5-600 Dong-fyringer blev til 324

Dong Energy har i dag fyret 324 medarbejdere. Dermed slutter en måned i uvished for de knap 7.000 medarbejdere i virksomheden.

  1. november meddelte topchef Henrik Poulsen, at firmaet skulle spare en milliard kroner på 2013-budgettet, og at det blandt andet skulle ske gennem fyringer af mellem 500 og 600 medarbejdere. Det tal er nu landet på 324.

Det var udsigten til et katastrofalt 2012-regnskab, som efter årets første ni måneder viste et minus på 2,4 milliarder kroner efter skat, der lå bag beslutningen om at skære i medarbejderstaben.

Ifølge kommunikationschef Karsten Anker Petersen rammer dagens afskedigelser bredt på alle lokationer og forretningsområder, men han ønsker først at komme med nærmere detaljer i morgen, når alle medarbejdere er orienteret.

Hvor mange stillinger, der reelt bliver nedlagt i Dong, er endnu ikke talt sammen. Ud over fyringerne har en række medarbejdere valgt at forlade virksomheden frivilligt, ubesatte stillinger er nedlagt, og enkelte har valgt at gå på pension.

Blandede følelser

Ingeniør Benny Gøbel er formand for de 500 medlemmer i AC-klubben for de to forretningsområder Wind Power og Thermal Power og har siddet med i koncernens samarbejdsudvalg, som har forhandlet aftalen på plads.

Han vurderer, at akademikerne, herunder ingeniører, udgør mellem halvdelen og en tredjedel af de 324 fyrede medarbejdere.

Dagen i dag byder på blandede følelser, forklarer han:

»Jeg er rigtig ked af, at så mange dygtige kolleger skal fyres. På den anden side er jeg også glad, fordi det blev væsentligt færre, end ledelsen første meldte ud,« siger Benny Gøbel.

Også stemningen blandt kollegerne oplever han som blandet:

»Hvis man sidder i en afdeling, der er hårdt ramt, eller man selv er ramt, er stemningen utrolig trykket. Samtidig er mange lettede over, at det nu er overstået, fordi processen har fyldt rigtig meget den seneste måned. Og mange af dem, der ikke blev fyret, har en slags dobbelt skyldfølelse, fordi de føler sig lettede over, at de ikke blev fyret, men heller ikke forstår, hvorfor det blev kollegaen og ikke dem selv. Det giver en mærkelig stemning,« konkluderer Benny Gøbel.

Firmaer klar med jobtilbud

Selv om stemningen er trykket, mener Benny Gøbel, at nogle af de ingeniører, der er blevet fyret, har grund til optimisme:

»Med en ledighed på 3,5 procent er jeg ikke i tvivl om, at nogle af dem snart er i arbejde igen. Jeg har da også fået forespørgsler fra firmaer, der har jobtilbud og gerne vil tale med nogle af de fyrede for at se, om de matcher deres job,« siger han.

Han er dog også helt bevidst om, at en del af kollegerne går en svær tid i møde.

»Jeg har lidt hård hud på sjælen, fordi jeg har været med til det her før, men jeg er også ked af det - især når fyringerne rammer nære kolleger. Nogle af de her mennesker kender jeg jo historien bag. Nogle har måske haft et sygdomsforløb eller en personlig historie, der gør det mere svært, f.eks. hvis en person fra udlandet har bosat sig i Danmark. Så bliver man ked af det på deres vegne,« forklarer Benny Gøbel.

Ifølge kommunikationschef Karsten Anker Petersen betyder fratrædelsesordningen, at hovedparten af de fyrede bliver fritstillet øjeblikkeligt, og at alle får tilbudt hjælp til at komme videre til et nyt arbejde fra et såkaldt outplacement-bureau.

Benny Gøbel påpeger, at der også er forhandlet en særlig ordning på plads for nyansatte medarbejdere. Den betyder, at alle, der bliver sagt op, er sikret mindst tre måneders opsigelse. Det var vigtigt, fordi et forretningsområde som Wind Power, der er i vækst, har ansat medarbejdere helt frem til slutningen af oktober.

»Der har Dong lyttet til vores bekymring, for her risikerer man at fyre folk, der lige har sagt farvel til et godt og trygt job i forventning om, at de kunne få det samme hos os,« siger Benny Gøbel.

Emner : Arbejdsmarked