66 høringssvar til VVM-rapport om skifergasboring

66 borgere og organisationer har indsendt kommentarer til Frederikshavn Kommunes VVM-redegørelse i forbindelse med olieselskabet Totals og Nordsøfondens planer om en efterforskningsboring efter skifergas i kommunen. Høringsfristen udløb mandag.

Landinspektør Lene Morthensen fra Frederikshavn Kommune betegner 66 indsigelser som mange – ikke mindst fordi VVM-redegørelsen kun omfatter Totals tilladelse til at bore et fire kilometer dybt hul og udtage en kerneprøve.

Læs også: Smuthul i nyt krav om miljøvurdering ved skifergasboringer

Kun hvis boringen viser, at der er de rette skiferlag i dybet, vil Total gå videre med at teste indholdet af gas ved hjælp af hydraulisk frakturering. Men så skal der en ny VVM-rapport og godkendelse til, forklarer hun:

»Vores oplevelse fra borgermøder er, at folk er bekymrede for miljøpåvirkningen fra fraktureringsprocessen. Men det er altså ikke det, der er på tale nu,« siger hun.

Hun tilføjer, at også en del af indsigelserne mod VVM-redegørelsen og lokalplanen ser ud til at omhandle modstand mod hydraulisk frakturering i stedet for konsekvenserne af en efterforskningsboring.

Læs også: Analyse: Radioaktive materialer giver ingen problemer for dansk skifergas

Flere miljøorganisationer, som nu har offentliggjort deres indsigelser, angriber netop kommunen for at se for isoleret på sagen, når VVM’en kun beskæftiger sig med konsekvenserne af en efterforskningsboring.

De opfordrer i stedet kommunen til at lade sagen gå om og inddrage hele indvindingsprocessen, inklusive den omdiskuterede fracking-metode, hvor skiferlagene sprækkes op ved hjælp af vand med forskellige kemikalier i.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) kalder for eksempel faseopdelingen for ’kunstig’:

’Det vil ikke give nogen mening at udføre prøveboringen, hvis der ikke kan gives tilladelse til hydraulisk frakturering efterfølgende, og derfor betragter DN kun fase 1 som et 'halvt projekt',’ skriver organisationen i sit høringssvar.

DN har netop skrevet et brev (pdf) til Folketingets Miljøudvalg, hvor de opfordrer politikerne til at tage stilling til, hvorvidt skifergas skal være en del af Danmarks energiforsyning, inden man starter en efterforskningsboring i Nordjylland.

VVM-redegørelsen kan læses her (pdf).

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I UK har de samme forhold som herhjemme, hvor staten ejer undergrunden. Klart at de berørte borgere klager og er obsternasige, de har jo overhovedet ingen fordele af det, men risikerer alle ulemperne. Desuden har det i mange år været almindeligt at skræmme borgerne med klima og miljø, så selv den mindste tænkte fare bliver blæst ud af proportioner. Bare det at man kan måle noget, gøres til noget muligvis farligt. Disse forhold har gjort at UK overvejer at ændre på den ejendomsret, så ejerne også for noget ud af det. Der er sikkert en god grund til at teknikken ikke møder nær så stor modstand i USA.

  • 4
  • 2

At lokalbefolkningen påviseligt påføres gener dokumenteres af, at der i april 2014 for første gang ved en civil domstol blev tilkendt en familie i Texas 3 mio. dollars i erstatning for gener på grund af skifergasudvinding. Erstatningen blev givet for påført sygdom, og for tab i ejendomsværdi. Familien oplevede kronisk næseblødning, uregelmæssig puls, muskelkramper, åbne sår, åndedrætsbesvær og kvalme. Nærmere undersøgelser fandt kemikalier i lunger og blod, som var identiske med de kemikalier der blev anvendt under skifergas-udvindingen. Deres husdyr blev også syge eller døde.

Dommen er banebrydende, da det er den første sag hvor man for alvor har kunnet løfte bevisbyrden mod fracking-selskabet, hvorfor der er tilkendt en stor erstatning. En række lignende sager er undervejs, og man forventer at lignende domme vil komme i fremtiden.

http://ing.dk/artikel/naboer-til-skifergas...

http://stateimpact.npr.org/texas/2014/05/0...

Hvem vil gerne have fracking under deres egen jord, uden at blive kompenseret for de enorme gener som det medfører? Det er ikke for ingenting, at flere og flere byer i USA indfører moratorium for fracking.

  • 1
  • 1

rigtigt at det eneste folk tænker på er kompensering for boring efter skifergassen. Tænk dog på drikkevandet, som når det går ud over samme, skal betales i dyre domme andre steder fra. De afgørelser burde aldrig være overladt til kommunalt forgodtbefindende, de varetager da interesserne i ringere grad end de folkevalgte. Så vågn dog op og vær lydhøre! Som om ikke drikkevandsforsyningen er truet nok i forvejen.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten