisk masseproduktion til mass customization og mass personalization – altså krav om en myriade af produktvarianter. Det udfordrer virkelig industrien. Men hvordan sætter vi det i spil, spørger den danske industri sig selv. Det er grunden til, at vi mærker en fantastisk stor interesse for det her initiativ,« siger Ole Madsen.

Her ses en skitse af layoutet for den nye fleksible produktionsplatform på Aalborg Universitet. Illustration: Aalborg Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Google har lært robot 'øje-hånd-koordination'

Produktionsplatformen skal stå klar til sommer, og foruden to mio. kroner fra Aalborg Universitet har instituttet fået to mio. kroner fra Det Obelske Familiefond.

Danske robotarme og køretøjer

Grundstammen i anlægget bliver en løsning fra tyske Festo, kaldet Cyber Physical Factory. Herpå vil der bliver integreret robotarme fra Kuka og Universal Robots.

Læs også: Mercedes udskifter nu robotterne med mennesker

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til at stå for den interne transport har universitetet indkøbt MiR100-robotter fra virksomheden Mobile Industrial Robots i Odense.

»Her bolter vi ikke tingene fast i en permanent position - og det kræver autonome logistikrobotter, der kan navigere frit rundt uden streger og magnetbaner i gulvet,« forklarer Ole Madsen og fremhæver samtidig, at MiR-robotterne er opbygget omkring den åbne softwareplatform ROS. Det gør robotterne nemmere at integrere, fordi forskerne kan gå direkte ind i styringen og 'rode'.

Læs også: Fire robottendenser, du skal holde øje med i 2016

Ifølge Ole Madsen er der ved at komme mere og mere opmærksomhed omkring, hvad mobile robotter kan gøre i produktionsvirksomheder. Universitetet får i stigende grad henvendelser om 'best practice'.

Smart Production Lab vil får tilknyttet seks ph.d-forskere.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger