78 procent af de alvorligt syge coronapatienter er overvægtige

Illustration: Bigstock/venusvi

Ud af de 71.491 patienter, der blev indlagt på 238 amerikanske hospitaler i perioden fra marts til december sidste år, var 78 procent overvægtige. Det viser en ny undersøgelse fra det amerikanske sundhedsagentur Centers for Disease Control and Prevention, CDC. Det skriver det amerikanske nyhedsmedie CNBC.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i formlen for kropsmasseindeks BMI, hvor et menneske, der har en BMI på over 25, defineres som overvægtig. Ifølge indekset blev 42 procent af den amerikanske befolkning i 2018 betragtet som overvægtige.

Læs også: Ny forskning: Covid-19 øger risiko for psykiske lidelser

Ifølge CDC var risikoen for hospitalsindlæggelser, behov for respirator og dødsfald med covid-19 lavest blandt patienter med en BMI under 25, ligesom risikoen for et alvorligt sygdomsforløb var øget ved en BMI højere end 25, særligt hos patienter over 65 år.

»I takt med at klinikker forbereder behandlingsstrategier for covid-19 patienter, bør de medregne risici for alvorlige sygdomsforløb hos patienter med højere BMI, og særligt dem med svær fedme,« skriver agenturet.

Indeks har mødt stor kritik

Agenturet påpeger dog, at undersøgelsen har sine begrænsninger, da der kun er blevet set på alvorlige sygdomsforløb med covid-19 blandt voksne, der blev behandlet på hospitalet.

Billedet kan derfor være anderledes blandt alle voksne, der har været smittet med covid-19. Derudover var det kun patienter, der var registreret med informationer om vægt og højde i sundhedsvæsenets database, der indgik i undersøgelsen.

Netop fordi BMI kun tager udgangspunkt i vægt og højde, har formlen, der blev udviklet i 1930’erne, mødt megen kritik gennem årene. Den tager nemlig ikke højde for vigtige faktorer, som blandt andet knogletæthed, muskelmasse, hvor kropsfedtet sidder eller tilstedeværelsen af bugfedt – altså fedt, der omgiver de indre organer.

Læs også: Professor: Vaccine-bivirkninger handler ofte om genetik

Mange eksperter har peget på, at formlen bør tages med et gran salt, ligesom den i den offentlige debat er blevet beskyldt for at være et redskab, der er udviklet af og for hvide mænd og unødigt har skabt diskrimination på baggrund af vægt inden for sundhedsvæsner verden over, skriver The New York Times.

Medtages i vaccineplan

På trods kritikken har flere amerikanske stater alligevel valgt at medtage indekset i prioriteringen af vacciner. Derfor er flere millioner amerikanere i blandt andet New York, Utah og Texas blevet rykket frem i vaccinekøen baseret på deres BMI.

Også i Danmark beskrives overvægt som en af de faktorer, der kan øge risikoen for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19.

På verdensplan er 66.700.000 mennesker fuldt vaccineret mod covid-19. I Danmark har 540.000 mennesker fået første vaccinedosis, mens over 200.000 danskere er fuldt vaccinerede.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja den ligger jo lige til højre benet for nyt samfundsbidrag. A skat til 3 gange bmi. Arveskat til 105 %, så er vi sikre. Ingen vaccination da det er selvforskyldt.

 • 5
 • 37

og gør disse sværere tilgængelige. Mere retfærdigt og effektivt.

Gå ind i et alm. supermarked/døgner og se, hvilke varer, der står hvor, og hvad de koster. Ikke den store sammenhæng mellem elementær viden om fødevaresundhed og det, der foregår i langt de fleste butikker.

 • 19
 • 8

Frankrig gjorde dette for længe siden, men på hele balancen i salget.

Overbalance med chips og slik, så må priserne op og varene gemmes ad vejen.

Tilsvarende lancerede de kampagne imod salt i mad via at kogebøger skal godkendes.

Overbalance af salt, så må mindre saltholdige retter indgå.

 • 6
 • 3

Der er fejl i denne artikel.

"Ifølge indekset blev 42 procent af den amerikanske befolkning i 2018 betragtet som overvægtige"

Fakta: 73% af den Amerikanske befolkning over 20 år er overvægtige, hvoraf 42% er svært overvægtige (BMI+30).

"Ud af de 71.491 patienter, der blev indlagt på 238 amerikanske hospitaler i perioden fra marts til december sidste år, var 78 procent overvægtige"

Fakta: Undersøgelsen der henvises til bygger på" Obesity" dvs. Fedme/Svær overvægt og en BMI +30.

 • 32
 • 0

Indledningsvis finder jeg din kommentar usympatisk og stigmatiserende, Lars.

Ingen vaccination da det er selvforskyldt.

"Selvforskyldt" er vanskeligt at debattere objektivt.

Hvert tilfælde af misbrug/afhængighed bør nok betragtes individuelt. Uanset om det drejer sig om tobak, spiritus, fødevarer m.m.m. Hvem skal herefter bedømme hvorvidt der reelt er tale om, at det er selvforskyldt?

Desuden bliver det vanskeligt at skelne mellem grader af selvforskyldthed.

Er sportsskader f.eks. at betragte som selvforskyldte?

 • 21
 • 3

Jeg er såmænd ikke i tvivl om, at overvægt - især svær overvægt - er en risikofaktor i mange sammenhænge.

Men netop BMI er ikke altid en god indikator for overvægt.

Prøv fx at regne BMI ud for en af de store spillere på det danske håndboldlandshold.

Simon Hald vejer 114 kg og er 2,04 meter høj. Det giver et BMI på knap 28, som er overvægtig.

Mads Mensah 108/1,88 har et BMI på 30,6, som er svært overvægtig.

Selv Mikkel Hansen 98/1,96 med BMI på 25,5 skulle være overvægtig.

BMI blev opfundet i mellemkrigstiden, hvor mennesker generelt var mindre end i dag. Men i dag skal BMI tages med et gran salt - især for veltrænede mennesker, så et nyt index kunn være på sin plads.

Og som andre også har skrevet, så kunne det i forbindelse med undersøgelsen være interessant at få at vide, hvordan BMI for amerikanerne i almindelighed fordeler sig. Hvis der generelt er mange med et højt BMI, er det jo ikke underligt, at der også er mange, der bliver meget syge.

 • 24
 • 1

BMI har nogle problemer.

Man regner kun med højden i 2. potens, det er i strid med square-cube loven. Derfor får høje mennesker implicit for høj BMI. Selvfølelig kan man heller ikke bruge 3. potens - men et sted der imellem ville nok give mere mening.

Den tager ikke på nogen måde hensyn til kropsbygning (som du også er inde på)

 • 9
 • 0

Der en vis korelation mellem et højt BMI og et lavt fysisk aktivitetsniveau. Men som håndbolddrengene så afgjort viser ikke uden variation.

Der er faktisk nogen som har adskilt de to faktorers betydning for dødelighed. Resultatet var at BMI først for alvor slår i gennem når man når op i nærheden af 40. Derimod er lavt fysisk aktivitetsniveau en stor risikofaktor såvel hos personer med højt, normalt og især lavt BMI.

Det kunne være interessant, hvis nogen også ville studere denne problemstilling for Covid. I mine øjne ville det give god mening, hvis en god lungekapacitet giver større robusthed mod en luftvejsinfektion.

Og i modsætning til vægtab, som ser ud til at være meget svære for langt de fleste, så er der intet der tyder på at gode motionsvaner ikke kan tillæres og bibeholdes.

 • 7
 • 0

Død >med< overvægt er ret almindeligt. Død med usunde vaner og død med inaktivitet må også være i top 5.

Til gengæld er død med værdighed og død med godt humør efterhånden udryddet. Velfærd og min bare...

 • 7
 • 1

I USA har corona ramt den afroamerikanske del af befolkningen hårdt. Det giver mening, når man ved, at den sorte befolkningsgruppe er overrepræsenteret blandt fattige amerikanere. Stærk overvægt er et socialt fænomen, der særlig gør sig gældende blandt de dårligst stillede. Altså ond cirkel: De fattige (sorte) amerikanere bor tæt, og smitter dermed hinanden mere, har typisk kontaktjobs, så de nemmere bliver smittet og er typisk overvægtige, så de havner på hospitalerne.

 • 5
 • 4

Det er jo sådan med statistik at det handler om hvilke tal man kigger på. 78 % af alle alvorlige Coronatilfælde er overvægtige - det svarer nogenlunde til procentdelen for den del af den amerikanske befolkning, som er overvægtige. Corona rammer således ligeligt uanset fedtprocent. Mægtigt!

 • 9
 • 1

Amerikansk pseudodiskussion

ligesom den i den offentlige debat er blevet beskyldt for at være et redskab, der er udviklet af og for hvide mænd og unødigt har skabt diskrimination på baggrund af vægt inden for sundhedsvæsner verden over

Hvad har racisme og sexisme med denne diskussion at gøre? BMI er muligvis ikke det bedste værktøj, men det er i det mindste neutralt overfor køn og hudfarve.

 • 2
 • 0

I USA har corona ramt den afroamerikanske del af befolkningen hårdt.

Har der været lavet undersøgelse af den racemæssige påvirkning af Covid?

Eksempelvis er det kendt i New Zealand at maoirierne (og dermed sikkert også polynesere generelt) er meget sårbare over for meningitis.

Tilsvarende har mange afrikanere stor intolerance over for mælk.

Og hvis man se på de (skal nok tages med et gran salt) dødstal der har været i Kina, kunne det tyde på at asiater ikke rammes helt så hårdt.

Selvføgelig har ting som sociale forhold og (manglende) afstand en stor betydning, men har man undersøgt om genetiske forhold også har en betydning - ikke for at pege fingre eller stigmatisere, men for at kunne lave målrettet hjælp.

 • 1
 • 0

Husk en smiley, når du skriver ironiske indlæg - ellers kan de let blive misforståede

Specielt når man deler navn med Licens Lars, der netop har tendens til at hælde vand ud af ørene. Men han går vist ikke ind for skat, så LA er nok en anden trold.

 • 0
 • 1

Hej Kjeld Flarup Christensen

Deprimerende at statslig regulering er nogles første tanke.

Altså, det er ikke sundt at være overvægtig, og du dør af Covid-19. Det burde ikke være nødvendigt med flere adfærdregulerende tiltag, der er ulemper nok ved høj vægt i forvejen.

Det kan være relevant at spørge sig om problemet er et samfundsmæssigt (statsligt) problem eller ej.

Overvægt medfører uhensigmæssigheder f.eks type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, slidgigt og nedsat evne til at blive gravid, og lur mig ikke om tykke børn er mere udsat for mobning, er det fint for samfundet? Skal man af ideologiske årsager sidde med hænderne i skødet og vente på at folk møde op ved sundhedvæsenet, eller skal man tage ansvar på samfundsniveau?

 • 2
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten