762 mio. kr til hurtigbusser i Aalborg, billigere tog på Sjælland og mere letbane i Aarhus
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

762 mio. kr til hurtigbusser i Aalborg, billigere tog på Sjælland og mere letbane i Aarhus

Aalborg har nu endelig udsigt til at få en statslig hånd til at forbedre den offentlige transport i Nordjyllands hovedstad. Aalborgenserne har tidligere måttet acceptere, at skiftende transportministre først har sagt nej til at støtte en letbane og derefter en hurtig buslinje i et dedikeret spor - en såkaldt Bus Rapid Transport (BRT)-løsning. Men nu partierne bag forliget om bedre og billigere kollektiv trafik - som sidder på et flertal af pladserne i Folketinget - besluttet at komme aalborgenserne til hjælp.

Læs også: Aalborg Kommune foreslår hurtigbus som letbane-afløser

S, DF, EL, R og SF er blevet enige om at oprette en toårig bus-pulje på 395 mio. kr., som blandt andet skal støtte udviklingen af en BRT-løsning i Aalborg. Ifølge Aalborg Kommunes hjemmeside vil en BRT-løsning samlet koste 539 mio. kr, og forligspartierne lægger op til, at staten skal dække 47 procent af udgifterne, som det også var planen i det nu droppede letbaneprojekt.

Den såkaldte +Bus i Aalborg er planlagt til at få 23 stoppesteder. Hver bus kan fragte 150-200 personer og kommer til at køre med ca. 7,5 minutters intervaller. Busserne skal køre i en dedikeret bane med 'grøn-lys-prioritering,' så hele ruten vil kun tage 32 minutter at køre. Illustration: Aalborg Kommune

Af resten af puljen prioriteres 100 mio. kr til en række nye S-buslinjer i hovedstadsregionen, som blandt andet skal betjene de byer, som ligger mellem de S-togs-betjente 'fingre.'

»Det er et stort og gammelt ønske fra Movia, som går helt tilbage til Trængselskommissionens dage, som vi nu endelig kan opfylde,« forklarer transportordfører Henning Hyllested fra Enhedslisten.

Læs også: Selvhjælp til pendlere: Start din rejse fra en anden zone og spar penge

Andre store ønsker har transportordførerne fået fra togpendlere på Sjælland, som nogle steder har oplevet prisstigninger på 30-40-50 procent som følge af den nylige takstreform. De får nu også en hjælpende hånd.

»Vi har aftalt at kompensere transportselskaberne, så de kan sikre, at der ikke er nogen, der får prisstigninger på mere end fem procent på deres pendlerkort,« siger Henning Hyllested.

Læs også: Store prisstigninger forude: Jyske togpendlere bliver tabere i historisk takst-reform

Togtrafikken på Sjælland bliver også forbedret på anden vis: Forligskredsen har således afsat 155 mio. kr. til et vendespor ved Carlsberg Station, som er en forudsætning for 10 minutters drift på Frederikssundbanen, til at flytte Herlev Station, så der opnås et optimalt samspil med den kommende letbane samt til ombygning af stationen i Hillerød og en opgradering af stationen i Favrholm, der vil sikre god adgang til det nye supersygehus i Hillerød og et godt samspil mellem S-bane og nærbane i Nordsjælland.

Læs også: Nordsjællands supersygehus skal ligge fjernt fra bus og tog

Jylland går dog heller ikke ram forbi. Før letbanen i Aarhus overhovedet er åbnet er forligspartierne således klar til at bruge 40 mio. kr. på en forundersøgelse af en udvidelse af byens letbanenet.

Sidst, men ikke mindst er der også udsigt til bedre forhold for cyklisterne. Den sidste store pulje i forliget er nemlig en sum på 100 mio.. kr til supercykelstier, som kommunerne kan søge.

Se hele aftalen her:

HANDOUT Bedre Billigere by Ingenioeren on Scribd