I begyndelsen af 1900-tallet fik den serbiske elektro-ingeniør Nikola Tesla, der mest er kendt for sine bidrag til udviklingen af den moderne vekselstrømsmotor, sat en 56 meter højt tårn op i USA. Det skulle udgøre kernen i et nyt trådløst elnet. Den ide faldt dog forholdsvist hurtigt til jorden, og i dag må vi nøjes med trådløs transmission af elektricitet over meget korte afstande, fx induktionskogeplader og trådløs opladning af mobiltelefoner med få millimeters afstand.
Nu peger en gruppe forskere fra Georgia Institute of Technology på næste generation mobilnetværk, 5G, som en praktisk infrastruktur til et trådløst elnet.
I en videnskabelig artikel i tidsskriftet Nature har de præsenteret en arkitektur for hvordan man kan forestille sig et 5G-netværk fungere som et trådløst elnet ved hjælp af ekstra antenner og ensrettere.
Indtil videre er det lykkedes at transmittere adskillige mikrowatt - det er uklart præcist hvor stor effekt - over en afstand på 2,83 meter.
Læs også: Selvforsynende elektronik snegler sig frem
Nok til at forsyne sensorer
Teoretisk anslår forskerne at det er muligt at transmittere 6 mikrowatt, 6 μW, over 180 meter med tilgængeligt 5G- og radarudstyr.
Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det kan muligvis være nok til at forsyne små IoT-enheder, fx sensorer, med tilpas energi til at køre uden batteri, hvis de er i nærheden af en 5G-mast.
I dag bruger de mindste sensorer typisk 5 μW i passiv tilstand.
Siden Nikola Tesla måtte opgive drømmen om et trådløst elnet, har mange andre forsøgt sig med svingende succes. Det nye 5G-system er ikke udtryk for et stort teknologisk gennembrud, men snarere et praktisk forsøg på at udnytte en allerede eksisterende infrastruktur, hvilket vil presse prisen ned.
Læs også: Nye trådløse teknologier sluger miljøbelastende batterier
Når 5G er mere egnet til transmission af elektricitet end de eksisterende 4G-net, så skyldes det tre forhold. Dels bliver der opsat flere basestationer i form af mobilmaster, dels fordi antenneteknologien udvikler sig i retning af bedre og mere retningsbestemte antenner, og så kan transmissionen foregår over millimeterbølger, altså i frekvensbånd fra 26 GHz og op efter.
Der vil dog være brug at eftermontere udstyr i mobilmaster, hvis de både skal sende mobilsignaler og transportere elektricitet trådløse, blandt andet et Rotman-objektiv, som i dag bruges til radarsystemer.
Men der er stadig lang vej til at systemet bliver rentabelt. Ifølge professor i Computer Science James Peter Brusey ved Coventry University, som ikke er medforfatter på Nature-studiet, så kræver overførslen af bare få mikrowatt over 30 kilowatt ude i 5G-mobilmasten.
Energitabet mellem det etablerede elnet og så en sensor er altså stadig så stort, at det formentlig bedre kan betale sig at køre ud og skifte batteriet med et års mellemrum.
Læs også: Roaming-regler forlænges: 5G og forbundne maskiner giver hovedbrud
