Aalborg-forskere: Ny kontorteknologi kan forebygge musearm

Hvis du ikke rejser dig op og laver kuskeslag, kan du ikke sende mailen til chefen.

Sådan kunne det blive, når forskere på Aalborg Universitet får færdigudviklet nye, intelligente løsninger til kontorlandskaberne i Danmark.

Ideen er, at bevægelse forhindrer smerter som musearm, der rammer mange på landets kontorer.

Smerteforskere på Aalborg Universitet, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, har nøje overvåget og filmet 38 slagteriarbejdere under deres arbejde.

Ved hjælp af avancerede videokameraer har forskerne målt bevægelser i overkroppen i tre dimensioner under ensidigt, gentaget arbejde. En efterfølgende analyse i variationen af bevægelsesmønstre har kortlagt forskellige smerteeffekter.

»Der er stor forskel på, hvordan folk udfører forskellige opgaver, og vi kan se, at de folk, der ikke får smerter, er dem, der bevæger sig mere, end man gør i helt standardiserede opgaver,« forklarer lektor Pascal Madeleine fra Aalborg Universitet.

Han har sammen med danske og svenske forskere påvist, at mangel på ændringer i bevægelserne kan være særdeles uhensigtsmæssigt for kroppen og på sigt medføre flere smerter.

Undersøgelsens resultater kan få afgørende betydning for, hvordan man forebygger og forstår arbejdsrelateret muskelbesvær.

»Vi kan overføre vores viden til projekter, der skal afhjælpe musearm. Computerarbejde er meget ensformigt med gentagelse af den samme bevægelse mange gange,« siger Pascal Madeleine.

»Hvis man er i stand til at ændre på bevægelsesmønstret og få noget variation ind, vil man samtidig mindske belastningen på de enkelte muskeldele og forhindre musearm.«

Det kræver udvikling af et intelligent system med dynamiske svar, der sætter regler for, hvilke input systemet skal have. Det input kunne være en bevægelse, for eksempel et kuskeslag.

»Planen er nu at udvikle produkter, der giver dig feedback, når du arbejder. Det kan sagtens være en almindelig arbejdscomputer, der beder dig om en bevægelse, inden du kan gå videre med arbejdet,« forklarer Pascal Madeleine.

Emner : Arbejdsmiljø
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes, da ellers det netop ikke er anerkendt som en arbejdsskade.

En nemmere løsning kunne være- at pc-en gav en lyd fra sig hvert 45. minut, hvor man så lige kunne rejse sig og lave lidt øvelser. Man skal huske, at den bedste arbejdsstilling- er den næste.

Jeg døjede i årevis med en "tennisalbue" (venstre arm- og jeg bruger mus med højre!), det er faktisk en dum rygskade, som er erhvervet ved mange års dårlig holdning, når jeg sidder og arbejder/tegner/surfer mm.

Det kunne være undgået med nogen små lette øvelser, som dem jeg laver nu 3 x dagligt, nu er det bare behandlende.

Konceptet er bestemt sympatisk, men det kan gøres meget enklere og billigere.

Mvh

Tine

 • 0
 • 0

Det undrer mig såre at musen og de medfølgende problemer stadig er så udbredte, når man i stedet kan bruge en trackball, f.eks. Logitech Trackman. Da jeg fik knas med håndleddet for en hel del år siden skiftede jeg over til sådan en, og har intet mærket til problemet siden:Alt præcisionsarbejdet er overladt til fingrene, og der er betydeligt flere knapper umiddelbart indenfor rækkevidde, som kan programmeres til de mest benyttede funktioner.

Mvh. Knud

 • 0
 • 0

Ja, tænkte jeg det ikke nok. Arbejdsmedicinerne studerer stadig, hvad de studerede for 25 år siden.

Lærdommen er sikkert vigtig også for musebrug, men problemet med mus er jo reduceret drastisk efter at folk er begyndt at bruge "pegeplade", den lille clitoris-agtige dims midt i tastaturet, trackball, rollermus, "hævede" mus, pen eller noget helt fjerde, inklusive en masse genvejstaster.

Det virker på mig, som om at arbejdsmedicinerne stadig kun har øje for de traditionelle mus.

 • 0
 • 0

Nej, de ligger desværre ikke på nettet, da det er nogen, jeg har fået anvist fra Ringe Rygcenter/fysioterapeuten, de er skruet sammen efter mine behov (jeg har nogen lidt specielle lænderygproblemer oveni). De er nok ikke skadelige for andre, men det er ikke sikkert andre vil have gavn af dem. ;-)

Men en af dem er i hverfald uskadelig:

Sid med ret ryg, fødderne lidt fra hinanden, albuerne bøjet og hænderne med håndfladen nedad. Træk albuerne jævnt bagud- hold lidt, før frem igen. Pas på ikke at trække skuldrene op. Gentages 5-6 gange. Lad armene hænge løse ned- slap af. Den strammer de for lange muskler på kroppens forside- og strækker dem bagtil. Det er de muskelgrupper, man får problemer med, hvis man let sidder og falder fremover.

Det vigtigste med sådan nogen øvelser er, at det ikke må gøre ondt, og at de skal udføres lidt men tit, man kan så gradvis øge antallet og gange om dagen, de udføres. Men hvis man har en erkendt skade, så er det bedste at få vejledning af fysioterapeuten.

Jeg har også gået til rygtræning med Storbold (den kan man indimellem også bruge som stol- bolden altså- mens man ser tv fx.), det træner balance og muskelkorsettet/mavemusklerne. Det var faktisk enormt sjovt. Der er ikke mange motionsformer, hvor man sidder og griner! ;-)

Mvh Tine

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten