99 ud af 100 ingeniører får ingen gevinst ved at arbejde mere

Hvis regeringens skatteplan får medvind, vil de fleste ingeniører i 2009 ikke arbejde mere. I hvert fald ikke for pengenes skyld.

For kun en ud af 100 ingeniører vil få sænket marginalskatterne, viser beregninger Ingeniørforeningen har foretaget.

Fra 2009 hæves topskattegrænsen en smule til 31.775 kroner om måneden, men langt de fleste ingeniører tjener allerede nu mere.

Faktisk skal 99 ud af 100 ingeniører stadig betale 63 procent af den sidst tjente krone, og med en samlet skattebesparelse på omkring 7.000 kroner, kan de blive hjemme, arbejde lidt mindre og tjene mere, end de gør i dag. Hvorfor så arbejde mere?

»Regeringen lægger op til, at der skal bruges milliarder af kroner til renovering af offentlige bygninger, til store trafikinvesteringer og til mere forskning - ting, der har været behov for længe. Men skatteomlægningen øger ikke ingeniørernes økonomiske incitament til at arbejde mere,« siger IDA-formand Lars Bytoft.

370 kroner ud af 1000 kroner er ikke nok

Som ekstraarbejdende ingeniør får du 370 kroner udbetalt ud af de 1000 kroner, du har tjent. Sådan er det nu, og sådan vil det blive ved med at være.

Fordi det netop kun er den ene procent, og de lavestlønnede, ingeniører, der vil betale mindre i marginalskatter. Det dræber enhver lyst til mere arbejde, mener Lars Bytoft.

»Med regeringens ændringer af skatten vil de fleste ingeniører stadig kun få 370 kroner til sig selv i 2009 i samme situation. Regeringens argument om, at det skal kunne betale sig at arbejde mere, når deres forslag er gennemført, holder ikke,« siger Lars Bytoft.

Analyser fra Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet viser, at der anslået kommer til at mangle 8.000 ingeniører i 2015. Men med de 50 milliarder, som regeringen har skudt efter byggeriet i den offentlige sektor, vil der fremover blive brug for endnu flere ingeniører.

Ingeniørforeningen skyder derfor forsigtigt på, at den store milliardsatsning vil øge manglen på ingeniører med 2.000 personer i 2015.

Ingeniørforeningen vil nu spørge alle medlemmer, om de vil arbejde mere, hvis regeringens skatteplan gennemføres.