5G-mobiltelefonen finder selv den bedste frekvens

4. november 2009 kl. 12:532
5G-mobiltelefonen finder selv den bedste frekvens
Illustration: Lars Bertelsen.
Forskningsinstitutter i Danmark og Norge vil fremlægge fælles visioner for femte generations mobiltelefoni. Her er Aalborg Universitets bud på, hvad standarden kommer til at indeholde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Knap nok er fremtidens mobile bredbånd LTE, også kaldet 4G, sat i drift for at afløse det nuværende mobile bredbånd over 3G-nettet, før femte generations mobilt bredbånd allerede er under opsejling. Og denne gang kommer det ikke primært til at handle om båndbredde, men om intelligens i apparaterne.

Sådan er meldingen fra Center for Teleinfrastruktur ved Aalborg Universitet (CTIF), der har indgået et samarbejde med sit norske modstykke, Center for Wireless Innovation (CWI), om at komme op med visioner for 5G.

Selv om der ikke ligger noget som helst på tegnebrættet endnu, så kan teknisk chef ved CTIF Jens Erik Pedersen alligevel godt løft sløret for noget af det, den endnu ikke-eksisterende standard kommer til at indeholde, hvis det står til Danmark og Norge.

»I fremtiden regner vi med, at alting har en IP-adresse. For eksempel din hund eller din hest, så man på den måde altid kan se, hvor de er,« siger han.

Kognitiv radio finder selv den bedste frekvens

En IP-adresse i alting vil også stille nye krav til fremtidens kommunikation, for så skal det nemlig også altid være muligt at opnå en forbindelse, forklarer Jens Erik Pedersen. Derfor er det nødvendigt at bygge nogle intelligente mekanismer ind i 5G. Blandt andet noget, der kaldes kognitiv radio.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Radioen finder i modsætning til en traditionel radio selv frem til en mulig og den bedste frekvens at kommunikere på. På den måde er den ikke låst til kun at kunne kommunikere ved en forudprogrammeret og eventuelt støjfyldt frekvens omkring eksempelvis 2,4 GHz-båndet.

»Det foregår, ved at radioen hele tiden scanner frekvensområder og finder det bedst egnede. Og så har man for eksempel en basiskanal, så radioerne som udgangspunkt altid kan finde hinanden,« siger Jens Erik Pedersen.

Teknologien er baseret på Software-Defined Radio (SDR), som fungerer ved, at radiosignalerne tolkes med software, så en radio kan modtage og sende ved mange forskellige frekvenser og protokoller og ikke kun enkelte forudbestemte kanaler.

»Jeg tror godt, jeg kan sige med nogenlunde sikkerhed, at vi vil indtænke kognitiv radio i 5G. Det er noget, vi allerede har beskæftiget os en del med ved CTIF,« siger Jens Erik Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger desuden på, at kognitiv radio også vil give mere stabilitet ved trådløs kommunikation, fordi udstyret selv kan scanne sig frem til den frekvens, der går bedst igennem i en vilkårlig situation.

Båndbredde mindre vigtig

Båndbredde, som har spillet en stor rolle i markedsføringen af 3G og LTE, bliver, hvis det står til de danske og norske forskere, ikke specielt central ved udviklingen af 5G.

»5G skal ikke bare være mere båndbredde, men ses i sammenhæng med applikationer. Vi gætter på, at brugeren er ligeglad med båndbredden, det interessante er de applikationer, der er mulighed for bruge,« siger Jens Erik Pedersen.

Derfor planlægger forskerne, at netop håndtering af applikationer skal spille en central rolle i 5G. Det betyder eksempelvis, at hvis en bruger ser en videofilm på sin mobiltelefon og kommer i nærheden af et HD-TV, som han eller hun har adgang til, så skal 5G standarden selv være i stand til at gennemskue, at der er behov for mere båndbredde til en HD-videostream, så videosignalet kan flyttes over på TV'et.

»Det er applikationer, det handler om, og så skal vi sørge for, at den nødvendige båndbredde er til rådighed. Og der er kognitiv radio et af de håndtag, vi trækker i,« siger Jens Erik Pedersen.

