740 kilometer elkabel skal sende dansk strøm til England
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

740 kilometer elkabel skal sende dansk strøm til England

National Grid og Energinet.dk er nu så langt i forhandlingerne om et elkabel mellem de to lande, at Energinet.dk til næste forår vil starte på undersøgelser af havbunden dér, hvor kablet skal ligge.

Læs også: Søkabel mellem Danmark og England rykker nærmere

Det oplyser teknisk direktør Torben Glar Nielsen fra Energinet.dk

Kabelprojektet – som har fået navnet Viking Link – omfatter to 740 kilometer lange jævnstrømskabler – som skal kunne transportere 1.400 MW effekt mellem de to lande.

»Vi har et rigtigt godt samarbejde med englænderne og er meget positive med hensyn til at få realiseret projektet. Så positive, at vi indstiller til Energinet.dk's bestyrelse på det kommende møde, at vi går i gang med havbundsundersøgelser til et tocifret millionbeløb,« siger han.

Hele Viking Link-projektet er budgetteret til at koste den nette sum af 15 mia. kroner, som Energinet.dk og britiske National Grid hver skal betale halvdelen af.

Ifølge Torben Glar Nielsen er der en rigtig god samfundsøkonomi i kablet for Danmark:

»Det er en rigtig god forretning for Danmark, fordi vi kan komme til at eksportere el til det britiske marked, hvor elprisen som regel er højere end i Danmark,« siger han og tilføjer, at Energinet.dk forud har udført gedigne beregninger af kablets positive samfundsmæssige værdi.

Læs også: Milliarddyrt jævnstrømskabel til Holland får grønt lys

Før kabelbyggeriet kan gå rigtig i gang, skal investeringen godkendes af begge parters bestyrelser. Det forventes at kunne ske i 2017-2018.

Ifølge de hidtil udmeldte planer skulle kablet have været klar til drift i 2020, men nu er idriftsættelsesdatoen flyttet til 2022, fordi man ifølge Torben Glar Nielsen ikke kunne nå at sikre, at så mange leverandører som muligt kunne være med til at byde projektet med 2020 som startdato.

Læs også: Staten dropper dyrt offshore-net til Kriegers Flak

Hos elproducenterne glæder man sig, til det nye kabel kommer i drift:

Koncerndirektør Thomas Dalsgaard fra Dong Energy peger på, at et kabel mellem Danmark og Storbritannien vil være godt for den grønne omstilling, da det betyder, at strømmen fra vindmøller kan afregnes til en bedre pris:

»Og så vil det være godt for Danmarks forsyningssikkerhed, fordi et kabel vil bidrage til, at kraftværkerne i Danmark kommer til at køre noget mere,« siger han.

Læs også: Skagerak-kabel giver norsk rekord-elproduktion

Den præcise linjeføring af kablet på land i Danmark er endnu ikke fastlagt, men man regner med en tilslutning til Revsing transformerstationen ved Vejen.

"Kabelprojektet – som har fået navnet Viking Link – omfatter to 740 kilometer lange jævnstrømskabler – som skal kunne transportere 1.400 MW effekt mellem de to lande."

Bare man dog havde haft tid til at få fat i hvilken spænding det skal foregå ved, samt hvilken type converterstation der skal placeres i enderne. (har ikke set noget derom ved skimmingen af artiklen!)

Noget helt andet er vist, at det nok ville blive en hel del billigere at placere et landkabel på størstedelen af strækningen (specielt ved reparationer) og så nøjes med en søkabel over Kanalen.
Nå der er jo flere, der går rundt med 'Våde tanker'. Gud og andre véd mådske hvad det koster at blive Tør bag ørerne, hvis man altså TØR. ;-)

  • 4
  • 13

Jeg har søgt (lidt) men ikke fundet en oversigt, over dagens muligheder for (global) udveksling af strøm øst/vest. Jeg fornemmer, der i dag er større mulighed for udveksling af strøm nord/syd. Findes der en oversigt/kort på internettet vil jeg meget gerne have et link.

  • 2
  • 2