88 år gammelt lig skal sikre kur mod fugleinfluenza

Et 88 år gammel lig skal forsyne forskere med nogle af de svar, som er vitale for at udvikle en kur, der kan sikre os mod en altomfattende dræber-pandemi, hvis fugleinfluenzaen H5N1 muterer og smitter mellem mennesker.

Det skyldes, at liget af den britiske diplomat Mark Sykes ligger i en forseglet blykiste.

»Folk, som er begravet i blykister, kan være meget velbevarede i op til 200 år,« siger professor John Oxford fra Royal London Hospital til nyhedsbureauet Reuters.

Professoren har efter halvandet års dialog endelig fået familiens tilladelse til at grave Mark Sykes op, hvilket vil ske i løbet af de kommende måneder.

Fugleinfluenza dræbte 50 millioner

Den britiske diplomat døde i 1919 i Paris efter at være blevet smittet med Den Spanske Syge, også kaldet H1N1, i Mellemøsten.

Den spanske syge var ligesom H5N1 en fugleinfluenza, som sprang på mennesker. Den udviklede sig og smittede fra menneske til menneske. Dermed tog den livet af omkring 50 millioner i Europa.

De fleste forskere frygter, at også H5N1 med tiden vil mutere, så vi smitter hinanden. Endnu er der ikke udviklet en vaccine mod fugleinfluenzaen, og professor John Oxford og hans kolleger mener, at Mark Sykes' lig kan forberede lægerne på, hvad der venter.