94-årige dr. Haldor Topsøe køber sin koncern tilbage til familien
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

94-årige dr. Haldor Topsøe køber sin koncern tilbage til familien

Katalysatorkoncernen Haldor Topsøe bliver nu ejet alene af dens stifter, 94-årige dr. Haldor Topsøe.

Han har været i banken efter 2,6 milliarder kroner til at købe sin partner gennem 35 år, italienske Saipem, ud. Saipem ejede 50 procent af aktierne i den danske koncern, men nu generobrer den 94-årige doktor den fulde kontrol over sit livsværk.

Trods sin høje alder er dr. Haldor Topsøe stadig aktiv i koncernen, men tiden var ved at rinde ud, hvis den 94-årige skulle få opfyldt sit brændende ønske om at få firmaet tilbage til familien.

Fuld kontrol over koncernen var nemlig en nødvendighed for at undgå, at Saipem gennem en aktionæroverenskomst fik ret til at købe alle aktierne i Haldor Topsøe, hvis den 94-årige ejer gik bort.

Topsøe: Nu er vi begge frie

Haldor Topsøe indgik helt tilbage i 1972 et partnerskab med det italienske firma Sanmprogetti, der senere blev overtaget af den italienske olie- og gaskoncern Saipem. Partnerskabet blev indgået af økonomiske årsager, og begge aktieejere har siden snakket om at skilles ad, oplyser dr. Haldor Topsøe i et interview med Ingeniøren.

»Det er ikke hensigtsmæssigt, at en entreprenør er bundet til en bestemt teknologi, i dette tilfælde vores. En entreprenør skal være fri til at bygge, hvad han vil. Omvendt kan vi heller ikke være tjent med kun at sælge vores teknologi til en leverandør,« forklarer dr. Haldor Topsøe.

Dr. Haldor Topsøe blev i 2000 kåret til århundredets danske ingeniør i Ingeniøren, og hans koncern producerer især katalysatorer til industrielle anlæg.

Fire børn står klar til at overtage livsværket

Pengene til at købe Saipem ud kommer fra lån i FIH Erhvervsbank samt Kaupthing bank, og ifølge dagbladet Børsen kommer opkøbet til at lægge et væsentligt økonomisk pres på selskabet. Lånet vil koste koncernen ekstra renteudgifter i omegnen af 125 millioner kroner om året oven i en eksisterende gæld.

Dr. Haldor Topsøe glæder sig dog over, at koncernen nu kan overdrages til hans fire børn: Henrik Topsøe (direktør i firmaet), Flemming Topsøe (bestyrelsesmedlem og lektor på Københavns Universitet), samt døtrene Lissen Haugwitz og Birgitte Øigaard, der ikke er aktive i firmaet.

»Vi har et næsten enestående privilegium i familien, nemlig at vores fire børn er enige med min kone og mig i, hvorledes virksomheden skal føres videre, uforstyrret af generationsskifter. Børnene vil til sin tid overtage holdingselskabet, som ejer alle aktierne. På meget langt sigt ønsker vi i familien at bruge de penge, der er til rådighed, og som ikke er nødvendige for at sikre virksomheden, til private ønsker, for eksempel at hjælpe forskning og gadebørn,« siger dr. Haldor Topsøe til Børsen.

Nye folk i toppen

I forbindelse med aktieovertagelsen bliver Niels Kegel Sørensen afløser for den administrerende direktør Alfredo Feliciani, mens selskabets nuværende vicedirektør, Hans Kornerup, bliver finansdirektør.

Niels Kegel Sørensen kommer fra en stilling som administrerende direktør i datterselskabet Haldor Topsøe Inc. i Houston, og den 94-årige boss er glad for de nye ansigter.

»Jeg er yderst tilfreds med, at disse to ledende stillinger indtages af to så erfarne medarbejdere fra organisationen,« siger dr. Haldor Topsøe.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kender flere, der har arbejdet hos Topsøe - og var meget glade for ham og virksomheden.
Må det være tilladt her at fortælle en historie, som jeg har fra en ansat, og som skulle være sand:
Hr. ingeniør Mortensen havde været ansat i firmaet i 20 år og tog sig endelig sammen og bankede på den fine dør. Topsøe sad ved sit blankpolerede skrivebord, og Mortensen spurgte forlegent: "Hr. Topsøe, - kunne det ikke tænkes, at jeg kunne fejre dagen ved at avancere til overingeniør ??" - "Jo", sagde Topsøe, "det er helt fint, det har du fortjent - så det er en aftale". Mortensen bukkede dybt og gik mod døren. - Men lige før den stolte overingeniør lukkede den bag sig, kaldte Topsøe: "Forresten ... Mortensen! - sig lige til dine kolleger, at de også gerne må kalde sig overingeniører!"

 • 0
 • 0

Enig, og jeg kan godt forestille mig at der er gode takter i kulturen hos Topsøe.
Jeg var til en samtale i Nymølle for nylig og fik det bedste indtryk med hjem.
Og så er det dejligt med en dansk ingeniørvirksomhed af det format.
Tillykke med det ;-)

 • 0
 • 0

Det minder om de problemer familierne har haft med F.L. Schmidt.
De forskellige 2g'er familiemedlemmer kunne ikke blive enige om firmapolitikken og nu er firmaet sat til salg.
Det er sjældent familier har den professionelle viden, der skal til for at drive et familiefirma videre.

 • 0
 • 0

Jeg er en stor beundrer af hædersmanden Haldor Topsøe. Men for en god ordens skyld vil jeg hermed dementere alle rygter om, at jeg var ansat i hans firma på det tidspunkt, hvor han efter sigende generøst tildelte alle og enhver titlen overingeniør!
Rrrrr!

 • 0
 • 0

Det er virkeligheden:
Haldor Topsøe`s virksomhed bygger katalysatorer og fortæller
en masse pladder om en renere natur FLOT FLOT!
Og samtidig har spredt en masse gift ud over sine egne frugttræer
hvorfra der sælges masser af frugt.
Men det blev jo foretaget helst om aftenen eller tidlig morgen
imedens det endnu var mørkt.
HVOR HYKLERISK!

 • 0
 • 1

Det er virkeligheden:
Haldor Topsøe`s virksomhed bygger katalysatorer og fortæller
en masse pladder om en renere natur FLOT FLOT!
Og samtidig har spredt en masse gift ud over sine egne frugttræer
hvorfra der sælges masser af frugt.
Men det blev jo foretaget helst om aftenen eller tidlig morgen
imedens det endnu var mørkt.
HVOR HYKLERISK!

Hvis man absolut vil sproejte sine frugttraer er man hamrende uansvarlig hvis man goer det om dagen. Bier og andre bestoevende insekter flyver ikke om natten.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten