5G - det er da til Internet of Things

28. februar 2017 kl. 15:472
5G - det er da til Internet of Things
Illustration: 3.
5G er allevegne på Mobile World Congress. Men det vigtigste salgsargument er, at netværket skal være rygraden i Internet of Things.
Artiklen er ældre end 30 dage

BARCELONA: Det er umuligt at komme uden om 5G her på den store messe for teleindustrien, Mobile World Congress. Men selv om teknologien er lige på trapperne, når man spørger netværksproducenterne, så er det ikke nødvendigvis telefonerne, som står først i køen.

5G bliver nemlig koblet uløseligt sammen med Internet of Things. Det giver god mening på en brancheudstilling som denne, fordi netværksproducenter som Nokia, Ericsson, Huawei og en stribe andre først og fremmest er interesserede i at sælge til deres kunder: teleselskaberne.

For dem er et nyt netværk en enorm investering. Derfor skal der være noget, som overbeviser dem om, at de mange milliarder vil være givet godt ud. Og det bedste argument er, at den ene halvdel af begrebet Internet of Things selvsagt forudsætter internet. Og det kræver en netværksforbindelse.

4G er for svagt

Den kan teleselskaberne levere, men ikke med hverken 3G eller 4G. De netværk er ikke gearet til en kapacitet, hvor der i princippet kan komme til at være hundrede gange så mange enheder på netværket, som med mobiltelefoner i dag. Samtidig vil disse enheder have mange forskellige krav til strømforbrug, dataforbrug og rækkevidde. Alt sammen noget, som teleselskaberne ikke kan levere direkte via deres mobilnetværk i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5G er reelt en paraply, som dækker over en lang række anvendelsesområder, og det afspejler sig blandt andet i, at det potentielle frekvensområde, 5G kan spænde over, går fra de nuværende mobilfrekvenser på under to gigahertz helt op til 100 gigahertz.

Chipproducenten Qualcomm benytter eksempelvis Mobile World Congress til at demonstrere selskabets nye chip til netværk med frekvenser fra 5 gigahertz op til 50 gigahertz.

Også til VR

Den underliggende radioteknologi for 5G bliver altså ikke bare en lille håndfuld frekvensbånd, men et bredt spektrum, som skal give plads til at koble både telefoner, sensorer, biler, robotter og stort set hvad som helst på internettet.

Målgruppen er derfor også i højere grad industrivirksomheder, som har behov for at etablere store netværk af mange forskellige enheder. Til forbrugerne er det bedste, selskaberne kan hitte på her på konferencen, stadig virtual reality.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Streaming af virtual reality forudsætter netværk med lav latency og høj båndbredde, og det er noget, der vil være bedre mulighed for med 5G end med 4G. Virtual reality er imidlertid ikke en type indhold, der for alvor er slået igennem endnu, selvom mobilproducenterne har det som ét af argumenterne for deres topmodeller.

Lige nu er de første større test af 5G-netværk i gang, men skal man tolke måden, hvorpå producenterne omtaler 5G, så bliver det formentligt først til Internet of Things til erhvervslivet, at de første 5G-master bliver sat op.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. marts 2017 kl. 12:59

En af de store nyheder i 5G er device-til-device kommunikation, der ikke kræver en udbyder og månedlig aftale.

1
1. marts 2017 kl. 00:52

I mangel af bedre, så sælger producenterne 5G til IoT.

Problemet er bare at de små IoT dimser, som ikke kræver høj båndbredde, men 100% dækning ikke passer specielt godt til 5G. De passer bedre til de lave langt rækkende frekvenser, som netop er kendetegnet ved også at have begrænset båndbredde. Ydermere, så vil de IoT dimser være drønbillige og et dyrt abonnement, vil ikke kunne svare sig. Så IoT dimser, som ikke kræver høj båndbredde, som skal have super god dækning og være billige i abonnement, hænger ikke så godt sammen med et dyrt 5G netværk med meget båndbredde, som sandsynligvis også vil kræve flere master pga. af de højere frekvenser = kort afstand til masten, for at opnå den høje hastighed.