88 nye energiprojekter skal kæmpe om 250 mio. i støttepulje

13. marts 2020 kl. 08:40
88 nye energiprojekter skal kæmpe om 250 mio. i støttepulje
Sammen med energieffektivisering og systemintergation er vindkraft de dominerende teknologier i denne ansøgningsrunde. Illustration: Siemens Gamesa.
Med ansøgninger på tilsammen 897 mio. kroner til støttepuljen, EUDP, på 250 mio. kroner bliver der ekstra hård konkurrence mellem projekterne denne gang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Interessen for at udvikle nye, klimavenlige energiteknologier og søge forskningsstøtte til det er rigtig stor i dette forår.

Læs også: Pilotanlæg på Amager Bakke skal rense røgen for CO2

Ikke mindre end 88 projekter har søgt om tilsammen 897 mio. kroner i Det Energiteknologisie Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), hvor ansøgningsfristen for at komme i betragtning til den første halvårlige uddeling på godt 250 mio. kr. lå i fredags.

Læs også: Ørsted bygger brintfabrik ved Avedøre

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bevillingen til EUDP i 2020 vokset til 500 mio. kr. Bemærk at puljen i 2017 blev forhøjet med pengene fra forskningprogrammet ForskEl. Puljen voksede dermed med 130 mio. kr. Illustration: Damvad Analytics.

I forhold til sidste uddeling før jul er der tale om en vækst på 55 pct. i det ansøgte beløb – kun overgået i første halvår 2010, hvor der blev ansøgt om støtte til projekter for i alt 950 mio. kroner.

660 mio. yderligere fra virksomhederne

Bestyrelsesformand for EUDP Anne Grete Holmsgaard kalder det »super positivt«, at der er så mange ansøgninger i puljen denne gang.

Læs også: Nyt forskningsprojekt om elbiler: Batteriets tilstand kan nu måles udefra

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det tyder på øget interesse for – og vilje til – at bidrage til, at vi kan komme i mål med ambitionen om at reducere udledningerne af CO2 med 70 pct. frem mod 2030. Og for at få styrket den videre udvikling af danske klimavenlige teknologier til både hjemmemarkedet og til eksport,« siger hun i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen, som administrerer EUDP-puljen.

Læs også: Evaluering: Danmark får fuld valuta for milliard-satsning på energi-udvikling

Anne Grete Holmsgaard understreger, at man til projektansøgningerne på 897 mio. kr. i støtte, ligger virksomhedernes bidrag på 660 mio. kr., og at der således er tale om projekter for omkring 1,5 mia. kr.

Læs også: Power-to-X-anlæg i Skive og Fredericia får energilagrings-millioner

Energieffektivisering er det fagområde, der har fået flest midler til forskningsprojekter via EUDP programmet i perioden 2008-2018. Tallene stammer fra en evaluering af EUDP-programmet fra 2019, udført af Damvad Anallytics. Illustration: Damvad Analytics.

Flest penge til energieffektivisering

EUDP-sekretariatet skal i de kommende måneder kvalitetssikre og evaluere de indkomne projekter, så EUDPs bestyrelse kan tildele endelige tilsagn midt i juni.

Læs også: Flere penge til energiforskning – men ikke alle er glade

Ifølge en foreløbig gennemgang af de 88 ansøgninger er det især tre teknologiområder, der dominerer ansøgninger på projekter over 10 mio. kr., nemlig energieffektivisering, om systemintegration og om vindkraft – i nævnte rækkefølge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), som blev etableret i 2007, er en offentlig tilskudsordning, der støtter udvikling og demonstration af effektive og klimavenlige energiteknologier.

Læs også: Ny evaluering: Ekstra energi-millioner bør bruges til forskning

Programmet har til formål at fremme danske energipolitiske målsætninger, øge forsyningssikkerheden og bidrage til udnyttelse og udviklingen af danske erhvervspotentialer til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.

Propgrammet blev evalueret i 2019 af Damvad Analytics for Energistyrelsen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger