75 kilo medicinudstyr ankommer til rumstation fra rolig vej i Odense

Gasflasker og måleudstyr har bevæget sig meget langt væk fra den rolige Hvidkjærvej i den sydvestlige del af Odense. I en lille etplans bygning holder virksomheden DAC til, og udstyr derfra svæver netop nu i rummet 400 kilometer over Jorden på vej til en tilkobling med Den Internationale Rumstation (ISS).

Sammenkoblingen med ISS ventes at ske mellem klokken 14 og 15.30 dansk tid og kan følges herunder.

Broadcast live streaming video on Ustream

DAC står for Danish Aerospace Company. Firmaet har i over 20 år leveret mere end tre ton udstyr til den russiske rumstation Mir, den amerikanske Spacelab, Nasas rumfærger og ISS.

I øjeblikket tager udstyret turen til ISS med Europas sidste eksemplar af de såkaldte ATV-fartøjer, og mellem fartøjets 6,6 ton forsyninger gemmer sig lungefysiologiske måleinstrumenter og flasker med NO (kvælstofilte).

Læs også: Europas gigantiske transportrumskib sendt på sin allersidste rejse

Udstyret skal blandt andet benyttes til de første videnskabelige forsøg i rumstationens luftsluser, hvor astronauterne i samarbejde med læger på Jorden vil undersøge de mest optimale atmosfæreforhold for kommende baser på Månen og Mars. Et kendt problem ved etablering af baser er de konstante trykudligninger, som astronauter udsættes for, hver gang de skal på rumvandringer uden for tryksatte boliger.

Derfor eksperimenterer forskerne med, om astronauter kan klare at leve under et lavere tryk, og selv om trykforskelle er blevet testet i trykkabiner på Jorden, er det ukendt, hvordan lungerne reagerer på vægtløsheden.

»Hvis du opfatter lungen som en stor ballon fyldt med blodkar, der optager ilt, så vil den ikke have samme dråbeform i vægtløs tilstand. Hvordan det påvirker dens evne til at optage ilt, skal vi undersøge nærmere,« siger direktør for DAC Thomas Andersen.

Til den undersøgelse bruger astronauterne syv specialbyggede gasflasker, der er baseret på AGA-Lindes kommercielle ECOYL-letvægtsflasker. DAC har dog modificeret dem til brug i rummet med sikkerhedsfeatures og en særlig indpakning.

I flaskerne findes NO i en lav koncentration, som skal indåndes af astronauterne for at måle deres lungefunktion i luftslusen.

Advarsel om manglende støvsugning

I et andet forsøg undersøger lægerne, hvorfor nogle astronauter i nogle tilfælde udskiller netop NO, uden at de får det tilført. På Jorden er den udskillelse typisk tegn på astma, men på ISS kan det være tegn på partikelforurening, og så er der groft sagt brug for bedre støvsugning.

»Støv i ISS lægger sig jo ikke på jorden, som det er tilfældet hernede. Derfor er det meget vigtigt at have stor opmærksomhed på, om partikelmængden bliver for høj,« siger Thomas Andersen.

I alt bliver 75 kilo udstyr fra DAC transporteret til ISS, og fra kontrolrummet, Mission Control Odense, har virksomheden kontakt med astronauterne på ISS via live-billeder og kan kommunikere direkte med både Nasa og astronauterne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten