5G kan give problemer for vejrudsigten

15. maj 2019 kl. 12:307
5G kan give problemer for vejrudsigten
Illustration: ESA/Eumetsat.
I USA er der kamp om frekvenserne, da 5G kan give problemer og interferens for jordobservationer fra rummet. Problemet kan blive globalt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Meteorologer og andre, der er afhængige af satellitdata, står over for en udfordring med 5G-teknologien, da netværket giver støj i dataopsamlingen.

Problemet er, at 5G-netværkets frekvenser ligger meget tæt op ad frekvenserne, som vejrsatellitter måler på, skriver Nature.

Det betyder bl.a., at man kan få svært ved at registrere, hvor meget vanddamp der er i atmosfæren, hvilket bliver målt ved 23,8 GHz. Til sammenligning foregår 5G i USA ned til 24,25 GHz.

Og de data er nødvendige i vejrmodeller. Pludselig vil vejrmålinger registrere, at områder med 5G-dækning vil se ud, som om de er fyldt med vanddampe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et problem på global skala,« siger Jordan Gerth, meteorolog ved University of Wisconsin-Madison til Nature.

Og det giver Preben Mogensen, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, ham delvist ret i, da frekvensbåndene for 5G er fastsat af Det Internationale Telekommunikationssamarbejde (ITU):

»Så ja, generelt set er det en global ting,« siger han.

Gammel aftale

Preben Mogensen understreger samtidig, at frekvensbåndene blev fastlagt tilbage i 2015, så det burde ikke være en overraskelse, at der nu begynder at være aktivitet på frekvenserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kan jo ikke komme fuldstændig bag på nogen. Og i praksis fungerer elektronik ikke altid ideelt. Så der kommer støj på nabobåndene.«

Om det kan give problemer med data i Europa tør Preben Mogensen dog ikke spå om.

»I Europa starter vi lidt højere ved 24,5 GHz, så vi kan i det mindste sige, at problemet er mindre i Europa.«

Kamp om frekvenserne

Det er ikke første gang, at der er kamp om frekvenserne, men tidligere har man blot kunnet skifte frekvensen lidt op eller ned, men det er ikke tilstrækkeligt mod 5G.

I USA ligger Nasa og US National Oceanic and Atmospheric Administration i forhandlinger med telemyndigheden FCC, hvor de førstnævnte har bedt FCC udelukke bestemte frekvenser fra 5G-netværket, da de giver støj for satellitobservationerne.

FCC har dog allerede solgt en del af frekvensspektret for 5G-netværket uden at tage højde for, at det kunne give problemer af denne type.

Der vil blive afholdt et internationalt møde om brugen af 5G 28. oktober i Egypten, hvor også interferensproblemet vil blive diskuteret.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
21. maj 2019 kl. 18:54

Det bliver kaldt en vejrradar, så jeg formoder, det er en radar metode. Og det er rigtigt at det hjælper på det, men det udelukker vel ikke interferens, hvis det ligger på samme bølgelængde. Hvor stor fejlen så bliver er en anden sag. I øvrigt er jeg også forbløffet over over disse bånd der dæmpes kraftigt af vanddamp og lign. Kan det virkelig bruges til noget?

5
21. maj 2019 kl. 11:26

Båndpasfiltret er da opfundet, og med denne frekvensafstand kan der let lavet en separation på over 80 dB. Sættes to filtre sammen, kan der opnås over 100 dB, men så koster det knap 1 dB i indsætningstab.

4
19. maj 2019 kl. 13:49

Meterologiske satellitter måler tilbagekastet stråling fra atmosfæren i en række forskellige bøgelængder. Tilstedeværelsen (eller fraværet) af stråling i en given bølgelængde, der når op til satellitten, fortæller noget om temperaturen og/eller indholdet af forskellige partikler (herunder altså også vanddamp) i atmosfæren.

Man kan læse mere om de forskellige kanaler på de europæiske Meteosat vejrsatellitter her:

https://oiswww.eumetsat.org/WEBOPS/msg_interpretation/msg_channels.php

I den her sammenhæng er det vanddampkanalerne, kanal 5 og kanal 6, der er de relevante.

3
18. maj 2019 kl. 23:22

Er der nogen der ved om maalingerne af vanddamp er radarmaalinger eller passive maalinger? Hvis det er radar maa man formode at modtageren i satelitten kan skelne mellem det signal den sender ud og tilfaeldig stoej.

2
17. maj 2019 kl. 16:52

I EU (og Kina) har man valgt at starte reservationen af 5G mmW bånd ved 24,25 GHz, og med et 450 HMz gab til 23,5 GHz burde det ikke være et problem at måle resonans i vandmolekyler. En anden ting er så, at man måske kan tvivle på fornuften i at sælge licenser til mmW der i bedste fald har en rækkevidde på 200 meter, og end ikke kan gå igennem glas, gips og andre lette materialer. mmW til 5G er primært til indendørs brug (og til nogle meget bestemte udendørsanvendelser med meget korte rækkevidder). At kræve licens for brugen af spektrum inden for husets fire vægge er naturligvis en kreativ måde at skaffe penge i statskassen, men sker alene med det formål og ikke som hidtil under påskud om, at der er tale om en delt og knap ressource.

1
16. maj 2019 kl. 00:28

Hmmmm.... Der er vi vist ikke nået op til endnu i mobilnettet