Han vil nødigt sige noget eksakt om, hvornår vi kommer til at nyde godt af en 5G-standard til mobilkommunikation, men ifølge Jens Erik Pedersen, bliver der dog tale om 5G inden for en overskuelig fremtid:

»Fem år er nok mere realistisk end 10 år. Vi skal også lige gøre os nogle erfaringer fra 4G, før vi låser os fast på 5G. Vi skulle jo gerne lære af det vi laver, så vi ikke opfinder den dybe tallerken hver gang.«

2 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
5. november 2009 kl. 17:27

Det er dejligt at Steffen skære det ud i pap således at folk ikke får alle de mange G´er galt i halsen.

Hele problemstillingen med virksomheder og journalister der beskriver LTE som 4G har vi beskrevet her: https://www.strandreports.com/sw3735.asp

Lad os få en saglig debat om fremtiden og lad os bruge de begreber som reeatere sig til de forskellige standarder frem for begreber som bliver opfundet af marketing folk og journalister.

Hilsen

John Strand

1
5. november 2009 kl. 16:53

Det er med stor tilfredshed at man læser om CTIF og CWI's innovative samarbejde om at videreudvikle mobilt bredbånd.

Det er den vej vi skal, helt sikkert! Men under overskriften "5G-mobiltelefonen finder selv den bedste frekvens" fortjener dette initiativ ikke at ligge.

Kan nogen huske 1G? Den dengang revolutionære analoge, fælles nordiske og fuldautomatiske standard NMT, der som den første mobiltelefon-teknologi tilbød international roaming! Og selv fandt den bedste frekvens? Selv amerikanerne blev taget på sengen. AMS tilbød først internaltional roaming til Canada 6 måneder senere.... Jeg nævner blot dette for at minde om, at man skal passe på med blot at steppe G-nummeret op hvergang ny genialitet gøt sit indtog: 4G - 5G ...og så videre. Disse G'er blev oprindeligt indført for at indikere et radikalt spring fremad i radio-platforms teknologi: Access metoder (TDD/FDD), Modulationsformer (CDMA/TDMA eller pi/4DQPSK osv osv..). Derfor er det vigtigt (især for operatørerne, der skal investere kraftigt hver gang G-nummeret stepper een op) at man forstår, at denne mekanisme ikke kun er "anything you can do, I can do better...", hvor alt man behøver er gøre er at overbyde sidst benyttede G-nummer hvergang man får en ny ide!

LTE (Long Term Evilution) specificationerne, der skrives af 3GPP og som vi alle ser frem til at kunne få glæde af til mobilt bredbånd bygger på en videreudvikling af 3G standarderne med specielle OFDM/FDMA modulationsformer separat for henholdsvis uplink og downlink og avancerede MIMO antenneteknologier i terminalerne. Men det gør ikke LTE til 4G således som pressen fejlagtigt citerer igen og igen. Imidlertid har ITU-R nu stået i spidsen for formaliseringen af den global process med at konceptsætte IMT-Advanced, som ogsp 3GPP er igang med at give et bud på: Kanal båndbredder på 40 - 100 MHz og en frekvenseffektivitet på 15 bit/sek/Hz på down-link og 6.5 bit/sek/Hz på up-linken, for blot at nævne nogle nøgletal fra specifikationerne. Regn selv på de mulige bitrater med IMT-Advanced, som retmæssigt får betegnelsen 4G. Må jeg med al respekt minde om at CTIF's forbilledige innovation, som vi skal have meget mere af for at komme styrket ud af krisen, IKKE benævnes 5G (jeg bliver helt svimmel), men videreudvikling af egenskaberne af IMT (HSPDA - HSUPA - LTE). Mange af disse kan sagtens lade sig implementer i de kommende IMT-Advanced (4G) systemer, når frekvenserne til disse bliver identificerede af WRC-12 eller WRC-16. MEN 5G er altså for langt ude i fremtiden.

Mange hilsner Steffen Ring