Aalborg Portland-direktør efter CO2-rabat og løfte om statsstøtte til grøn omstilling: 'Send flere penge'

Plus20. juni 2022 kl. 05:106
Aalborg Portland-direktør efter CO2-rabat og løfte om statsstøtte til grøn omstilling: 'Send flere penge'
Aalborg Portland er Danmarks eneste producent af cement og verdens største eksportør af hvid cement. Illustration: Emilie Lærke/Ritzau Scanpix.
Aalborg Portland garanterer en reduktion på knap 1,6 mio. ton CO2 i 2030 uanset produktionens størrelse. Men direktøren siger til Ingeniøren, at staten bør bidrage mere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Aalborg Portland vil reducere sine CO2-emissioner med 73 procent i 2030 og garanterer nu en reduktion på knap 1,6 mio. ton uanset produktionens størrelse.

Hvis man vil være foregangsland på CO2-fangst, så bliver staten nødt til at gå ind i det her
-- Michael Lundgaard Thomsen, direktør, Aalborg Portland

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
21. juni 2022 kl. 16:37

Vi skal alle løfte for at redde både land og miljø.

At eksportere CO2-udledende produktion er ikke at hjælpe klimaet. Det er kun at pynte på regnskabet. Kaldet "greenwashing" på moderne dansk.

I forvejen viser vores regnskab alt for lidt af det CO2-udslip, som vores levestil afstedkommer.

4
20. juni 2022 kl. 22:55

Hvis nu Ålborg Portland kommer til at betale gildet, som nogle ønsker, mon så ikke Danmark kommer til at få færre industrielle investeringer fremover? For hvem gider at lave en kalkule, for så bagefter at blive pålagt tunge afgifter?

Trods alt bedre end nationalisering, men ikke meget.

3
20. juni 2022 kl. 21:01

Uanset mange gode ord, kan det absolut ikke være statens problem at en privat virksomhed skal reducere deres aftryk. AP må løfte en byrde der til fulde står mål med deres enorme energiforbrug og udledninger. Ja, der må være en grænse. Vi skal alle løfte for at redde både land og miljø. Men at vi også skulle yde endnu mere til de største selskaber. Det kan ikke være rigtigt. Og nu kræver de så endnu mere. Er der da ingen grænser ??

2
20. juni 2022 kl. 16:51

Fangst af CO2 fra flue gas er dyrt p.g.a. lavt partial tryk og fortynding. Kunne det være fordelagtigt at brænde kalken først of fange den derved dannede CO2 og så bruge brændt kalk (calcium oxid) i stedet for kalk (calcium karbonat) i cement ovnen?
Det flytter selvfølgeling kun problemet, og hvis det aligevel er nødvendigt at fange CO2 i flue gassen fra brændslet så forsvinder gevindsten måske, men alt andet lige kunne kalkbrændingen principielt udføres så den frigivne CO2 er ufortyndet, hvilket kunne simplificere capture til kompression og tørring .

1
20. juni 2022 kl. 11:19

Det er en meget svær diskussion - hvor de fleste debattører bygger deres argumenter på rapporterne fra De Økonomiske Råd (DØR).

Desværre lader rapporterne fra DØR en del tilbage at ønske, når det kommer til at dokumentere deres påstande.

Jeg påstår ikke, at jeg er en bedre økonom end dem i DØR, men de ved til gengæld ikke så meget om cementfremstilling og konkurrenceforholdene for denne.

F.eks. bygger DØRs formandsskab en vurdering af risikoen for "lækage" på at der er høj mark-up i cementindustrien - men dette stammer fra "Produktivitet 2022" hvor cementfremstilling ikke bliver dokumenteret separat, men er slået sammen med "plast glas og beton industri" - hvilket er lidt nonsense, da der er tale om vidt forskellige brancher.

Samtidig bygger formandskabet vurderingerne på et andet argument om, at dansk cementproduktion er mere CO2-tung, hvilket er forkert. Det ser sådan ud, når man læser EPD'erne, men:

  • Dansk cement er (hidtil primært) ren cement, hvor den typiske europæiske cement er opblandet (dermed er CO2 fortyndet ud - men der skal bruges mere cement. I Danmark tilsætter vi flyveasken på betonfabrikken, så vi ender samme sted...)
  • Aalborg Portland laver primært de stærkeste cementer (klasse 52.5) så der skal typisk bruges mindre cement (og dermed selvsagt mindre udledning af CO2) end med de typiske konkurrenters cement
  • Aalborg Portland straffer sig selv (af udvisse årsager) ved kun at beregne CO2 reduktion fra den biogene del af det alternative brændsel (dvs. affald), hvorimod konkurrenter typisk benytter fuld "Poluters pay-principel" (begge metoder er fuldt korrekte, men AP kommer til at fremstå dårligere). Med andre ord, når konkurrenten brænder 1 t affaldsplast af som brændsel, regner konkurrenten med 0 kg CO2, hvor AP i samme situation regner med fuld CO2 udledning.

På den måde fremstår AP dårligere end de reelt er - og det er tilsyneladende ikke noget, der er blevet opfanget af DØR...