90 meter lang vinge: Kinesiske Goldwind satser på havvindmøller

Illustration: Goldwind

Kinas største vindmøllefabrikant, Goldwind, har for nyligt lanceret tre nye offshore vindmølle-modeller, der skal være klar til det spirende marked for offshore vindkraft i Kina.

Det drejer sig for det første om en 8 MW offshore vindmølle med en rotordiameter på 168 meter til høje vindhastigheder.

Læs også: MHI Vestas leverer verdens største flydende havmøller til Portugal

Typen vil være egnet til placeringer ud for Kinas sydøstlige kyst, og den første prototype skal installeres medio 2019.

For det andet lancerede man to andre offshore vindmølletyper med en noget mindre generator-effekt, nemlig 6,45 MW, men med forholdsvis længere vinger.

Rekord-lange vinger

De to sidste vil derfor være velegnede til placeringer med lavere vindhastigheder eller i tyfon-områder, hvor de meget høje vindhastigheder alligevel ikke kan udnyttes.

Læs også: Vestas lancerer ny serie af højtydende lavvinds-vindmøller

Den ene model har en rotordiameter på 168 meter, mens den anden er udstyret med intet mindre end en rekord i vingestørrelse: En rotordiameter på hele 184 meter, hvilket svarer til en vingelænge på omkring 90 meter.

Til sammenligning har Siemens Gamesas gearløse havmølle-design, som sidste år blev opgraderet med ekstra lange vinger, en rotordiameter på 167 meter.

Læs også: Vestas overhalet: Konkurrent laver havets længste møllevinger

Vil dyste med Siemens

Ifølge Goldwind er GW184-6,45MW velegnet til markedet nord for Kinas Yangtze-flod med gennemsnitlige vindhastigheder på 7,5 meter pr sekund. Her vil den kunne levere 3.386 fuldlasttimer ved en gennemsnitlig vindhastighed på 7,5 meter i sekundet.

Typen med lidt mindre rotor-diameter, 168 meter, vil være god til havmølleparker i det østkinesiske- og sydkinesiske hav.

Læs også: Kinas grønne omstilling er truet

Med den nye 8 MW havvindmølle lægger Goldwind op til at kunne konkurrere med netop Siemens Gamesa, som i foråret meddelte, at deres 8 MW direct drive offshore vindmølle nu skal produceres i Kina - på licens af Shanghai Electric - som led i Siemens Gamesas offshore satsning på Kina.

Kinesisk havvind for alvor på vej

Af pressemeddelelsen fra Goldwind fremgår det ligeledes, at 8 MW vindmøllen blandt andet er udstyret med et innovativt integreret E-top nacelle-design, hvor alt elektrisk udstyr er samlet i nacellen. Det vil kunne reducere omkostninger til kabler og sikre en kortere idriftsættelses-periode.

Ifølge netmediet Energiwatch har Kinas marked for havvind været længe undervejs, men har det seneste års tid taget fart.

Læs også: Giganterne dyster i verdens største havmøllepark

Dels på grund af endog meget ambitiøse planer i flere provinser, dels foranlediget af opstramningen på landvind, hvor støttedesignet og en geografisk skæv udbygning har medført, at store dele ikke er blevet nettilsluttet.

Aktuelt er omkring 2 GW havvind under opførelse, mens yderligere godt 7,5 GW har sikret sig tilladelser og/eller finansiering.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi får hele tiden ørerne tudet fulde om Olielobbyen det-ene-og-det-andet.

Der kan ikke være tvivl om, at Stållobbyen står bag bag udbredelsen af vindmøller (og modstanden mod kernekraft), eftersom der bruges 500 gange så meget stål per energienhed til vindmøller som til kernekraft.

  • 0
  • 9
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten