50.000 billeder fra Marsbilerne

NASAs to Marsbiler, Spirit og Opportunity, har nu sendt mere end 50.000 billeder tilbage til Jorden siden deres landinger først på året. Billede nr. 50.000 kom fra Spirit og viser dens kalibreringsenhed, med en del af Marslandskabet i baggrunden.

De mange billeder fra de to Marsbiler udgør en guldgrube af videnskabelig information. De dækker alt lige fra mikroskopiske detaljer til strukturen i Marshorisonten, men også portrætter af Mars» måner, jorden og Solen.

Billederne er med til at give en dybere forståelse af Mars-terrænet og bliver bl.a. brugt hver dag til at planlægge de kommende dages aktiviteter for de to Marsbiler.

) Dette er billede nr. 50.000 fra de to Marsbiler. Det viser kameraernes kalibreringsmålet på Spirit og dele af Columbia-bakkerne i baggrunden. (Foto: NASA/JPL) Illustration: NASA/JPL

Overgår Viking-fartøjerne og Pathfinder

Der er nu dobbelt så mange billeder fra Spirit og Opportunity, som der findes fra alle NASAs tre tidligere sonder på Marsoverfladen; Viking-1, Viking-2 and Mars Pathfinder.

Ifølge Justin Maki fra NASAs Jet Propulsion Laboratory, har Spirit og Opportunity været nogle meget skarpe øre og øjne for forskerne.

Billederne, som fortsætter med at komme hjem fra bilerne, er fantastiske, og de bliver ved med at afsløre nye og spændende steder og detaljer på Mars.

Alle råbilleder, der er sendt tilbage til Jorden fra Marsbilerne, findes online på nettet. Begge Marsbiler har ikke blot gennemført deres primære mission, men også deres første forlængede missionerne. Begge biler begyndte deres anden forlængelse af missionerne den første oktober i år.

Ni kameraer på hver bil

Alt i alt medbringer hver Marsbil ni kameraer, hvis man tæller det højre og venstre «øje» i stereo-kameraerne som to. Herudover medbragte hver lander et ekstra kamera, som blev brugt kortvarigt under landingen.

Det er stereo-kameraerne som har taget de fleste af billederne. Fra Spirit er det 35 procent og for Opportunity 32 procent. Et enkelt panoramabillede kan består af op til 100 individuelle billeder.

Hver gang panoramakameraet tager en række billeder, bliver kalibreringsmålet til Marsbilen også fotograferet gennem en række forskellige filtre til kalibrering. Det er derfor ikke overraskende, at det er kalibreringsmålet, som optræder på billede nr. 50.000, da det er det mest fotograferede objekt på Mars.

Spirit har tilbagelagt 3,6 kilometer siden landingen og Opportunity 1,6 kilometer, hvorfor også deres forreste stereokameraer har taget en pæn del af de 50.000 billeder. Bilernes bagerste kameraer har kun taget en femtedel af det de forreste kameraer har.

Til sammenligning tog Viking-1 sonden 3.542 billeder mens den fungerede i 79 måneder fra 1976. Viking-2 tog 3.043 billeder i løbet af sin 43 måneders levetid. Mars Pathfinder sendte 16.635 billeder tilbage til jorden fra modersonden og 628 fra Sojourner marsbilen under sit 12 måneders arbejde i 1997.