700 kilo torpedo-sprængstof fjernet fra Kursk

Russiske eksperter i færd med at tømme den forliste ubåd Kursk har fjernet torpedo-fragmenter, som indeholder i alt 700 kilo sprængstof. Det skriver nyhedstjenesten Ananova.

Lederen af Kursk-undersøgelsen, Artur Yegiyev, oplyser, at fragmenterne fra ueksploderede torpedoer blev kastet hele vejen fra boven og langt ned i ubådens krop ved den eksplosion, der sænkede ubåden under en flådeøvelse i august 2000.

Elektrisk udstyr er farligt

Artur Yegiyev siger til avisen Rossiskaya Gazeta, der er statens officielle avis, at hans folk skærer sig vej tomme for tomme gennem vraget. Arbejdet besværliggøres af, at det skal ske uden brug af elektrisk udstyr for at mindske faren for en eksplosion.

Tidligere på måneden lykkedes det eksperterne af finde og bjærge udstyr til militær kryptering, som ubåden havde ombord. Det skete samtidig med, at adskillige hemmelige papirer blev fjernet fra vraget.

Logbogen kan være nøglen

Men ubådens logbog er endnu ikke fundet. Hvis det lykkes at finde den, kan det vise sig at være nøglen til at fastslå årsagen til forliset. Russiske myndigheder har længe erkendt, at Kursk sank som følge af en eksplosion ombord, men årsagen til at eksplosionen blev udløst, er endnu ikke fastlagt.

Indtil videre er det lykkedes at bjærge 94 personer mere eller mindre skadet ud af den samlede besætning på 118 personer. 89 personer er blevet identificeret.

Vice-chefanklageren fra den russiske Nordflåde Pavel Vosinsky regner med, at det vil tage mindst februar med, før undersøgelsen af skroget er færdig.