5G kræver hundredvis af antenner: Aalborg-forskere finder ud af, hvordan de skal sidde sammen

Ignen ved endnu, hvordan en Massive MIMO-antenne til 5G skal se ud. Forskere på Aalborg Universitet laver netop nu forsøg med forskellige opstillinger af antenner. Illustration: Jakob Brodersen, Aalborg Universitet

Hvor en basestaion til mobiltelefoni i dag består af op til otte antenneenheder, der peger i hver sin retning, skal en antenne til fremtidens 5G-mobiltelefoni bestå af hundredvis af små antenner, mener forskere fra Aalborg Universitet.

De arbejder netop nu på at udvikle basestationerne til 5G-teknologien, til trods for at teknologien endnu ikke er defineret klart. Det står dog klart for forskerne, at større krav til båndbredde på telefonerne og store krav til at opkoble mange Internet of Things-enheder til antennerne vil kræve, hvad man kalder Massive MIMO.

MIMO kombinerer signalet fra eksempelvis otte mobilantenner i en basestation, men med Massive MIMO skal den teknologi skaleres op til flere hundrede antenner, der er monteret i en endnu ukendt formation, oplyser forskere fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer i en pressemeddelelse.

Læs også: 5G er alle trådløse internetteknologier i ét

Hundredvis af antenner, der eksempelvis monteres på en mur, kan blive fremtiden for mobilselskabernes basestationer, vurderer forskere fra Aalborg Universitet. Illustration: Jakob Brodersen, Aalborg Universitet

»Vi ved ikke præcist, hvordan det ender med at komme til at se ud. Måske bliver det en hel væg på en bygning, der er dækket af antenner på ydersiden – eller indersiden. Vi er stadig usikre på, hvad der vil fungere bedst,« siger lektor ved instituttet Elisabeth de Carvalho ifølge meddelelsen.

Ligesom med nuværende antenner på basestationer skal antennerne fokusere i hver sin retning og dermed skabe en væsentligt hurtigere forbindelse for den enkelte enhed, der er koblet på.

»Med den ny teknologi sender vi ikke bare data ud i alle mulige retninger som en radio; vi går efter at skabe en slags virtuelt kabel, der er smalt og fokuseret mellem basestationen og de enkelte mobile enheder. Vi indsnævrer den plads, der bliver brugt til at overføre data på. Det giver en hurtigere og bedre forbindelse,« siger hendes kollega Patrick Eggers i meddelelsen.

Læs også: 5G - det er da til Internet of Things

Det har blandt andet den fordel, at det er sværere at opsnappe data fra luften mellem basestationen og brugeren, ganske enkelt fordi det enkelte signal eksisterer i et meget mindre område, forklarer han.

Forskerne måler netop nu på deres forsøgsopstillinger af Massive MIMO, men er endnu ikke klar til at lave en prototype. Desuden er der endnu tale om formodninger om, hvordan Massive MIMO-teknologien skal se ud, da det ikke ligger fast endnu.

Hertil kommer, at selve 5G-teknologien ifølge tidsplanen først vil have en standard klar i slutningen af 2017, hvilket gør det uklart, præcis hvordan teknologien skal se ud i praksis.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Data fra mobiltelefonen til basestationen bliver vel stadigt sendt ud af en antenne - og dermed bruges ikke et "virtuelt kabel" i denne retning?

 • 1
 • 0

Hvis den ved i hvilken retning mobiltelefonen er ved den også hvilken af de små antenner den skal bruge, og derved er det retningbestemt til lige netop den enhed. Ved at fokusere signalet på baggrund af retning og afstand forestiller jeg mig at man kan opnå en stører båndbrede og hurtigere responstid.

Vel lidt det samme som talemåden at undgå og skyde gråspurve med kanoner...

 • 0
 • 0

Hvem sørger for, at der sker en systematisk forbedring af miljø- og sundhedseffekterne f.eks. gennem valg af frekvenser? Er biologer og neurotoksikologer med til at udvikle 5G? Ellers får vi igen den situation, at udredningerne skal forsvare en teknologi, der allerede er rullet ud i landskabet. Roden til alle miljøproblemer.

 • 1
 • 6

Der benyttes antenner der er afstemt til de frekvensbånd som er i brug, så mange antenner kan være i brug på samme tid i mobilen.

 • 1
 • 0

ja, selvsagt har vi kun med et lille styk af problemet at gøre. Men derfor behøver vi ikke at gå videre med den store ansvarsforflygtigelse. Det er valget af frekvensbånd, der giver problemerne. Men jeg spørger da, om 5 G vil gøre det bedre eller værre. Jubeloptimisme er ingen reel holdning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten