Ironisk at netop universiteterne har bragt sig i den pinlige situation. Men det er vel fordi de bruger Andres Penge.
Anført af de danske Universiteter går 800 europæiske universiteter i samlet flok til EU’s konkurrencekommissær, Margrete Vestager med et klart budskab:
Grib ind over for den håndfuld af internationale forlag, som sidder tungt på de anerkendte forskningstidsskrifter og presser priserne for at publicere i vejret.
»Kære Kommissær Vestager, The European University Association (EUA) er dybt bekymret over manglen på gennemsigtighed og konkurrence på markedet for udgivelse af forskning.«.
Sådan lyder indledningen i et brev, som er landet på hendes bord underskrevet af professor Rolf Tarrach, EUA-præsident.
Harmen er helt præcist rettet imod de fem forlag. Britiske RELEX(tidligere Reed-Elsevier), britiske Taylor & Francis, amerikanske Wiley-Blackwell, tyske Springer nature og amerikanske SAGE.
Forlagene har i årtier hver især været toneangivende for at trykke de videnskabelige tidsskrifter, hvori alverdens specialiseret forsknings blev offentliggjort og gjort tilgængelig for de, som måtte have interesse i at læse indholdet.
Med overgangen fra den gamle trykte presse til digitaliseringen var forhåbningen, at udgifterne til at publicere og tilgå forskningstidsskrifterne ville falde. Samt at nye spillere vil komme på markedet og øge konkurrencen. Det er ikke sket. Tværtimod.
»I dag sidder ganske få forlag på en meget stor del af markedet for forskningspublikation. Det er monopollignende forhold, der har presset priserne opad. Det er dybt problematisk,« udtaler Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter i en pressemeddelelse.
Universiteterne peger på flere studier, der viser, at de fem firmaer gennem opkøb og fusioner i dag sidder på over 53 procent af markedet for publicering af forskning både online og offline.
Universiteternes betalinger til de videnskabelige forlag stiger samtidig år for år. De danske universiteters samlede udgifter til forlagene løber nu op i mere end 200 millioner kroner årligt.
Læs også: Forlag nasser på forskeres troværdighed
Disse udgifter hænger grundlæggende sammen med, at universiteterne leverer indhold i form af deres forskningsresultater til disse forlags videnskabelige tidsskrifter udgivet på papir eller på paywalls-baserede sites. Samtidig skal de så betale for at få lov til at læse indholdet efterfølgende.
Det er på Danske Universiteters initiativ, at den europæiske sammenslutning af universiteter, EUA, har sendt brevet til EU’s konkurrencekommissær. Og det har ikke været svært at få de europæiske kollegaer med på vognen, for problemet med de videnskabelige forlag opleves over hele Europa.
»Vi er glade for den massive europæiske opbakning, og vi håber, at Vestager går videre med denne her sag. For det er ikke i orden, at de internationale videnskabelige forlag år efter år får lov at fore deres lommer på bekostning af offentlige midler til forskning og uddannelse,« siger Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter.
Margrethe Vestager har taget kampen op med giganter som Google og Facebook. Hun har været med til at uddele klækkelige bøder til de aktører for at misbruge deres dominerende markedsposition. Nu er det Danske Universiteters håb, at konkurrencekommisæren også vil rette blikket mod den internationale forlagsbranche.
EUA estimerer, at de europæiske universiteter årligt bruger lidt over fem milliarder kroner på at tilgå forskningsdata og publikationer og derved få adgang til information, som de samlet set er de primære bidragsydere til. Betalingerne går til store, kommercielle forlag, som opnår enorme profitter baseret på offentlige tilskud til forskning og innovation. Og overskuddet går direkte ned i virksomhedernes lomme – ikke tilbage til de offentlige forskningsinstitutioners fremtidige forskningsaktiviteter, anfører universiteterne i deres klagebrev.
Ironisk at netop universiteterne har bragt sig i den pinlige situation. Men det er vel fordi de bruger Andres Penge.
800 universiteter... det er alligevel en del. Hvorfor laver de ikke deres egne online publikationer, når de nu alligevel bidrager med det meste indhold?
Det kunne også være fordi der er stigende publiceringskrav og at de skal ske i anerkendte tidsskrifter... en rigtig catch 22
Disse skrifter lever af forskernes papirer, alligevel skal de betale for at udgive dem, og betale for at læse dem. Det ligner lidt dobbeltfakturering. https://wattsupwiththat.com/2018/11/14/mat... Det koster måske noget at sikre kvaliteten med peer review, men alligevel slipper lidt for meget igennem, blot det har alarmerende nyhedsværdi. Jeg ved ikke hvad Vestager kan gøre ved det, men universiteterne kunne stramme op, som det mindste. Det er jo faktisk muligt at udgive resultater udenom de kendte journaler, og få tilbagemeldinger fra både vidende og uvidende personer. Hvis resultatet er væsentligt, kan det vel stå for sig selv uden peer review. Er peer review ikke bare en undskyldning for andre forskeres dovenskab, og er disse reviewere så grundige?
Der kan sikkert koges en del click-bait sammen på det dilemma, at publikationerne samles på færre udgiveres hænder samtidig med at antallet af forskningsartikler vokser med antallet af forskere man forsøger at uddanne.
Peer review er et rigtig godt udgangspunkt (paradigme), der kan sikre kritisk læsning, som i bedste fald bør fange de værste eskapader;-), så længe man kan finde villige peers. Der findes måske andre måder, man kan nå målet på. PR er fra bogtrykkenstid og der er klart behov for en afløser, lidt ligesom patientjournaler er det ikke bare en web-server man frit kan udskifte, hvert fjerde år.
Hvorfor laver de ikke deres egne online publikationer, når de nu alligevel bidrager med det meste indhold?
Lad os begynde med, at analysere, hvad 'peer review' er og hvordan denne mekanisme virker. Biproduktet, de der ikke bliver forskere bliver ofte en slags ledere i privat eller offentligt regi, hvor man ofte i praksis bruger disse kortbare kvalifikationer til at bortforklare banale fejldispositioner.
Hvor er vi på vej hen?
Så kære Ingeniøren - andet emne ok- men jeg advarede jer for 3 år siden om alle jeres artikler med at falde på røven for RAKET MADSEN - min mening var der ingen rigtig substans, kun efter popularitet, som I modarbejdede I forhindrede mig I at kommenetere.
Fint spørgsmål, Kenneth Poulsen. Jeg vil forsøge at stille det og andre opfølgende til de danske universiteter.
EUA opremser på engelsk nogle årsager som måske kan være del af svar på hvorfor uni´er bare ikke selv udgiver og foretrækker publicering i egne tidsskrifter:
First, researchers need to access information and publish articles in the journals of their choice. Naturally, in the context of the current system, they want and need to access the highest-ranking journals, often controlled by the biggest academic publishers. Second, university researchers collaborate across fields, institutions and countries, and it is paramount for the individual researcher that (s)/he can participate in joint activities with research partners at other universities/institutions - without any restrictions on which journal to publish in.
Hvorfor laver de ikke deres egne online publikationer, når de nu alligevel bidrager med det meste indhold?
Nok fordi de enkelte universiteter er for små, og undervejs på for mange felter for deres egen tidsskrift. Nogle videnskabsorganisationer udgiver deres egene tidsskrifter, og så gå pengene ikke til hedgefonds, men i det mindste delvis til videnskab igen. EGU (European Geosciences Union) for eksempel har en række af open access tidsskrifter, som dog ikke har sammen impact factor (endnu) som nogle af de store gamle tidsskrifter af de store fem. https://www.egu.eu/publications/open-acces...
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard