50.000 søgte job i DONG sidste år: Sådan udvælger de deres nye medarbejdere

Illustration: Dong/Ørsted

Ansøgningerne væltede ind hos DONG Energy i 2016. Det danske energiselskab modtog således 50.000 ansøgninger og ansatte over 900 nye medarbejdere i det forgangne år. De store mængder ansøgninger fra håbefulde jobsøgere betyder, at Dong har stort fokus på deres ansættelsesproces.

»Hos os er det rent faktisk lederne, som læser de ansøgninger, vi modtager, igennem. Det er en vigtig opgave, at vores ledere er gode til ansættelsesprocesser, så vi får de helt rigtige medarbejdere,« fortæller Christian Jørgensen, som er ansvarlig for rekruttering hos energiselskabet.

Find et job et job inden for energi-, forsynings eller miljøsektorerne. Tjek Jobfinder.

For at sikre at proceduren for ansættelse kører på skinner, mødes HR-afdelingen hos DONG Energy med de ledere, som skal have nye ansatte for præcis at fastslå, hvilke kompetencer der er behov for.

»Når vi fokuserer på nøglekompetencer, kommer vores ledere hurtigere igennem bunken af ansøgere og har nemmere ved at frasortere dem, der ikke har netop den erfaring, vi efterspørger. Vi kan for eksempel stille bestemte krav til uddannelse, certificeringer eller tekniske færdigheder,« uddyber Christian Jørgensen og tilføjer:

»Det er forskelligt, hvor mange vi sorterer fra, men vi har et bredt gennemsnit på 50 ansøgninger per jobopslag i 2016.«

Nogle gange har en rekrutterende leder 2-3 dygtige kandidater andre gange 10. Hvis den pågældende leder er rigtig heldig, kan han eller hun have 15-20 kvalificerede jobsøgere at vælge imellem, forklarer han.

CV’et læses før den motiverede ansøgning

DONG's ledere holder således ansøgernes CV op imod de forhåndsbestemte kompetencer, som afhænger af den enkelte stilling.

»Vi prøver at lære vores ledere at have en effektiv proces for ansættelse. Mange læser derfor CV’et først for at grovsortere og derefter det ledsagende brev, som gerne skal vise ansøgerens motivation for jobbet. Begge dele er væsentlige for at få foden indenfor,« siger Christian Jørgensen.

HR-afdelingen bidrager blandt andet med interviewguide til jobsamtaler for at sikre en ensartet proces, og afdelingen er også med til de afgørende jobsamtaler, hvor ansøgerne får tilbagemeldinger på deres personlighedstest.

Realitetstjek er første skridt

En helt central del er imidlertid forarbejdet, inden jobopslagene sendes online.

»Vi lægger en del overvejelse i vores annoncer og jobopslag. Derfor bør ansøgerne tjekke, hvilke specifikke kompetencer vi efterspørger, og hvorvidt det stemmer overens med deres evner samt erfaring. Nogle gange glemmer ansøgere at være 100 procent realistiske i forhold til de positioner, de søger. Rigtig mange ansøgninger kan være velskrevne, men det er ikke relevant, hvis personerne ikke har – eller ikke i ansøgningen anskueliggør – de nødvendige kompetencer.«

Derudover er det godt at tænke over, hvad der motiverer én til at søge jobbet. Det kan eksempelvis være en særlig forkærlighed for specielle arbejdsopgaver eller arbejdsområder som udviklingen af grøn energi, fremhæver Christian Jørgensen.

Forberedelse betaler sig

Personer, der håber på at få et job i DONG Energy, bør også bruge tid på at danne sig et generelt indtryk af virksomheden. Læser man et jobopslag, har man mulighed for at ringe til det oplyste nummer og tage en snak med den HR-ansvarlige. Imidlertid giver det ikke plus-point at ringe, hvis man ikke har noget relevant at sige eller spørge om. Derfor er forberedelse vigtig for at få en god telefonsamtale, som kan føre til en jobsamtale.

Christian Jørgensen mener grundlæggende, at der er en hovedårsag til at ringe sin potentielle arbejdsgiver op:

»Det kan være, man har behov for uddybning. Så kan man stille konkrete spørgsmål til positionen eller den pågældende afdeling, som ikke står i opslaget. En anden grund er, at man vil vise interesse og præsentere sig selv for relevante personer, som står for ansættelsen.«

Tjek Jobfinder for jobopslag i vindindustrien.

I det hele taget anbefaler Christian Jørgensen alle ansøgere at forberede sig grundigt på deres ansøgning. For med 50.000 konkurrenter om året kræver det noget ekstra at komme igennem nåleøjet:

»Når man skriver ansøgningen, bør man være forberedt - også til jobsamtalen. Vores website er en rig kilde til information, hvis man vil læse op på koncernen generelt eller vores enkelte afdelinger. Har en jobsøger lavet sin forhåndsresearch, fremstår man som et stærkere kort.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten