5G-frekvenser holder køreplanen trods udskudt auktion

Illustration: Telenor

En aflysning i 11. time af en auktion over mobilfrekvenser kommer ikke til at forsinke ibrugtagningen af frekvenserne der blandt andet skal bruges til det kommende 5G-net. Det oplyser Klima- og Energiministeriet.

Frekvensauktionen over 700-900 og 2.300 Mhz-båndet blev aflyst dagen før, det var meningen, at auktionen skulle sættes i gang 25. september.

Læs også: Udskudt uden forklaring: Branche undrer sig over mobil-auktion

Siden har hverken Energistyrelsen eller ministeren ville fortælle om årsagerne til aflysningerne, eller hvordan tidsplanen for frekvensauktionen så ud.

Men nu fortæller energiminister Lars Christian Lilleholt (V), at auktionen bliver sat i gang med fem måneders forsinkelse.

»Det er forventningen, at auktionen vil begynde i slutningen af februar 2019. Det betyder, at der tidligst kan forventes et auktionsresultat i marts 2019,« siger han til Jyllands-Posten.

Auktionen kan sættes i gang, fordi Energistyrelsen, med ministerens ord, har håndteret årsagen til udskydelsen.

Til IT-Watch oplyser ministeriet at forsinkelsen ikke kommer til at betyde forsinkelser på den endelige ibrugtagning af 700 og 900 Mhz-frekvenserne, der blandt andet skal bruges til det kommende 5G-net.

Læs også: Minister dropper udskudt frekvensauktion i år

Kontroversiel svensk auktion ramt af klager

Udmeldingen kommer få dage efter den svenske Post- och Telestyrelsen (PTS) har afholdt en kontroversiel auktion over de samme 700 Mhz-frekvenser.

I Sverige besluttede man allerede for fire år siden at flytte 700 Mhz fra digital tv til mobilt bredbånd. Auktionen over 700 Mhz-båndet var oprindeligt planlagt til at blive afholdt i efteråret 2016, men blev aflyst, fordi det svenske forsvarsministerium frygtede at løbe tør for frekvenser til sikker kommunikation, blandt andet på grund af stigende international uro omkring Ruslands annektering af Krim og konflikten i Ukraine.

Efter to års forsinkelse blev 700 Mhz-auktionen så gennemført i Sverige i sidste uge, hvor Telia Sverige AB og Net4Mobility HB vandt frekvenser. Teleselskabet 3 fik derimod ikke tildelt frekvenser, og er vrede.

»PTS risikerer at forværre konkurrencen på det svenske mobilmarked med deres udformning af auktionsvilkårene over de næste ti år. De største aktører får muligheden for at lægge hovedparten af det fremtidige 5G-net under sig. I tidligere auktioner fra PTS og i andre EU-lande har man valgt en vej som sikrer konkurrencen. Den kursændring risikerer at forringe vilkårene for fremtidens mobilkunden og reducere chancerne for at nå regeringens mål om at vi skal være bedst i verden til 5G,« siger Johan Johansson, administrerende direktør i 3 i en pressemeddelelse.

3 har derfor klaget over frekvensauktionen, da selskabet mener auktionen er i strid med EU-lovgivning, og regeringens instruktioner til Post- og Telestyrelsen.

Læs også: 3G-nettet på vej i graven – maskinerne holder 2G i live

Vigtigt med forudsigelighed

I Danmark er det TDC, Hi3G(3, red.), og TT-Netværket(Telia og Telenor, red.), som har kvalificeret sig til at deltage i auktionen.

At frekvenserne bliver udbudt til tiden har stor betydning for Danmarks rolle i 5G-kapløbet.

Jyllands-Posten er i besiddelse af udkastet til 5G-planen, som er udarbejdet af Energistyrelsen i samspil med telesektoren. Heraf fremgår det direkte, at frekvenserne skal udbydes »til tiden«, og at »forudsigelighed og gennemsigtighed kan være afgørende for de investeringer, brugerne (telesektoren, red.) skal foretage«.

Herhjemme har TDC testet 5G, men kun på prøve-frekvenser.

Læs også: Video: 5G er på vej – se virkningen af lav latency