5G-mobiltelefonen finder selv den bedste frekvens
Knap nok er fremtidens mobile bredbånd LTE, også kaldet 4G, sat i drift for at afløse det nuværende mobile bredbånd over 3G-nettet, før femte generations mobilt bredbånd allerede er under opsejling. Og denne gang kommer det ikke primært til at handle om båndbredde, men om intelligens i apparaterne.
Sådan er meldingen fra Center for Teleinfrastruktur ved Aalborg Universitet (CTIF), der har indgået et samarbejde med sit norske modstykke, Center for Wireless Innovation (CWI), om at komme op med visioner for 5G.
Selv om der ikke ligger noget som helst på tegnebrættet endnu, så kan teknisk chef ved CTIF Jens Erik Pedersen alligevel godt løft sløret for noget af det, den endnu ikke-eksisterende standard kommer til at indeholde, hvis det står til Danmark og Norge.
»I fremtiden regner vi med, at alting har en IP-adresse. For eksempel din hund eller din hest, så man på den måde altid kan se, hvor de er,« siger han.
Kognitiv radio finder selv den bedste frekvens
En IP-adresse i alting vil også stille nye krav til fremtidens kommunikation, for så skal det nemlig også altid være muligt at opnå en forbindelse, forklarer Jens Erik Pedersen. Derfor er det nødvendigt at bygge nogle intelligente mekanismer ind i 5G. Blandt andet noget, der kaldes kognitiv radio.
Radioen finder i modsætning til en traditionel radio selv frem til en mulig og den bedste frekvens at kommunikere på. På den måde er den ikke låst til kun at kunne kommunikere ved en forudprogrammeret og eventuelt støjfyldt frekvens omkring eksempelvis 2,4 GHz-båndet.
»Det foregår, ved at radioen hele tiden scanner frekvensområder og finder det bedst egnede. Og så har man for eksempel en basiskanal, så radioerne som udgangspunkt altid kan finde hinanden,« siger Jens Erik Pedersen.
Teknologien er baseret på Software-Defined Radio (SDR), som fungerer ved, at radiosignalerne tolkes med software, så en radio kan modtage og sende ved mange forskellige frekvenser og protokoller og ikke kun enkelte forudbestemte kanaler.
»Jeg tror godt, jeg kan sige med nogenlunde sikkerhed, at vi vil indtænke kognitiv radio i 5G. Det er noget, vi allerede har beskæftiget os en del med ved CTIF,« siger Jens Erik Pedersen.
Han peger desuden på, at kognitiv radio også vil give mere stabilitet ved trådløs kommunikation, fordi udstyret selv kan scanne sig frem til den frekvens, der går bedst igennem i en vilkårlig situation.
Båndbredde mindre vigtig
Båndbredde, som har spillet en stor rolle i markedsføringen af 3G og LTE, bliver, hvis det står til de danske og norske forskere, ikke specielt central ved udviklingen af 5G.
»5G skal ikke bare være mere båndbredde, men ses i sammenhæng med applikationer. Vi gætter på, at brugeren er ligeglad med båndbredden, det interessante er de applikationer, der er mulighed for bruge,« siger Jens Erik Pedersen.
Derfor planlægger forskerne, at netop håndtering af applikationer skal spille en central rolle i 5G. Det betyder eksempelvis, at hvis en bruger ser en videofilm på sin mobiltelefon og kommer i nærheden af et HD-TV, som han eller hun har adgang til, så skal 5G standarden selv være i stand til at gennemskue, at der er behov for mere båndbredde til en HD-videostream, så videosignalet kan flyttes over på TV'et.
»Det er applikationer, det handler om, og så skal vi sørge for, at den nødvendige båndbredde er til rådighed. Og der er kognitiv radio et af de håndtag, vi trækker i,« siger Jens Erik Pedersen.
Han vil nødigt sige noget eksakt om, hvornår vi kommer til at nyde godt af en 5G-standard til mobilkommunikation, men ifølge Jens Erik Pedersen, bliver der dog tale om 5G inden for en overskuelig fremtid:
»Fem år er nok mere realistisk end 10 år. Vi skal også lige gøre os nogle erfaringer fra 4G, før vi låser os fast på 5G. Vi skulle jo gerne lære af det vi laver, så vi ikke opfinder den dybe tallerken hver gang.«
