Aalborg-satellits første 100 dage i rummet: Missionen fortsætter trods kritiske problemer

5. juni 2013 kl. 10:00
Mini-satellitten til skibsovervågning, AAUSAT3, som studerende ved Aalborg Universitet står bag, runder i dag 100 dage i rummet. Nogle har været ganske turbulente.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den 25. februar 2013 blev den lille AAUSAT3-satellit til skibsovervågning sendt i rummet. Det er nu 100 dage siden, og holdet bag, som er studerende på Aalborg Universitet med projektleder lektor Jens Dalsgaard Nielsen i spidsen, gør status.

Holdet fortæller blandt andet, at AAUSAT3, der aflæser AIS-signaler (Automatic Identification System, red.) fra skibe, har været rundt om Jorden 1.434 gange, hvilket svarer til 64,5 mio. km.

Rejsen er foregået med en gennemsnitshastighed på 7,5 km/s og i en højde på 800 km. Satellitten vejer blot 800 gram.

I løbet af de 100 dage har den hjemmebyggede SDR AIS-modtager opsamlet flere end 700.000 AIS-beskeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Aalborg-satellit vinder eftertragtet ESA-opsendelse

Holdet bag satellitten betegner AAUSAT3 som en stor succes og fortæller, at de forskellige systemer overordnet har fungeret, som de skal. Dog har der været enkelte episode, hvor fremtiden så ganske dyster ud for satellitten.

Den 28. februar forsvandt kontakten til AAUSAT3 i dagevis. Det skete lige efter, at batterispændingen var faldet gradvist. Temperaturaflæsninger indikerede, at AAUSAT3 vendte en side med solceller væk fra Solen.

Den 4. marts lykkedes det dog at genetablere kontakten, og tiltag blev taget, for at noget lignende ikke skulle ske igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Årsag til fejl på Aalborg-satellit: Solcellerne vendte væk fra Solen

Den 24. maj var den gal igen. Denne gang med strømforsyningen (EPS), som begyndte at afvise kommunikationspakker. Ved at finde en fejl - eller en feature i dette tilfælde - lykkedes det dog de studerende at få sendt en pakke til EPS og få den til at genstarte. Herefter fungerede EPS'en igen, som den skulle.

Læs også: Softwarefejl redder Aalborg-satellit til skibsovervågning

Detaljerne i missionstatussen kan læses her, hvor slutningen er ganske fortrøstningsfuld i forhold til AAUSAT3's fremtid:

"ALL IN ALL

We are very satisfied and the mission continues

/The AAUSAT3 team"

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger