660 bygningsejere skal tjekke deres altaner for fejl

Byggesagsafdelingerne i både Frederiksberg og Københavns Kommune har pludseligt fået travlt med at gennemgå arkiverne over altansager. Det sker efter fundet af fejl i ophænget af altaner på flere ejendomme. Jagten fokuserer på de seneste to års sager, og de to afdelinger har allerede fundet 550 sager i København samt 110 på Frederiksberg, hvor opsætningen ikke er sket i overensstemmelse med byggetilladelsen.

Læs også: Kommuner afspærrer nyophængte altaner efter fund af fejl

De altaner, hvor der er blevet fundet afvigelser, er opsat med metoden ‘kort indspænding'. Det er en metode, der anvendes på steder i en bygning, hvor muren over altanen ikke er tung nok til at klare vægten fra altanen. Typisk fra 3. sal og opefter. Derfor skal de jernbjælker, der bærer altanen, fastgøres til træbjælkerne i etageadskillelsen. Indtil for cirka to år siden var den gængse metode at bryde gulvet i lejlighederne op og fastgøre op til 2,5 meter lange jernbjælker, der var ført ind gennem facaden, til bjælkerne. Men med kort indspænding kan man nøjes med at lave mindre huller i facaden, stikke korte jernbjælker ind og fastgøre dem til træbjælkerne i etagelaget.

Inspektioner afslørede fejl

I sidste uge afslørede to inspektioner imidlertid, at den måde indspændningen var udført på i to bygninger, ikke stemte helt overens med den måde, som altanfirmaet havde angivet i ansøgningerne om byggetilladelser.

Altanfirmaet, der har opsat altanerne, Altan.dk, har erkendt, at firmaet og dets underentreprenører ikke har fulgt metoden angivet i byggetilladelserne til punkt og prikke. Men Altan.dk understreger, at afvigelserne efter deres mening ikke har påvirket altanernes sikkerhed.

Alligevel har kommunerne reageret ved at orientere alle, der har fået opsat altaner fra 3. sal og opefter i Københavns Kommune og alle, der har fået opsat altaner af Altan.dk i Frederiksberg Kommune.

Fejl er ejernes ansvar

Nu er det op til de berørte boligforeninger, andelsboligforeninger, ejerforeninger og enkelte lejlighedsejere at sikre dokumentation for korrekt udført arbejde.

Brevene blev udsendt i fredags, og indtil videre har Københavns Kommune ikke fået nogen henvendelser fra altanejere, fortæller centerchef for bygninger i Københavns Kommune Steffen Mark Jensen.

»Det anser vi som et godt tegn. Der er ikke nogen tendenser til panik blandt de berørte altanejere.«

Kommunen vil nu undersøge, om det giver mening at gå længere tilbage i byggesagsarkivet, eller om ‘kort indspænding’ kun har været i brug de seneste to år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sjældent har jeg set så formfuldendt en CMA skrivelse.

Men det rejser et interessant dilemma - da altaner typisk udføres som total-entreprise, er det meget få - eller ingen? - der bruger penge på egne rådgivere til kvalitetskontrol, byggesyn osv.

Hvad er egentlig juraen her?

Der er vel ikke direkte lovkrav om eget tilsyn - men hvis noget går galt - og man ikke har sikret et eget tilsyn - kan man så gøres ansvarlig?

 • 0
 • 0

@ Jens Jakob Andersen.

Inden du overfalder andre om deres skrivelse, skulle du måske forklare hvad CMA står for!

Hvert område sit sprog. Kunsten er at vide, når man går ud over de sædvanlige modtagere af ens budskab.

 • 1
 • 2

Der er ikke lovkrav om eget tilsyn, men det juridiske ansvar er som udgangspunkt bygningsejerens ifølge byggeloven. Normalt vil den udførende kunne stilles til økonomisk ansvar efter AB 92 /ABT 93, det vil dog kræve at der konstateres en fejl eller mangel.

 • 0
 • 0

Altanfirmaet, der har opsat altanerne, Altan.dk, har erkendt, at firmaet og dets underentreprenører ikke har fulgt metoden angivet i byggetilladelserne til punkt og prikke.

Og det har naturligvis kun konsekvenser for ejendommens ejer - ikke for den udførende (med mindre man starter et civilt søgsmål). Jeg var ikke klar over at altan.dk var begyndt at bruge underentrepenører - det er jo også mere belejligt så har man nogle andre at tørre ansvaret af på...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten