7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Illustration: Gaia Solar

Midt i en solbeskinnet weekend, hvor solcellerne har produceret masser af strøm, har regeringen annonceret endnu et lynindgreb over for solcelle-ejerne.

Læs også: Kølig blå himmel: Nu sætter de danske solceller igen rekord

Et lovforslag, der fremsættes tirsdag, skal atter slå bremsen i for en solcelleudbygning, fordi den forventes af blive større i 2020, end embedsfolk i Energistyrelsen og Energinet.dk før har forventet, og dermed risikerer at komme til at koste ekstra for statskassen.

Sidste gang regeringen kom med et sådant indgreb, var i december sidste år. Dengang sløjfede man en konkret støtteordning.

Læs også: Igen-igen: Nyt hovsa-indgreb mod solceller stemt igennem

1.350 MW i 2020

Konkret forventer man nu, at solcellekapaciteten vil stige til 1.350 MW i 2020, hvilket er noget mere end de 918 MW, som er aftalt af forligspartiere bag energiforliget fra 2012.

Når flere solceller er et problem, hænger det sammen med, at egen-producenter ikke betaler afgifter og moms til staten af den sol-el, de selv kan anvende inden for et vist tidsrum.

Lovforslaget går denne gang efter de større solcelleanlæg over 6 kW. Dem er der cirka 7.000 af, og de består primært af anlæg på virksomheder og i boligforeninger.

Disse anlæg må i dag modregne elproduktionen fra solcellerne med deres elforbrug indenfor den samme time. Med forslaget afskaffes denne timeafregningen og erstattes af en øjebliksafregning.

Minister vil have store udbud

For timebaserede solcelleanlæg under 6 kW fortsætter timeafregningen frem til 2032.

»Udbygningen af solceller i Danmark kan komme til at gå for stærkt, og vi ser ud til at få langt flere solceller, end vi har aftalt politisk, «siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i sin pressemeddelelse fra i lørdags om forslaget.

Han tilføjer, at privates og virksomheders solcelleanlæg på taget er en meget dyr måde for statskassen at få el fra solceller på i forhold til eksempelvis statslige udbud af større projekter, hvor formålet alene er at producere mest mulig grøn strøm til elnettet til laveste budpris.

Læs også: Historisk lave priser i nyt dansk solcelleudbud

Samtidig oplyser ministeren dog, at regeringen arbejder på en løsning til den langsigtede håndtering af solcelleudbygningen i Danmark.

Rammer boligforeninger urimeligt

Ifølge forslaget vil overgangen til øjebliks-afregning for anlæg over 6 kW kunne reducere udbygningen med 135 MW og dermed undgå et 'hul' i statskassen på 1,2 mia. kroner i perioden 2018-2030. Det vil sige knap 100 mio. om året.

Dette tal er dog 'skønnet med væsentligt usikkerhed', som der står i lovforslaget.

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, finder det urimeligt, at forslaget rammer boligforeninger, virksomheder og private husstande med anlæg over 6 kW med tilbagevirkende kraft:

Læs også: 935 MW - og så stopper den danske solcellefest

»Det er helt urimeligt, at regeringen fremsætter forslag, som rammer lejerne i almene boliger, mens folk i parcelhuse fritages for ændringerne. De boligforeninger, der har bidraget til den bæredygtige udvikling og opsat solceller så beboerne kunne få dækket elforbrug til udendørsbelysning og vaskeri, bliver nu straffet af regeringen,« siger han.

Uvisheden skræmmer folk

Søren Egge peger også på, at parcelhusejere med større anlæg end 6 KW ligeledes bliver straffet med tilbagevirkende kraft og får forringet deres økonomi.

»Det kan være husstande, som har et højt forbrug, fordi de har udskiftet deres oliefyr med en varmepumpe,« siger han.

Chefkonsulent Søren Rise fra brancheforeningen Tekniq kalder det meget skadeligt for solcelle-branchen, at regeringen nu igen sår tvivl om vilkårene for solcelleejere:

Læs også: Udbredt elmåler giver solcelleejere ekstraregning

»Det er uvisheden, som lovgivning med tilbagevirkende kraft skaber, der er gift for branchen. Folk tør jo ikke investere i solceller, når vilkårene hele tiden bliver ændret,« siger han.

Lovforslaget om at ændre afregningsformen vil medføre en øget CO2-udledning på 140.000 ton i 2020.

Og atter afgifter, og så lige lidt flere afgifter sådan bare lige for afgiftens skyld.

Jorden skal være flad sagde ministeren og lavede en ny lov derom

  • 32
  • 4

Hvis man kun ønsker at yde støtte op til en vis grænse, så byg da for h...... den grænse ind i loven fra starten.
Disse støttelovgivninger ligner efterhånden et rent amatørshow.

  • 40
  • 2