72 initiativer skal mindske affaldsmængderne i Danmark

Væksttjek af 1.000 virksomheder. Frivillig aftale med industrien om fremme af miljørigtigt design af elektronik. Tilskud til virksomheder, der vil miljømærke deres tekstiler, og flere fødevarer, der undtages regler om holdbarhedsmærkning.

Det er blot nogle af de 72 forskellige initiativer, som ifølge regeringen skal få virksomheder og forbrugere til at udnytte ressourcerne mere effektivt og dermed mindske affaldsmængderne frem mod 2027.

Læs også: Minister: Slut med at fråse med byggematerialerne

Initiativerne findes i regeringens nye Danmark uden affald II, ’Strategi for affaldsforebyggelse’, som miljøminister Kirsten Brosbøl (S) lancerede i dag.

Gennem de mange initiativer vil regeringen synliggøre, at affaldsforebyggelse kan betale sig både for den enkelte og for virksomhederne.

Hver husstand bruger 182 plastposer om året i gennemsnit. Hvis man går over til stofposer, kan man spare plast svarende til 7,5 Margrethe-skåle. (Illustration: Miljøministeriet) Illustration: Miljøministeriet

»I en verden, hvor der er pres på ressourcerne, er fremtidens vindere dem, der får mere ud af mindre. Det er der allerede mange virksomheder, der har blik for i dag ved at genbruge og genanvende materialer, designe produkter med lang levetid eller lancere nye forretningsmodeller, hvor man kan leje i stedet for at eje. Den udvikling skal vi skubbe på,« siger Kirsten Brosbøl i forbindelse med lanceringen af strategien og tilføjer, at der både er penge og arbejdspladser i at minimere affaldet.

Ministeren henviser blandt andet til en analyse fra Copenhagen Economics for Erhvervsstyrelsen, der viser, at virksomhederne kan forbedre ressourceeffektiviteten med 4,5 procent, hvis de bruger de eksisterende teknologier optimalt. Det svarer til mellem 9 og 19 kroner pr. arbejdet time.

Og at hvis én person dropper plastbæreposerne i et år, vil det spare plast nok til at støbe 7,5 Margrethe-skåle med.

Læs også: Affaldsforbrændingerne er blevet modne til forbud mod plasticposer

De mange initiativer fordeler sig på fem hovedområder: mindre madspild, bygge og anlæg, tøj og tekstiler, elektronik samt emballage.

Midlerne til at virkeliggøre de mange initiativer - hvoraf mange sigter på at forsyne forbrugere og virksomheder med ny viden, skabe samarbejder og udvikle nye løsninger - kommer først og fremmest fra allerede eksisterende kasser til forskning, innovation og udvikling.

Der er dog afsat nye 25 mio. nye kroner over de kommende tre år til at understøtte strategien.

Læs også: Regeringens nye ressourcestrategi trækker affald ud af forbrændingsovnene

Hvor meget affaldsmængderne forventes at skrumpe som følge af den nye strategi, der gælder for en 12-årig periode, fremgår ikke. Men strategien, hvis udarbejdelse er et EU-krav, vil blive revideret, ligesom effekten vil blive evalueret mindst hvert sjette år.

Strategi for affaldsforebyggelse følger op på regeringens første rapport om ’Danmark uden affald’, som handlede om affaldshåndtering.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Emballage: Kan man ikke vedtage en lov, som siger, at emballage skal være enten

100% genanvendeligt (eksempelvis ølkasser og flasker) eller 100% brændbart (eksempelvis æggebakker) eller 100% biologisk nedbrydeligt

Så ville brugt emballage for alvor være en resurse i stedet for en miljøbelastning.

 • 2
 • 0

jeg tror at der skal mere oplysning til, holdningsændring, så folk får øjnene op, hvis man kunne se de store fordele ved at, tænke lidt over hvad de faktisk har brug for, når de skal ud og handle ind mm, lade være med at købe alt det billige plastik legetøj til børnene,og måske betale lidt mere for noget der holder,og højst sansynligt er biligere i den sidste ende, lidt oplysning om hvad der kan genbruges og hvad der ikke kan, måske putte den ind mellem de uendelige mange reklamer,men der er jo mange muligheder

 • 1
 • 0

Det er besværligt at skulle aflevere gamle dåse der har indeholdt eks. Tun, tomat, makrel mm. I en flaskeautomat for at genbruge metallet. Aarhus kommune har indsamling af affald i skraldespande på næsten hver eneste vej, der samles ligeledes batterier, papir og flasker, men ikke metal?

Jeg bor inde midt i Aarhus og har ingen bil. Skal jeg vitterligt aflevere mit gamle jern i flaske automaten eller cykle 6 km ud på en genbrugsstation med en sæk gamle dåser på ryggen? Alternativt er storskraldsordningen, men det kræver jeg samler noget af en stak, og tro mig. Tun og makrel kommer til at lugte over tid. For den sagsskyld er der ej heller nogen plastindsamling, men plast luner jo så dejligt i radiatorerne, takket være Lisbjerg forbeændingsanstalt.

Så spørgsmålet Ingeniøren må stille videre til Aarhus Kommune må være: Hvorfor er der ikke indsamling af metaldåser og plastik på lige vilkår med batterier og glas?

 • 1
 • 0

Det er godt nok mange. Vi har bare en klapkasse i bilen og et par plastposer vi bruger igen og igen. De kan bruges en del gange før de er slidt op. Jeg synes da at plastposer er alt for dyre at købe, men noget kunne tyde på, at prisen burde være højere.

 • 1
 • 0

vi skal betale for komme af med vores affald, fik vi penge for det så ville det hele blive løst af sig selv.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig er det fint at mindske mængden af affald, men det kan også gå over gevind. Danmark er verdensmester i fjernvarme. Mange af værkerne brænder affald af - og forvandler det til lun centralvarme.

Men flere af værkerne er så pressede, at de henter husstandsaffald fra Storbritanien - ganske enkelt fordi de mangler skrald...så mens flere byer i provinsen varmes op af udvalgt skrald fra Manchester og Omegn...så vil miljøministeren reducere mængden af afleveret brændbart affald ganske gevaldigt....det giver rundt regnet ingen mening

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten