Aalborg-lektor: Rumforskning kan gøres billigere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Aalborg-lektor: Rumforskning kan gøres billigere

Rumelektronik kan udvikles med spinkle budgetter og korte tidsrammer. Det mener lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra Aalborg Universitet (AAU). I april blev Aausat II-satellitten, der er designet og bygget af studerende på AAU, sendt af sted mod rummet fra Indien. Den samlede pris på satellitten inklusive opsendelsen er ca. 800.000 kr. Derfor er projektet et godt eksempel på, at rum-elektronik kan udvikles med spinkle budgetter og korte tidsrammer, siger Jens Dalsgaard Nielsen.

»Selvfølgelig kan vi ikke sammenligne vores budget med ESA og Nasa. Men man bør i højere grad sætte sig ned og finde ud af, hvad det er, man gerne vil, når man planlægger en mission,« siger han og tilføjer, at AAU sagtens kunne bygge flere satellitter og sætte dem i serieproduktion, uden at det ville blive særlig dyrt.

Carsten Jørgensen, der er direktør for Terma Space, bakker op om det uddannelsesmæssige aspekt i aalborgensernes projekt, men mener ikke, at rumforskning som sådan kan laves på skrabede budgetter.

»Jo mere tingene vejer, jo dyrere er de. Hvis man vil lave seriøs rumfartsovervågning, så vejer det altså,« siger han, og henviser til, at rumteknologi koster i omegnen af en til to mio. kr. pr. kg.

Alligevel er der masser af missioner, som sagtens kunne gennemføres for langt billigere penge, mener Flemming Hansen, der er chefkonsulent på Institut for Rumforskning og Teknologi på DTU Space.

»Vi er mange herhjemme, der gerne så et nationalt dansk rumprogram. Men det vil politikerne ikke give penge til. Rumfart ses ikke som en strategisk satsning,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten