755 gange over grænseværdien: Forbudt insektgift ledt ud i sjællandsk å
De tre såkaldte neonikotinoider, som er forbudt i EU, fordi de skader bierne, er fundet i store mængder i spildevandet på et renseanlæg i Slagelse.
Der er tale om meget markante overskridelser af det vejledende grænseværdier for stofferne, kendt som predicted no environmental concentration (PNEC), altså den koncentration, hvor stoffet ikke forvolder skade på miljøet.
I afløbet fra renseanlægget er overskridelserne fra faktor 7 til 755, viser prøveresultater, som SK Forsyning, der driver anlægget, har sendt til Ingeniøren. Overskridelserne varierer fra prøve til prøve og stof til stof.
Læs også: Trods EU-forbud vil Danmark bruge bidræber-pesticid på sukkerroer
Spildevandet fra renseanlægget ender i Tude Å, og også her er PNEC-værdien overtrådt i to målinger foretaget henholdsvis 8. maj og 21. juni. Den højeste overskridelse ligger på faktor 50 over PNEC-værdien, og overskridelserne er mindre end i renseanlæggets afløb på grund af fortynding af forureningen.
Op til 58.000 gange for høje koncentrationer
SK Forsyning har sporet kilden til virksomheden Flux Water, der ligger ved siden af renseanlægget og modtager industrielt spildevand. Når Flux Water har renset vandet, ledes det til Slagelse Renseanlæg.
Ved udløbet fra Flux Water har SK Forsyning 6. og 21. juni målt koncentrationer af de forbudte insektgifte, der overskrider PNEC-værdien mellem 5000 og 58.000 gange. Og nej, det er ikke en skrivefejl med faktor 58.000.
Læs også: Danske sukkerroefrø bliver bejdset med bidræber-pesticid: I Sverige sagde domstol nej
Slagelse Kommune modtog ifølge afdelingsleder Jette Jungsberg resultatet af målingerne fra 21. juni torsdag i sidste uge. Fredag morgen varslede kommunen forbud mod, at Flux Water udleder mere spildevand til Slagelse Renseanlæg, og samme dag trak Flux Water i nødbremsen.
»Flux Water må ikke igen udlede spildevand, før de kan dokumenteret, at de har fjernet alle neonikotinoider og skyllet hele systemet igennem med rent vand,« siger hun.
Kommunen: Det er alarmerende
Jette Jungsberg betegner værdierne for neonikotinoider i Tude Å som »alarmerende, men på ingen måde så alarmerende som koncentrationerne i Flux Waters spildevand«.
Hun tør i første omgang ikke udtale sig om konsekvenserne for dyrelivet i åen.
»Men det er ikke sådan, at der ligger en masse insekter i vandoverfladen eller fisk med bugen opad,« understreger afdelingslederen.
Læs også: Her er listen over pesticid-dispensationerne
Efter interviewet har hun forsøgt at finde ud af, hvordan kommunen skal vurdere skaderne på livet i åen. Det kan, lyder konklusionen, bedst lade sig gøre i det tidlige forår næste år, hvor kommunen til gengæld sætter et måleprogram op.
Fundet ved en tilfælde
Slagelse Renseanlæg fangede kun udslippet af pesticider ved en tilfældighed. Der er nemlig intet krav til at analysere spildevand for neonikotinoider. Det har renseanlægget kun gjort, fordi det deltager et EU-projekt, hvis hovedformål er at vurdere, om den rensning, som finder sted på dagens renseanlæg, er tilstrækkelig.
På renseanlægget i Slagelse er der installeret et mikrofilter, rensning med granuleret, aktivt kul og UV-filter. Foreløbig bliver ca. en tiendedel af vandet ledt gennem denne rensning.
Projektet tager ifølge driftschef Jan Jørgensen fra SK Forsyning udgangspunkt i EU's liste over 40 særligt problematiske stoffer, mellem dem neonikotinoider.
Allerede i efteråret tog SK Forsyning de første prøver, som viste en af de tre neonikotinoider i spildevandet.
»Vi reagerede med forundring og tænkte, at der kunne være tale om en fejl,« fortæller driftschefen.
Ingen fortilfælde
Men i foråret viste flere prøver alle de tre neonikotinoider i spildevandet, og det altså i høje koncentrationer. Derefter gik jagten på kilden i gang ved indløbene til renseanlægget, herunder vandet fra Flux Water, som viste sig at være synderen.
Jan Jørgensen har aldrig hørt om fortilfælde med neonikotinoider i spildevand.
»Og jeg har googlet det her helt vildt,« siger han.
»De stoffer måler man ikke på som standard. Miljøstyrelsen måler i fire danske vandløb, men det er alt, hvad vi gør i Danmark.«
»Det er stærkt foruroligende, at det her kan lade sig gøre i Danmark,« mener driftschefen.
Flux Water: Det burde ikke forekomme i vores vand
Hos Flux Water blev salgsdirektør Lars Kastholm chokeret, da han fik beskeden fra Slagelse Kommune i fredags.
»Det kom som lyn fra en klar himmel. Det er dybt ulykkeligt og en katastrofe for os,« siger han.
Lars Kastholm understreger, at Flux Water ikke er certificeret til at modtage spildevand med neonikotinoider og ikke selv råder over teknik, der kan analysere insektgiften.
»Det burde ikke kunne forekomme i vores vand,« siger han.
Prøver sendt til analyse i Tyskland
Flux Water modtager industrielt spildevand, som bl.a. indeholder olierester, og som kan være helt sort. Firmaet har, understreger han, en godkendt og iso-certificeret modtagekontrol og rapporterer til Slagelse Kommune hver måned.
En del af virksomhedens proces går ud på at udtage prøver af kundernes spildevand, både før det ankommer, og når det er ankommet.
»Vi har 100 procent sporbarhed,« som Lars Kastholm udtrykker det.
Prøverne fra det vand, som Flux Water har modtaget i perioden omkring målingerne af de høje koncentrationer af neonikotinoider er nu sendt til analyse i Tyskland. Der er nemlig intet dansk laboratorium, som kan analysere for neonikotinoider. SK Forsyning får som led i EU-projektet sine prøver analyseret af et svensk universitet.
Frygteligt dyrt at fjerne fra anlægget
Resultatet af analyserne af det vand, som Flux Water har modtaget fra sine kunder, venter Lars Kastholm onsdag.
»Indtil da er jeg af vores advokat blevet frarådet på det kraftigste at udtale mig om, hvem der kan have leveret vandet til os,« siger han og understreger, at han er i dialog med Slagelse Kommune om spørgsmålet.
»Det er slemt nok, at vi er havnet i denne her suppedas,« siger salgsdirektøren.
Nu skal han finde ud af, hvordan man får rester af insektgifter, der normalt måles i nanogram per liter, ud af ventiler, pumper, rør og filtre i et behandlingsanlæg. Den rengøring kommer til at tage mellem 6 og 15 arbejdsdage, og hvis der stadig er spor af insektgiften, skal processen forfra.
Desuden skal omtrent 100 tons vand transporteres væk og køres væk som farligt affald.
»Det bliver frygteligt dyrt og kommer til at tage en til to måneder,« konstaterer salgsdirektøren.
