Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

8.000 danskere er uvidende smittebærere af resistente bakterier

Omkring 10.000 danskere går rundt med den resistente MRSA-bakterie, der kan forårsage betændelser som f.eks. bylder og børnesår. Men kun 20 procent er klar over, at de er smittet, vurderer overlæge og professor Henrik Westh fra Hvidovre Hospitals videnscenter for MRSA.

»Typisk er det raske mennesker, og især dem med et godt immunforsvar, der aldrig oplever symptomer, mens syge mennesker risikerer at få betændelser eller lignende af bakterien,« siger Henrik Westh.

Hvis f.eks. en familiefar bærer rundt på bakterien i en familie, risikerer han at smitte børn og hustru, og bakterier kan blive ved med at florere, indtil en læge opdager bakterien og behandler hele familien.

En netop offentliggjort rapport viser, at antallet af smittede personer med MRSA er i voldsom vækst. Siden 2009 er antallet af smittede personer fordoblet. Til det billede hører, at antallet af smittetilfælde på hospitaler er faldet, og det glæder Henrik Westh, da indsatsen mod MRSA i Danmark er målrettet mod at holde den væk fra sygehusene.

Læs også: Fordobling i antal danskere smittet med resistente bakterier fra svin

Bakteriens fremmarch skyldes to ting: For det første henter rejsende bakterien med hjem fra udlandet, hvor den er langt mere udbredt end i Danmark. For det andet er bakterierne nu så almindelige i landbruget, at 80 procent af alle danske svin er smittet.

»Det kan næsten ikke blive værre. Vi er nu på samme niveau som i Holland,« siger Henrik Westh.

Med en så udbredt smittekilde i svinefarme er det typisk omsonst at behandle svineavlere for bakterierne, da de hele tiden er i berøring med smittebærende svin. Svineavlere bliver derfor typisk instrueret i, hvordan de kan kan minimere deres smitterisiko.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Gud være lover findes der andre midler til at bekæmpe MRSA´er, og det med succes.

Det er yderst effektivt at behandle med svampe, og det har den fordel, at svampene samtidig nedbryder biofilmen, således at den næste generation af bakterier samtidig udryddes, således at tilbagefald forhindres. Med andre ord, man skal smittes på ny. Svampe er billige, og kan ikke patenteres, så derfor interesserer medicinalfirmaerne sig ikke for produktion og salg af produkterne.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten