80 millioner kroner til bredbånd kan slet ikke dække alle ansøgere

Illustration: Polfoto

173 ansøgere ønsker sig at få del i de offentlige bredbåndsmillioner, der skal uddeles første gang i år for at sikre bedre dækning. De 173 projekter ønsker sig i alt et tilskud på 300 mio. kr. Det oplyser Energi- Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed står det klart, at ikke alle ansøgere får deres ønsker om forbedret bredbånd opfyldt i år. Puljen indeholder i år 80 mio. kr., som der var ansøgningsfrist til for tre uger siden. Frem til 2019 vil yderligere 120 mio kr. blive uddelt til bredbåndsprojekter, oplyser ministeriet.

Andre skriver: Folketinget afsætter 200 mio. til bredbånd i yderområder

»Jeg er meget glad for den meget store interesse for at søge bredbåndspuljen – både fra kommunerne og borgerne. Der er næsten ansøgt for fire gange så mange penge, som der er i puljen alene i år. Det bekræfter, at regeringen har set rigtigt ved at fokusere på god bredbåndsdækning i hele Danmark. Og det betyder helt konkret, at endnu flere områder nu vil få bedre dækning. Det er i sagens natur ikke alle ansøgninger, der kan blive imødekommet, så dem der får afslag vil jeg opfordre til at søge igen næste år,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt i pressemeddelelsen.

Efter samtlige 200 mio kr. er uddelt, forventer ministeriet, at tilskuddet har medført forbedret bredbånd til mellem 4.000 og 25.000 borgere.

Når ansøgningerne vurderes, tager ministeriet blandt andet udgangspunkt i, hvor langsomme forbindelser, der er tilgængelige i dag, hvor mange, der vil drage nytte af projektet og hvor meget ansøgerne selv er villige til at lægge i egenbetaling.

Alle, de ri dag ikke har adgang til hastigheder over 10 Mbps download og 2 Mbps upload har kunnet søge om millionerne, som skal være med til at sikre dem mindst 100/30 Mbps senest i 2020.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Inden for de sidste par år har der været gang i vand- og kloak-omlægninger omkring min matrikel. I begge tilfælde har der været fiber i nærheden af den anden ende af nedgravningen.

Men ingen har tænkt på at lægge et tomrør ned samtidig. Begge gravearbejder har været omkring 2 km.

 • 1
 • 0

Med 200.000.000,- så er det mellem 8.000,- og 50.000.- i tilskud per borger. Det er ret mange penge.

 • 2
 • 0

200.000.000 til så borgere lyder umiddelbart af meget. (ml. 8 og 50.000 kr.)

Er der nogen, der har fornemmelse for, om man ville kunne "komme længere" hvis man brugte wireless teknologi i stedet for at grave ledninger ned?

Det virker som om teknologien er ved at være der.

 • 0
 • 0

Ballerup kommune nedlægger tomrør ved nedlægning af kabelføringen til vejbelysning. Meget kommendabelt. Men lejen af tomrørerne er så høj, at intet fiberselskab vil røre ved det, fordi det ikke kan svare sig!

 • 2
 • 0

Er der nogen, der har fornemmelse for, om man ville kunne "komme længere" hvis man brugte wireless teknologi i stedet for at grave ledninger ned?

Fornemmelse ? Jeg har god erfaring med at det kan man......

Pt. leverer vi garanteret 75/75 Mbit/s med en typisk hastighed på 100/100 Mbit/s trådløst til forskellige egne af Danmark. Vi tester på udstyr der i 2018 vil kunne give hver kunde 1 Gbit/s trådløst. Teknologien kalder man fast trådløst (Fixed Wireless Access).

Problemet er bare at mange mener at fast trådløst ikke er godt og det eneste der duer er fiber. Det er vrøvl. Teknologien er i rivende udvikling og vi leverer Internet med lynhurtig down og upload med lav latency. Og der kommer hele tiden udstyr der kører hurtigere og bedre.

https://www.facebook.com/Skywire.dk

Vi benytter flere teknologier, både trådløst og kabel. Problemet med fiber er at det er ravende dyrt at grave ned. Derfor bruger vi ofte en kombination.

Desværre er mange så forhippede på at det død og pine skal være fiber. Problemet med det er at de elselskaber der har gravet det ned, de har ikke åbnet nettet. Det betyder nye monopoler (Nu var vi næsten sluppet af med TDC) og dyre priser til kunderne. F.eks. leverer SE/Stofa 100/50 Mbit/s til 299,- pr. måned. Hos os koster det 249,-

 • 1
 • 0

Ballerup kommune nedlægger tomrør

Det er der mange kommuner der gør. Problemet er at de nævnte rør kan bruges til at forbinde f.eks. centraler/gadeskabe. Du mangler stadig fiberen ind til hver husstand. Der skal bruges en anden type rør og en masse ekstra gravning.....

 • 0
 • 0

Med 200.000.000,- så er det mellem 8.000,- og 50.000.- i tilskud per borger. Det er ret mange penge.

Det er latterligt mange penge der kunne have været brugt meget mere fornuftigt.

Det værste er faktisk at bredbåndspuljen er skruet sådan sammen at det er nærmest umuligt for små udbydere som os at komme i nærheden af. Det er faktisk kun de store der kan være med.

Og så er det jeg spørger, hvorfor skal et selskab som TDC eller elselskaberne, som alle har egenkapital på milliarder, have offentligt tilskud. Har de ikke penge til selv at klare opgaven ?

Hvorfor er det at 100 borgere i Nørre Langt ude skal have kr. 50.000,- pr. husstand ?

Og endnu sjovere er det på Bornholm. Her har Energistyrelsen fundet frem til 5000 adresser som kan ansøge puljen. Det er selvom at de får år tilbage fik 60 millioner i tilskud. Så hvor meget har de 60 millioner lige hjulpet ?

Offentligt tilskud ødelægger markedet og giver ikke bedre bredbånd.....

 • 0
 • 1

Hej Jens.

75Mbps wireless burde jo være rigeligt til jævne borgere. Skal jeg forstå det sådan at infrastrukturen til at levere dette allerede er på plads, og jeg som udkantsborger i princippet bare kunne lave en aftale med jeres firma og så have internet 75Mbps eller mere? Eller mangler der stadig noget infrastruktur (fx master)?

Hvis wireless allerede kan dække behovet uden tilskud, er dette fuldstændigt sindsygt at bruge så mange penge på så få mennesker. Det har godt nok altid lugtet af, at det skulle ligne en gave til vælgerne fra Udkantsdanmark.

 • 2
 • 0

75Mbps wireless burde jo være rigeligt til jævne borgere.

Jeg vil ikke gøre mig til herre over hvad der er "nok".

Skal jeg forstå det sådan at infrastrukturen til at levere dette allerede er på plads, og jeg som udkantsborger i princippet bare kunne lave en aftale med jeres firma og så have internet 75Mbps eller mere? Eller mangler der stadig noget infrastruktur (fx master)?

Vi skal etablere infrastrukturen først og vi bruger eksisterende placeringer, f.eks. skorstene, vindmøller, gittermaster, siloer, høje bygninger osv.

Hvis wireless allerede kan dække behovet uden tilskud, er dette fuldstændigt sindsygt at bruge så mange penge på så få mennesker. Det har godt nok altid lugtet af, at det skulle ligne en gave til vælgerne fra Udkantsdanmark.

Hvis vi ikke kan "ramme" folk med wireless, så graver vi gerne fiber ned. Det koster så noget ekstra pr. husstand ifht. hvis det er rent trådløst. Problemet er at mange bare vil have det hele forærende. De gider ikke gøre noget selv.

For dem der gerne vil, så laver vi gerne en løsning, sammen med folk. Det har vi f.eks. gjort i Illebølle på Langeland, hvor den lokale beboerforening i samarbejde med os har rejst en gittermast: https://www.facebook.com/Skywire.dk/posts/... (Man behøver som sagt ikke død og pine rejse en mast, vi kan bruge høje konstruktioner der findes i forvejen, men det var den eneste mulighed her)

 • 1
 • 0

Hej igen Jens

Har du fornemmelse for omkostningerne forbundet med en wireless løsning et sted hvor infrastrukturen skal etableres? Hvordan vil priserne være sammenlignet med det nævnte i artiklen?

 • 0
 • 0

Har du fornemmelse for omkostningerne forbundet med en wireless løsning et sted hvor infrastrukturen skal etableres? Hvordan vil priserne være sammenlignet med det nævnte i artiklen?

Det vil være vores standard priser, såfremt der er nok interesserede i området. For ½ år siden startede vi op i Gevninge ved Roskilde. Det har kostet beboerne mindre end den selvfinansiering de skulle give til bredbåndspuljen. Derfor valgte de også at stoppe deres ansøgning til puljen. Nu leverer vi omkring 100/100 Mbit/s til dem: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10...

Se priser her: http://www.skywire.dk/private/

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten