Aalborg-professor modtager Danmarks største forskerpris

Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig forskning på fem millioner kroner tildeles i år professor Frede Blåbjerg fra Aalborg Universitet.

Han får den største forskerpris, der udelukkende kan tildeles danske forskere, for 'sit enestående arbejde inden for effektelektronik, som omfatter energilagring, energieffektivitet og styring af solcelle- og vindmølleenergi.'

Den halve million kroner er en personlig hædersgave. Resten af beløbet skal anvendes til forskning efter Frede Blåbjergs helt eget valg.

Han fik beskeden om årslegatet via et telefonopkald fra direktør Kjeld Juel Petersen fra Villum Fonden.

»Jeg sagde straks, at det havde jeg altid drømt om,« siger Frede Blåbjerg.

Hvorfor det?

»Se på listen over de tidligere modtagere af legatet. Det er et fornemt selskab at blive medlem af. Årslegatet er for forskere som mig den ultimative pris.«

Læs også: Biogeograf modtager Danmarks største forskerpris på 2,5 millioner kroner

Frede Blåbjerg er om nogen mand for at kunne foretage denne sammenligning, for han har modtaget flere andre danske forskerpriser og opnået stor anerkendelse fra sine faglige kollegaer i udlandet.

Læs også: Aalborg-forskere skal dæmpe svingninger på elnettet

»Jeg bruger mange timer på mit arbejde, så jeg glæder mig over anerkendelsen,« siger han.

Sideløbende med sin forskning har Frede Blåbjerg bestridt administrative stillinger som dekan ved Aalborg Universitet og formand for Statens Teknisk Videnskabelige Forskningsråd. Han sidder i bestyrelsen for Højteknologifonden og Det Strategiske Forskningsråd.

Læs også: Grundfosprisen bliver hjemme i Jylland

Frede Blåbjerg forklarer, at han vil bruge pengene til nysgerrighedsdrevet forskning - bl.a. ved at ansætte unge forskere som ph.d.-studerende eller postdocs.

»Det kunne være i forbindelse med studier af nye smarte strømforsyninger til computere eller omformere til vindmølle- eller solcellestrøm,« siger han.

Det kan være talentfulde forskere med gode idéer fra udlandet, men Frede Blåbjerg understreger særligt behovet for danske forskere inden for sit område.

Han overvejer dog også at bruge en del af pengene på selv at tage på et ophold som gæsteforsker, eksempelvis i USA.

Var det noget med et sponsorat for AaB?

En del af den personlige hædersgave (som er skattepligtig) vil den 50-årige civilingeniør bruge på en længere rejse med sin kone og to børn. Datteren Anja på 20 år er for tiden i New Zealand, mens sønnen Jakob på 19 år indgår i AaB’s trup i superligaen i fodbold.

Af samme årsag er Frede Blåbjerg en flittig gæst på Nordjyske Arena til AaB’s hjemmekampe.

Så kunne du måske anvende pengene på et sponsorat for AaB?

»Ha, ha. Det kunne de måske godt bruge, men det har jeg nu ikke lige i tankerne.«

Læs også: Dansk forsker ny chefredaktør for prestige-tidsskrift

Frede Blåbjerg fortæller, at Anja uddannelsesmæssigt har medicin i tankerne (moderen Ina Mathiasen er uddannet sygeplejerske). Han har dog en formodning om, at Jakob senere vil følge i det tekniske fodspor.

Frie, frie midler

Årslegatet, der har været uddelt af Villum Fonden siden 1987, er i år steget fra 2,5 mio. kr. til 5 mio. kr.

Fondens direktør, Kjeld Juel Petersen, sammenligner forskningsbevillingen med tildelinger fra Det Frie Forskningsråd, hvor støtte ydes efter ansøgninger til konkrete projekter.

»For årslegatets vedkommende er der tale om frie midler. Det er helt overladt til modtageren selv at beslutte, hvad pengene skal bruges til. Vi stiller kun krav om at modtage en årlig beretning, og at pengene er brugt inden for en periode på 10 år,« siger han.

Han forklarer, at de tidligere årslegater har haft stor effekt.

»Så da vi har haft mulighed for at øge bevillingen, har vi valgt at gøre det. Det sker samtidig med, at fonden i øvrigt skruer op for sine bevillinger,« siger han.

Prismodtageren er fundet ved, at et indstillingsudvalg uprioriteret har indstillet tre personer til Villum Fonden, som på et bestyrelsesmøde ud fra disse har valgt Frede Blåbjerg.

Også penge til 20 unge forskere

Prisen uddeles 23. januar ved et arrangement på Det Kongelige Bibliotek (Den Sorte Diamant) i København.

Ved samme lejlighed uddeler Villlum Fonden også 95 mio. kr. til 20 yngre forskere under det såkaldte Young Investigator Programme.

Projekterne bevæger sig lige fra geologi og biokemi til kvantemekanik og nanoteknologi og vil foregå på Københavns Universitet, DTU, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Geus.