99 gange så meget svovl fra de værste forbrændinger
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

99 gange så meget svovl fra de værste forbrændinger

99 gange mere svovl kommer der ud af skorstenen, hver gang der bliver brændt et ton affald af på Kolding Forbrændingsanlæg, end Affaldplus i Næstved udsender ved at afbrænde samme mængde affald.

En opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at der er kæmpe forskelle på de svovlmængder, som 14 danske forbrændingsanlæg udleder.

Kolding Forbrændingsanlæg ligger på dumpepladsen med et gennemsnitligt udslip af svovldioxid på 198 gram pr. ton affald i 2009. Næstveds affaldsforbrænding nøjes med to gram.

I den tunge ende af statistikken placerer Miljøstyrelsen også et af landets største anlæg, Amagerforbrændingen, som udsender 184 gram svovldioxid pr. ton affald. I alt fire værker nøjes med 10 gram eller derunder.

Navn på synderne

Miljøstyrelsen har udarbejdet opgørelsen efter Ingeniørens afdækning af de danske forbrændingsanlægs problemer med at leve op til grænseværdierne. Den sætter for første gang navn på de værker, som har flest overskridelser af grænseværdierne.

Her topper Nordforbrænding med 133 overskridelser, altså cirka en hver tredje dag. Alligevel var forbrændingsanlægget i Hørsholm altså ikke den største svovl-synder i 2009. Det skyldes, at grænseværdierne ikke har noget med det totale udslip at gøre.

»Hvis man skal sammenligne anlæggenes udledning af for eksempel svovldioxid, så er det mere korrekt at se på de samlede, årlige mængder end på antallet af overskridelser,« siger funktionsleder Vibeke Vestergaard Nielsen, Miljøstyrelsen.

Grænseværdierne for blandt andet svovldioxid er fastsat som såkaldte døgnmiddelværdier, og de kan altså variere voldsomt.

Ingeniøren spørger derfor Miljøstyrelsen, hvorfor den ikke stiller krav til det samlede udslip af svovl i stedet for at gå op i døgnmiddelværdierne.

»Vi stiller krav til anlæggene for at få udslippene så langt ned som muligt. Den samlede udledning er ikke noget miljøproblem lokalt og regionalt, selvom der kan være forskel på det, anlæggene udleder. Danmark overholder det nationale emissionsloft for svovldioxid,« pointerer Vibeke Vestergaard Nielsen.

Hun påpeger, at reglerne om udslip fra forbrændingsanlæggene skal revideres inden udgangen af 2012 for at leve op til et industriemissionsdirektiv fra EU.

»Derfor kommer vi til at gå langt mere i dybden med grænseværdierne i det kommende år. Hvis det er muligt at skærpe nogle grænseværdier, så gør vi det, men det skal ske i samarbejde med branchen,« siger hun.

Værket med flest overskridelser har investeret millioner i bedre rensning

Nordforbrændings direktør Tonny Juul Jensen kalder anlæggets mange overskridelser af grænseværdierne for »meget utilfredsstillende«. Han påpeger dog samtidig, at anlægget har fire ovne.

Det betyder, at hvis der kommer en fraktion af affald med gips, som giver svovl i røgen, så får Nordforbrænding fire overskridelser af grænseværdierne - én for hver ovn. Værker med én ovn får kun en enkelt overskridelse.

Direktøren oplyser, at overskridelserne på Hørsholm-forbrændingen fortsatte i 2010. Men allerede i 2009 nedsatte værket en taskforce med sine leverandører for at gøre noget ved svovludslippet. Der er investeret syv millioner kroner i ny teknik til formålet. Sidste år faldt det samlede udslip betydeligt, og siden juni i år har der ikke været overskridelser.

Ud med gipsen

Tonny Juul Jensen udpeger ligesom affaldsorganisation Renosam brugte gipsplader som hovedsynderen bag svovludslippet. Ifølge Renosam bliver mere og mere gips blandet i det brandbare affald, fordi det er dyrt at følge kravet om at sende gipsen til genbrug.

»Derfor har vi taget fat i vores leverandører af affald og sagt: Ud med gipsen,« siger Tonny Juul Nielsen.

Han tør derfor godt fastslå, at svovludslippet fra Nordforbrænding vil falde, men han ved ikke, om det er muligt at komme fra de 147 gram pr. ton afffald, som var gennemsnittet i 2009, og helt ned på 2 gram.

Gipsen i affaldet gør, at røgrensningen skal omstilles. Tidligere var chlorindholdet den store synder, som fik affaldsforbrændingerne til at udlede saltsyre. Det har anlæggene styr på i dag. Saltsyre-udledningerne bidrog til syreregnen.

Opgørelsen fra Miljøstyrelsen dækker kun 14 anlæg, som frivilligt indberettede deres overskridelser af grænseværdierne i 2009. Siden er det blevet obligatorisk for alle de cirka 30 affaldsforbrændinger at deltage i en benchmark-undersøgelse, men den er ikke udkommet med nyere tal endnu.

Antal overskridelser af grænseværdierne i 2009

L90 Affaldsforbrænding 0
Reno Syd 0
Svendborg Kraftvarmeværk 0
Bofa 1
Århus Nord 8
AffaldPlus (Næstved) 9
Reno Nord 10
Odense Kraftvarmeværk 10
Vestforbrænding 11
AVV Forbrændingsanlæg 50
Amagerforbrænding 66
Kolding Forbrændingsanlæg 71
Vejen Kraftvarmeværk 122
Nordforbrænding 131

Udslip af svovldioxid i gram per ton afbrændt affald

AffaldPlus (Næstved) 2
Svendborg Kraftvarmeværk 3
Århus Nord 4
Reno Syd 10
Odense Kraftvarmeværk 31
Vestforbrænding 40
Vejen Kraftvarmeværk 40
Reno Nord 45
AVV Forbrændingsanlæg 57
L90 Affaldsforbrænding 124
Bofa 127
Nordforbrænding 147
Amagerforbrænding 184
Kolding Forbrændingsanlæg 198

Det er sørme en stor variation i anlæggenes udledninger af svovldioxid.

Der er nok ingen tvivl om, at hovedsynderen er affald med for meget gips, men der kan selvfølgelig også være anlæg, hvor der er problemer med røggasrensningsanlægget, hvor det enten er fejl i reguleringsteknikken / styringen eller doseringen af kemikalier til rensningsprocessen.

  • 0
  • 0

Det har anlæggene styr på i dag. Saltsyre-udledningerne bidrog til syreregningen

  • og hvad lød så dén mon på?? :)
  • 0
  • 0

Det kunne nu være meget interessant hvis der var en rapport der gik ind og analyserede hvorfor der er så stor spredning. Er det folk i Kolding der ikke kan finde ud af at sorterer deres affald? Eller er der tekniske forskelle på affaldsforbrændigen...

Men man kan jo heldigvis bemærke at vores affaldsforbrændinger stadig ligger under de værdier som loven kræver... "Danmark overholder det nationale emissionsloft for svovldioxid,« pointerer Vibeke Vestergaard Nielsen."

  • 0
  • 0