Aalborg-studerende får hjælp af tysk radioamatør i jagten på AAUSAT5

AAUSAT5 forlader ISS mandag d. 4. oktober 2015 Illustration: NASA

Siden Aalborg Univiersitets seneste cubesat, AAUSAT5, blev sat i kredsløb fra Den Internationale Rumstation ISS for en uge siden, er det endnu ikke lykkedes Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet af få kontakt med satellitten.

Men de studerende på Aalborg Universitet har ikke mistet håbet. For rundt omkring i Europa har radioamatører opfanget liv fra AAUSAT5, de såkaldte beacon-signaler.

»Vi er så heldige, at vi har folk omkring os i Europa, der hjælper,« skriver de studerende på AAUSAT5’s hjemmeside.

»Uden dem, ville der ikke have været en anstændig mission lige nu.«

Alt vel fra AAUSAT5

For to dage siden lykkedes det den tyske radioamatør Mike Rupprecht i Brombachtal syd for Frankfurt at opfange og optage det første data-beacon-signal fra AAUSAT5. Signalet er efterfølgende blevet afkodet af Institut for Elektroniske Systemer og viser, at satellitten har det fint.

Første data-beacon (csp) modtaget som wav/IQ fil af Mike Rupprecht den 10. oktober 2015 fra AAUSAT5 Illustration: DK3WN

»Mike Rupprecht er knalddygtig og en virkelig stor hjælp for os,« siger Jens Frederik Dalsgaard Nielsen, lektor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet

»Vejret og AAUSAT5’s placering 61,6 grader nord for ækvator betyder, at modtageforholdene i Tyskland er noget bedre end her i Aalborg. Derfor sender vi nu vores mobile jordstation (Blu-box) ned til ham,« fortæller Jens Frederik Dalsgaard Nielsen.

AAUSAT5 udsender datasignaler hvert 45. sekund, når den i tidsrummet mellem kl. 20.30 og 01.30 passerer Nordeuropa fire gange i vinklerne 7, 17, 30, og 26 grader.

Læs også: Første livstegn fra Cubesat: Et morsesignal

Nå den mobile jordstation fra Aalborg er på plads hos Mike Rupprecht syd for Frankfurt, håber Jens Frederik Dalsgaard Nielsen på, at Institut for Elektroniske Systemer kan begynde at kommunikere med AAUSAT5.

»Hvis alt går efter planen, er vores mobile jordstation oppe at køre i Tyskland inden for en uge, hvorefter vi får kontakt til den via internettet,« fortæller Jens Frederik Dalsgaard Nielsen

Første beacon (cw) modtaget af Mike Rupprecht d.08.10.2015 fra AAUSAT5 Illustration: DK3WN

AAUSAT5 udsender to typer beacon. Morse-beacon (cw), som alene fortæller om satellittens temperatur og batterispænding, og data-beacon (csp) som rummer en egentlig dataprotokol og giver mulighed for at kommunikere med satellitten. Morse-beacon er opfanget af radioamatører i både Tyskland, Holland og Østrig, mens Data-beacon endnu kun er blevet fanget af tyske Mike Rupprecht og den hollandske radioamatør Jan Van Gils.

Et svagt signal fra AAUSAT5 og problemer med jordstationen ved Aalborg Universitet er to mulige forklaringer på, at Institut for Elektroniske Systemer fortsat ikke har fået kontakt til satellitten. De studerende arbejder derfor videre med fejlsøgningen og udfører blandt andet test, hvor de øger sendestyrken på en reserve-Cubesat, man har stående i Aalborg, i håb om snarest muligt at finde en løsning, der kan skabe kontakt til AAUSAT5 fra Aalborg.