Aalborg Portland forgyldt med gratis CO2-kvoter
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Aalborg Portland forgyldt med gratis CO2-kvoter

Illustration: Portland

3,4 millioner ton CO2 - så meget har cementvirksomheden Aalborg Portland kunnet sætte i banken, fordi Danmark har tildelt virksomheden flere forureningstilladelser, end den har kunnet udnytte. Det viser en gennemgang af tildelingen af CO2-kvoter til de danske virksomheder, som Ingeniøren har foretaget.

Aalborg Portland topper listen over virksomheder, der har fået større kvoter, end de har kunnet udnytte. Sidste år fik virksomheden lov til at udlede 2,4 millioner ton CO2, men udledte rent faktisk kun 1,6 millioner ton.

Helt siden 2008, da det nuværende system blev indført, har Aalborg Portland opsparet forureningstilladelser. De 3,4 millioner ton svarer til næsten tre gange det samlede, årlige CO2-udslip fra oliefyrene i 258.000 boliger eller 6 procent af alle klimagasser, som Danmark udleder på et år.

CO2-kvoter, som er tilladelser til at udsende klimagas, handles som værdipapirer. Prisen på kvoterne er styrtdykket, men Aalborg Portlands kvoter er selv med den nuværende lave pris omkring 150 millioner kroner værd.

»Vi er kede af, at vi har så mange kvoter i overskud, for det er en følge af finanskrisen. Vores produktion er faldet 40-45 procent til et lavpunkt, som vi ikke har oplevet i tre-fire årtier,« siger finansdirektør Henning Bæk, Aalborg Portland.

Cementproducenten ønsker ikke at oplyse, om de overskydende kvoter er solgt eller lagt i banken.

»Det er ikke attraktivt at sælge p.t. Prisen er meget lav, fordi der er en overflod af kvoter,« fortæller finansdirektøren.

I stedet kan Aalborg Portland udnytte sine kvoter i næste tildelingsperiode, frem til 2020.

»Vores beregninger viser, at kommer vi i nærheden af normalår, så mangler vi en betydelig mængde kvoter. Jeg kan ikke sige, hvornår det bliver, men på et tidspunkt forventer vi at komme væk fra vores historiske lavpunkt, og så kan vi blive presset på kvoter,« siger Henning Bæk og tilføjer, at Aalborg Portland ville få vanskeligt ved at konkurrere, hvis selskabet ikke fik de samme kvoter som andre cementfabrikker i Europa.

En række kraftværker og oliefelter ligger også i toppen af listen over installationer, som har fået langt flere forureningstilladelser, end de har kunnet udnytte. Men i den modsatte ende af skalaen har kulkraftværkerne måttet købe millioner af forureningstilladelser for at producere strøm til danskerne.

Samlet har de 400 virksomheder og anlæg herhjemme, som har fået tildelt kvoter, set over alle fire år udledt en anelse mere CO2, end kvoterne har givet dem ret til, viser Ingeniørens opgørelse. Sidste år var deres udslip dog 2,5 millioner ton mindre end deres samlede kvote på 24 millioner ton.

Det var ikke meningen, at der skulle være overskud af kvoter, understreger afdelingschef Charlotte Søndergren fra elselskabernes brancheforening, Dansk Energi.

»I sidste ende er der kun forbrugerne til at betale for kvoterne gennem priserne på de varer, de køber. Det gør elkunderne blandt andet i et vist omfang,« siger hun.

Civilingeniør og klimamedarbejder Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd fremhæver, at Danmark er et af de lande, som har haft mulighed for at uddele relativt færre kvoter, men han er alligevel kritisk.

»Vi har givet en række virksomheder lov til at udlede næsten lige så meget, som da de udledte mest,« siger han.

Det afviser Energistyrelsen. Fuldmægtig Christian Stege påpeger, at Aalborg Portland har fået nedsat sine kvoter med 13 procent i forhold til selskabets udledning i 2004. Han mener ikke, at nogen kunne forudse, hvor dybt den økonomiske krise ville få CO2-udslippet til at falde, da kvoterne blev tildelt i 2007.

»En virksomhed som Aalborg Portland havde heller ikke fået flere kvoter, hvis de skulle producere mere. Alle virksomheder har måttet klaret sig med de kvoter, de har fået, uanset om det er gået op eller ned,« siger Christian Stege.

Fra 2013 bliver der dog strammet op, så store nedgange i produktionen også vil give virksomhederne færre CO2-kvoter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten