50 forskere skriver konklusion om klima-forandringer

usindvis af forskere falder fra undervejs i udarbejdelsen af klimarapporten. Enten har de ikke tid - eller også bliver de ignoreret

2.500 videnskabsmænd og -kvinder står bag den nye klimarapport fra FN's klimapanel, IPCC. Det siger næsten alle i forbindelse med offentliggørelsen af rapportens resume for beslutningstagere. Men sandheden er, at det er et meget forenklet udsagn. Det store antal personer har ganske rigtigt være involveret i rapportens udarbejdelse, og mange af dem bakker den op, men langt de fleste har kun bidraget med små dele omkring deres egen snævre ekspertise - og nogle af de to et halvt tusinde har endda indsendt stærkt kritiske kommentarer.

Når det drejer sig om det tekniske resume, der udkommer til maj, og det netop offentliggjorte Summary for Policymakers, er det snarere et halvt hundrede forskere, der har været direkte involveret.

I forbindelse med første og anden udkast til rapporten i henholdsvis september 2005 og april 2006 har eksterne reviewere kunnet indsende kommentarer og derved påvirke processen - og det er her en del af de 2.500 har søgt at sætte deres fingeraftryk på rapporten. Enhver universitetsforsker har i princippet kunnet blive ekstern reviewer.

Men en del forskere falder fra undervejs - enten prioriterer de andre opgaver. Enkelte føler sig ignoreret.

Eksempelvis lagde det andet udkast til den endelige rapport ikke megen tiltro til astrofysiker fra Danmarks Rumcenter, Henrik Svensmarks, teori om, at Solen indirekte påvirker klimaet via en regulering af den kosmiske stråling og dennes påståede styring af skydækket. Man skulle tro, at Henrik Svensmark eller en anden fra hans forskergruppe op til den endelige udgave ville have meldt sig for at forsvare sig. Det er dog ikke sket.

Seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen fra forskningsgruppen på Danmarks Rumcenter (nu en del af DTU) forklarer:

»Vi er en lille gruppe, så vi prioriterer aktiv forskning højere end at kommentere på rapporter«.

Den norske forsker Pål Brekke fra Norsk Romcenter indsendte derimod en lang række kommentarer, hvor han bl.a. andet slog til lyd for, at Henrik Svensmarks teori blev bedre beskrevet - og han pegede på en lang rækker videnskabelige artikler, som støttede dette synspunkt.

»Jeg fik aldrig nogen tilbagemelding, så jeg ved ikke, om mine kommentarer er medtaget i den endelige rapport, som kommer til maj,« skriver Pål Brekke i en e-mail til Ingeniøren.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

The UN’s Intergovernmental Panel on Climate Change misled the press and public into believing that thousands of scientists backed its claims on manmade global warming, according to Mike Hulme, a prominent climate scientist and IPCC insider. The actual number of scientists who backed that claim was “only a few dozen experts,” he states in a paper for Progress in Physical Geography, co-authored with student Martin Mahony

  • kilde:

http://wattsupwiththat.com/2010/06/14/the-...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten