5D-disk kan lagre data i 13 milliarder år

Hvis mennesket stadigvæk eksisterer om 13 mia. år, så kan det – med det rette læseudstyr – muntre sig med udpluk af de data, vi omgiver os med i dag.

En forskergruppe fra det britiske University of Southampton hævder, at deres enhed af sammensmeltet kvarts kan lagre op mod 360 TB data i 13,8 milliarder år ved temperaturer på op mod 190 grader celsius. Men højere temperaturer skulle den også kunne klare.

Hvordan de netop er nået frem til denne holdbarhed, fremgår ikke, men mon ikke universets alder har spillet en rolle i vurderingen, og at pointen er, at materialet ikke forventes at blive nedbrudt med tiden?

Museer og arkiver vil måske en dag kunne lagre alt deres materiale i et rør med kvartskrystaller. Illustration: University of Southampton

Læs også: Ny form for magnetisk lagring: Permeabilitetsbit

Data bliver lagret i enheden ved hjælp af femtosekund-laser, som producerer meget korte og intense lyspulser, der skriver data ind i tre lag af nanoprikker.

Forskerne kalder det en 5D-enhed i stedet for blot 3D, fordi de har lagt prikkernes størrelse og orientering til de tre dimensioner, som nanostrukturernes position udgør.

Læs også: Ny teknologi kan tidoble kapaciteten på harddiske

Det er ikke første gang, forskergruppen udfører dette eksperiment. Allerede for tre år siden havde de en lignende enhed på vej, som dog ’blot’ kunne lagre en fil på 300 KB.

Så kræver det blot, at folk kan aflæse data om tusindvis eller millioner af år, men i dag kan de aflæses med en kombination af et optisk mikroskop og en polariseringsenhed såsom et par Polaroid-solbriller.

Professor Peter Kazansky fra universitetets optoelektroniske forskningscenter, som har udviklet lagerkrystallet, udviser sin begejstring i en pressemeddelelse:

»Det er spændende at tænke på, at vi har skabt teknologien til at bevare dokumenter og information og gemme det til kommende generationer. Denne teknologi kan sikre det sidste bevis på vores civilisation: Alt, hvad vi har lært, vil ikke blive glemt,« siger han.

Emner : Datalagring
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Indtil femtosekundlasere bliver hvermandseje kunne man godt forestille sig en god business med at brænde folks data ned.

Glasset skal sikkert være superrent, men til gengæld er forbruget så lavt, at det må kunne gøres for et par hundrede kroner.

Det er ikke al data, der er værd at gemme til al evighed, men videoen af barnets første skridt er træls at miste pga. Cloudleverandør, der går ned, eller nedbrud i ens private system.

Gad vide hvor lang tid det tager at brænde den.

Bare de nu ikke laver 2 på én gang, og gemmer alle mine private data... :-o

 • 1
 • 1

Om 1000 eller 10000 år tror jeg det er nemmere af høre Thomas A. Edison's "Mary had a little lamb" end at afkode de meldinger vi forsøger at bevare for dem der kommer efter os. Alt er jo pakket ind i forskellige formater, og hvis jeg ser på udviklingen for tv/lyd/netværk de sidste 40 år, HUH ! Hvis det nu skulle lykkes, mon man så husker vores tid som noget mindeværdigt ;-)

 • 6
 • 0
 • Hvad fylder alle verdens film i anstændig opløsning?
 • Alverdens musik?
 • Alverdens bøger som både tekst og billed-facsimili?
 • Alverdens malerier i anstændig fotograferet opløsning?
 • Fotos af alt andet - fra frimærker til arkitektur, fra øjne til cyster, fra cykler til strandsten

Og SKAL vi gemme noget, som ikke skal tolkes?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten