Stigende udgifter til at vedligeholde veje og broer og bygge nye har sammen med udsigten til faldende indtægter fra brændstofafgifter fået den amerikanske stat Oregon til at sætte gang i et stort forsøg med roadpricing.
»Brændstofafgifterne bliver forældede, fordi moderne biler kører så langt på literen,« begrunder kommunikationsmedarbejder Michelle Godfrey fra Oregon Department of Transport til hjemmesiden golacalpdx.com.
Det næste halve år slipper op mod 5.000 bilister af den grund for at betale brændstofafgifter. I stedet skal de betale 1,5 cent per mile - svarende til 6 øre per km - de kører.
Modellen er blevet valgt, fordi der hverken blandt Oregons folkevalgte eller i befolkningen har været flertal for at hæve brændstofafgifterne, som man ellers gjorde i 1980’erne. Med stadigt mere brændstofeffektive biler på vej havde staten derfor udsigt til, at indtægterne fra brændstofafgifter ville begynde at falde om ti års tid. Ligesom resten af USA har staten et stort efterslæb på vedligehold af veje og broer, så udsigten tvang de folkevalgte til at handle.
Læs også: DTU-direktør: Danmark har alle muligheder for roadpricing-succes
Derfor nedsatte staten allerede i 2003 en ‘road user fee task force’, der skulle undersøge, hvordan man kunne skabe alternative indtægtsstrømme til at finansiere vejvedligeholdet.
Task forcen undersøgte mange forskellige muligheder, men er endt med at fokusere på kilometerafgiften - mens man sideløbende undersøger trængselsafgift, betalingsveje og en afgift for at køre med pigdæk.
Det nuværende forsøg skal vise, om de teknologiske metoder til at opkræve kørselsafgiften, vil fungerer i virkeligheden, og om brugerne er tilfredse med både betjeningen og beskyttelsen af deres personlige data.
Læs også: Minister: Roadpricing kommer – spørgsmålet er kun hvornår
For at imødekomme både de brugere, der ikke vil overvåges, og de brugere, som ser fordele i at udnytte de data, der kan logges om deres kørsel, har staten udviklet tre løsninger::
En offentlig løsning, som ikke indeholder en GPS, og som kun sender information om den kørte distance videre, og løsninger fra to private firmaer, hvor GPS-data bruges til at levere en lang række services. Blandt andet kan man få råd om brændstofbesparende kørsel, der er tilpasset ens kørestil, men kan få billigere bilforsikring, man kan bruge en smartphone til at finde bilen, hvis man har glemt, hvor man har parkeret, og man kan sætte geografiske grænser, så man bliver advaret, hvis bilen bevæger uden for de valgte zoner. En yderligere fordel for brugere, der vælger GPS-løsningen, er, at man hverken kommer til at betale for at køre på private veje eller for kørsel i andre stater.
Læs også: Biltrafikken fortsætter i høj fart - og giver DSB og cyklerne baghjul
For øjeblikket er 56 procent af befolkningen i Oregon imod ordningen, men hvis den ender med at blive en succes, kan det blive et krav, at alle nye biler får monteret udstyret, før de triller ud fra forhandlerne.
Billister med ældre biler kan også blive mødt med kravet, hvis det viser sig, at man kan eftermontere målerudstyret i bilerne på en billig måde. Ifølge en af de statslige hjemmesider om programmet forventer man, at det vil tage 20 år, før stort set alle biler har udstyret monteret.
Flere andre stater har meldt sig ind i projektets følgegruppe for bedre at kunne vurdere, om de skal indføre lignende systemer.
Læs også: Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil sparke gang i roadpricing
Herhjemme er roadpricing igen blevet et diskussionsemne, fordi den nye Venstre-regering vil sætte penge af til at undersøge en tunnelforbindelse gennem Københavns Havn, som skal aflaste bymidten. Det har fået teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (Enh.) til at foreslå, at man sideløbende laver et stort forsøg med roadpricing, som Trængselskommissionen tidligere har foreslået.
»En havnetunnel koster 21 mia. kr. og vil ifølge regeringens egen logik skulle matches af et løft til den kollektive transport med et tilsvarende beløb. Det er ikke realistisk at finde så mange penge, når regeringen selv slår fast, at råderummet er begrænset. Derfor bør den nye regering lytte til Trængselskommissionens anbefalinger og fokusere investeringerne i hovedstaden på cykler og kollektiv transport og løse trængslen på vejene med roadpricing,« siger han til Enhedslistens hjemmeside.
Venstre-regeringen skriver i sit regeringsgrundlag, at den vil omlægge bilafgifterne, men roadpricing er ikke nævnt.
