Aalborg-forskere udvikler lavfrekvent støjmåler med Raspberry Pi-computer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Aalborg-forskere udvikler lavfrekvent støjmåler med Raspberry Pi-computer

Diskussionen om lavfrekvent støj har gennem årene været temmelig ophedet, særligt blandt naboer til store vindmøller.

Miljøstyrelsen og deres konsulenter har stået på den ene side, og forskere fra Aalborg Universitet med akustikprofessor Henrik Møller i spidsen har stået på den anden side.

Lydmåleren fra Aalborg Universitet er batteridrevet og kan optage to-minutters sekvenser af lavfrekvent støj. Optagelserne sendes over nettet til Aalborg Universitet, som så kan analysere lydbilledet. Illustration: Aalborg Universitet

Diskussionen har blandt andet gået på graden af huses lydisolering og på, hvordan man beregner, hvor meget støj en borger bliver udsat for fra for eksempel en vindmølle, kontra hvor meget støj man aktuelt kan måle ude hos borgeren.

Nu har Henrik Møller i samarbejde med lektor Søren Krarup Olesen og en række andre forskere udviklet et apparat, som borgerne kan tage med hjem og optage den lavfrekvente støj.

Læs også: Universitet fyrer kontroversiel støjprofessor

Selve apparatet består af en boks, som indeholder en Raspberry Pi-computer. Til den kan der tilsluttes en mikrofon, og ved at trykke på start optages en to-minutters sekvens, som så gemmes på computeren.

Med en række lysdioder vises, hvor meget udslag støjen giver via mikrofonen. Optagelsen kan derefter sendes via nettet til Aalborg Universitet.

»Vi har forsøgt at gøre apparatet så simpelt som muligt, så alle forhåbentlig er i stand til at betjene det,« siger Søren Krarup Olesen.

På universitetet kan forskerne analysere filen og blandt andet fastslå peak-værdier, frekvensindholdet og det samlede lydtryk. Dette er vigtige informationer, når det samlede lydbillede fra for eksempel en vindmølle skal kortlægges.

Men der vil også være tilfælde, hvor borgerne ikke ved, hvorfra den lavfrekvente støj stammer.

»Så kan vi måske gætte på en kilde ud fra lydbilledet. For eksempel, hvis det er et køleskab, som står og tænder og slukker, eller en skraldebil, som kører i tomgang,« siger Søren Krarup Olesen.

Læs også: Regering lover årelang kulegravning af vindmøllestøj

Da nogle mennesker lider af såkaldt 'lavfrekvent tinnitus', hvor de opfatter en lyd, som ikke der, vil det naturligvis også være muligt at se, om der overhovedet er en støjkilde:

»Men nogle personer er altså bare mere følsomme over for lavfrekvent støj. De kan høre lyde, som vi andre ikke opfatter. Det kan vi få kortlagt med apparatet her,« siger Søren Krarup Olesen.

Foreløbig er apparatet fremstillet i et enkelt eksemplar. Det kan interesserede borgere nu låne ved at henvende sig til instituttet.

Menneskets hørelse opgives normalt som gående fra 20 til 20000 Hz, omend det ikke helt dækker over den typiske situation, hvor den øvre grænse vil typisk være lavere, da den aftager med alderen i forskellige grad, afhængigt af hvad man har været udsat for i tidens løb. Den nedre grænse er også svær at bestemme. Lyde under 20 Hz indeholder meget energi, og kan ofte mærkes fysisk som rystelse, hvis de er høje nok.

Så hvad menes der med højfrekvent i denne sammenhæng? Det man kalder "bas" i fobindelse med musik er f.eks. noget i retning af 20 - 150 Hz. Er det indenfor dette område at apparatet måler?

  • 1
  • 0

Meget underholdende og nørdet med en Raspberry Pi og rigtige gammeldags lysdioder og knapper der kan sige klik :-)

Til gengæld helt forkert teknologivalg efter min mening. Den egentlige udfordring er jo mikrofonen til disse lave frekvenser - ikke selve dataopsamlingen. Lav i stedet en Bluetooth-baseret mikrofonenhed og læg alt softwaren i en smartphone app.

  • 4
  • 6