71-årig fysiker fire år i fængsel for at lække drone-projekt

Fire år i et føderalt fængsel. Det er hvad den pensionerede plasmafysiker John Reese Roth har fået ud af en tur til Kina, hvor han skulle holde foredrag.

Den 71-årige fysiker stod tiltalt med 18 anklagepunkter for sammensværgelse, bedragerisk aktivitet via elektronisk kommunikation og overtrædelse af The Arms Control Act efter at have ladet to udenlandske studerende arbejde på et projekt bestilt af det amerikanske luftvåben.

John Reese Roth, der er pensioneret fra University of Tennessee, var med til at grundlægge Atmospheric Glow Technologies i 2000, et spin-off selskab fra universitetet. Selskabet fik 10 millioner dollars i statstilskud til at udvikle en teknologi til ved hjælp af radiobølger at frembringe ioniseret gas, som blandt andet skulle bruges til at sterilisere medicinsk udstyr.

I 2004 skrev selskabet kontrakt med det amerikanske luftvåben. Det skulle udvikle en aktuator, som kunne reducere luftmodstand på vingerne af droner, ubemandede fly.

Lod udenlandske studerende arbejde på projekt

Ifølge kontrakten, som måtte John Reese Roth ikke vise følsomme data til udenlandske statsborgere. På trods af advarsler fra universitetet valgte han at medbringe en bærbar computer på en tur til Kina, hvor han skulle holde foredrag. Her lod han to studerende fra Kina og Iran arbejde på projektet.

»Den illegale eksport af militære data repræsenterer en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed,« siger David Kris fra det amerikanske justitsministerium ifølge Scientific American.

»Vi ved, at udenlandske regeringer aktivt søger den slags information til deres egen militære udvikling. Dagens dom skal fungere som en advarsel for enhver, som med forsæt afslører militære data,« tilføjer han.

Appellerer dom

John Reese Roth forklarede i sin vidnesbyrd under retssagen, at han ikke vidste, det ville være en overtrædelse af kontrakten med U.S. Air Force at ansætte de to studerende. Hans advokat, Thomas Dundon, har fortalt til Scientific American, at sagen vil blive appelleret.

»Vi håbede på, at han ikke ville blive fængslet overhovedet,« siger Thomas Dundon.

Dokumentation

Artikel fra Scientific American

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Uanset om de to kinesere, har ladet sig registrere som amerikanske statsborgere, eller ej, så er vel et krav, at de godkendes af det amerikanske forsvar. Vil han kunne tage to vilkårlige amerikanske studerende, f.eks. en muslim, af irans'k herkomst, eller en kinesisk født amerikansk statsborger?

Selv amerikanske studerende, vil vel skulle vide, at de har tavshedspligt, og at de ikke kan diskutere projektet, med kinesiske gæstestuderende, eller personer der tilfældigvis dukker op, og stiller dem spørgsmål.

  • 0
  • 0

I 2004 skrev selskabet kontrakt med det amerikanske luftvåben. Det skulle udvikle en aktuator, som kunne reducere luftmodstand på vingerne af droner, ubemandede fly.

Lyder spændende. Er muligt, med en lille flyvende dron, der er omgivet af plasma som reducerer luftmodstanden? Og er muligt, at lave den, så den kan forsvinde sporløst, f.eks. forsvinde som støv, eller klappe sammen, så den fylder lidt?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten