Åbningsstadion til vinter-OL skal bruges fire gange - og så rives ned

30. januar 2018 kl. 11:534
Åbningsstadion til vinter-OL skal bruges fire gange - og så rives ned
Det spritnye OL-stadion i PyeongChang til 650 mio. kr. skal kun bruges fire gange, før det rives ned igen. Illustration: Korean Ministry of Culture, Sports and Tourism / Kim Sunjoo.
Vinter-OL i Sydkorea ser ud til at blive en dyr oplevelse for arrangørerne, fordi landet ikke kan bruge flere af de nyopførte stadioner og sportsfaciliteter efterfølgende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Åbnings- og afslutningsceremonierne for de olympiske og paraolympiske vinterlege i Sydkorea skal afholdes i en 650 mio. kr. dyr kulisse.

Det fortæller flere medier - heriblandt Sports Illustrated og tv-stationen CBS.

Værterne i PyeongChang har opført et stadion med plads til 35.000 tilskuere i byen Daegwallyeong-myeon. Det fem-kantede stadion til 650 mio. kr. skal huse åbnings- og afslutningsceremonierne for de olympiske og paraolympiske vinterlege, der afvikles i februar og marts.

Men derefter er der ikke brug for stadion - og de 45.000 indbyggere i Daegwallyeong-myeon forventes hverken at kunne fylde stadion eller bruge det til andre formål. Derfor skal stadionet rives ned, når den sidste atlet er taget hjem.

Stort spild ved OL

Olympiske lege er ligesom andre store sportsbegivenheder berygtet for at påføre de skiftende værtsbyer store udgifter til førsteklasses sportsfaciliteter, som der ikke er brug for bagefter. Det så man både efter de olympiske lege i Grækenland og senest i Brasilien - hvor det legendariske stadion Maracana i Rio efter at være blevet istandsat for knapt tre mia. kr. er gået i forfald. Legene i London og det kommende verdensmesterskab i fodbold i Qatar er eksempler på, at der allerede i planlægningen er blevet tænkt nye anvendelser ind i de forskellige byggerier, så de kan bygges om eller flyttes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Dansk Oxford-professor: OL overskrider budgettet med gennemsnitligt 156 procent

Vintersport er sværest

Men det er sværere for arrangører af olympiske vinterlege end sommerlege. For det er dyrere at drifte sportsfaciliteter, der skal holdes nedkølede eller forsynes med kunstig sne for at fungere, og der er sjældent så mange lokale, der er interesserede i skihop, bobslædekørsel, styrtløb og langrend, at dedikerede faciliteter kan løbe rundt, når atleterne er taget hjem.

Læs også: Se Brasiliens VM-stadioner vokse frem på få minutter

Derfor overvejer de sydkoreanske værter da også at rive faciliteterne til netop de fire sportsgrene ned, mens det stadig er usikkert, hvad der skal ske med de isstadions, der huser ishockey og hurtigløb på skøjter. Værterne har forsøgt at få centralregeringen til at betale for den fortsatte drift af nogle af dem, men indtil videre har regeringen afslået.

Om det alligevel kan vise sig at være en god samfundsøkonomisk forretning at opføre den dyre kulisse og rive den ned igen, vil de kommende måneder vise.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. januar 2018 kl. 05:05

Det har været en forslugne begivenhed i meget lang tid der har ruineret mange lande.

Størrelsen af OL bør skæres ned til ikke at omfatte så mange forskellige sports, tilmed er tilskuer tallet også faldet kraftigt eftersom den nye generation ikke kan se det spændende i OL, da der ikke er nok spænding, modsat esport der emmer af spænding i hvert spil, ofte i hvert sekund, hvor man kan finde geniale taktikker og strategier.

Desuden er ting som Netflix og andre streaming tjenester samt sociale medier også noget der hjælper på at dræne tilskuerne.

3
30. januar 2018 kl. 14:43

Det virker som en god omgang miljøsvineri.

Man skulle tænke i modulære ting (som foreslået), og kræve genbrug/grønne tanker til landet der arrangere. Man kunne også have genbrugt den alpeby de har, som bare står tæt på. Og man kan også vælge at holde de ting hvor de hører hjemme, dsv steder for der vil komme turister som vil bruge faciliteterne

Man kunne også begrænse det hele, så det kan holdes i faciliteter i en størrelse der kan bruges fremover. Størstedelen ser de alligevel kun via TV, og de fleste er alligevel helt ligeglade med OL.

1
30. januar 2018 kl. 12:04

Hvornår er der nogen der laver et modulært OL stadion der kan stilles op på en nogenlunde plan flade efter behov - og så skibes til næste værtsland efterfølgende - der er jo som udgangspunkt tid nok...