4G-støj kan gøre det nødvendigt at udskifte fladskærms-tv

Når der bliver tændt for det mobile bredbånd i 800 MHz-båndet, så kan det ifølge Erhvervsstyrelsen betyde, at op mod 10.000 husstande, som modtager tv via det digitale sendenet DTT, oplever sort skærm og pixelering i større eller mindre grad.

Problemerne kan imidlertid afhjælpes på flere måder, blandt andet ved at forbrugerne køber et nyt tv, fremgår det af et høringsnotat fra styrelsen.

'Konkrete forstyrrelser, der måtte opstå, kan desuden afhjælpes forholdsvist enkelt i den enkelte husstand ved udskiftning af f.eks. forstærkere, stik og kabler samt ved hjælp af særlige filtre, der har en pris på ca. 150 kr. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at udskifte tv'et. For nogle få hundrede husstande kan det dog vise sig nødvendigt at skifte fra antenne-tv til en anden modtageplatform,' lyder det i høringssvaret.

Her fastholder Erhvervsstyrelsen desuden, at det højst er 10.000 af de husstande, som har egen antenne, der kan opleve problemer.

Både DR og Boxer har udtrykt bekymring for, at det reelle tal kan vise sig at være langt højere.

Læs også: Boxer truer med advokater: »Vi nægter at betale for 4G-støj«

Ifølge Erhvervsstyrelsen kan der altså dels være husstande, som helt må opgive at se antenne-tv via det digitale sendenet DTT, ligesom det i visse tilfælde vil være nødvendigt at udskifte tv-apparatet.

Og her er det vel at mærke ikke kun ældre apparater, der kan få problemer med støj fra 4G, forklarer chefkonsulent Kristian Borten ved Erhvervsstyrelsen.

»Man kan ikke sige noget om, hvilke tv'er der er berørte. Jeg ville ønske, at man kunne, men det kan man desværre ikke. Alle tv-apparater er anonymiserede i de undersøgelser, der er lavet,« siger han.

Hvis man som forbruger går ned og køber et nyt fjernsyn i dag, er der så en risiko for, at det ikke er modstandsdygtigt over for 4G-støj?

»Ja, det er der. Spørgsmålet er, hvilke krav man kan stille til leverandøren. Vi ville rigtig gerne kunne gå ud og fortælle om, hvilke parametre man skal kigge på, når man køber et nyt fjernsyn. Det kunne også være en konkurrenceparameter hos forhandleren, hvis de kunne fortælle, om et apparat var robust over for 800 MHz,« siger Kristian Borten.

Læs også: Overraskelse i DR: Løbet er kørt i forhold til 4G-støj

Forstyrrelsen i tv-apparaterne kan opstå, fordi de frekvenser, det kommende 4G-net sender på i 800 MHz-båndet, tidligere blev anvendt til at sende tv på. Og derfor kan tuneren i tv-apparaterne også være modtagelig over for 4G-signalerne . Forstyrrelserne kaldes henholdsvis interferens fra nabokanaler og overstyring.

Det sidste betyder, at 4G-signaler kan påvirke tv-tuneren i en sådan grad, at alle kanaler går i sort.

»Overstyringen består i, at så kan man slet ikke se noget,« siger han.

Problemet med overstyring vil ifølge Kristian Borten være størst i de tilfælde, hvor seeren også har et aktivt 800 MHz 4G-modem i samme rum som tv-apparatet, samt en stueantenne. Han vil dog ikke udelukke, at der også kan opstå forstyrrelser, der kræver et nyt tv på grund af støj fra en mast eller fra naboens 4G-modem.

»Det kommer an på, hvor tæt folk bor på hinanden. Det kan også være fra en mast. Det er blandt andet det, vi forsøger at forebygge ved at stille tekniske krav til brugen af frekvenserne,« siger Kristian Borten.

Læs også: Brancheforening om 4G-støj: Det er statens ansvar

Han henviser til, at Erhvervsstyrelsen har begrænset, hvor stor effekt det kommende 4G-net må sende ved i de frekvenser, der ligger tættest på tv-signalerne i de digitale sendenet DTT.

Erhvervsstyrelsens vending om, at det 'i visse tilfælde kan være nødvendigt at udskifte tv'et', er udelukkende med henvisning til de højst 10.000-husstande med egen antenne, som Erhvervsstyrelsens tidligere har vurderet kan få problemer med 4G-støj, understreger Kristian Borten.

Styrelsen forholder sig ikke til, i hvor høj grad tv-apparater i alle danske husstande er rustede til at modstå 4G-støj i 800 MHz-båndet.

»Den formulering er relateret til en undergruppe af de 10.000. Det andet har man ikke været inde at undersøge,« siger han.

Læs også: Norge overvejer at tvangslukke støjmistænkte 4G-master

Selvom Erhvervsstyrelsen altså ikke har undersøgt, hvor mange tv-apparater i alt, de danske forbrugere må udskifte for egen regning, som følge af støj fra 4G i 800-MHz-båndet, så vurderer Senior Manager ved tv-producenten Sonys strategiske afdeling Ulrik Petersen, at der formentlig er en del apparater, der kan vise sig at skulle udskiftes for at komme støjproblemerne til livs.

»Ganske mange fladskærms-tv'er er jo ældre end det tidspunkt, hvor man fandt på at benytte 800 MHz-båndet til mobilt bredbånd. Da problematikken kom op for tre-fire år siden, har nogle af de store producenter nok taget højde for det her.

Nogle har gjort noget ved problemet, og andre har ikke. Derfor er det faktisk helt umuligt at sige noget om, hvilke tv-apparater der er immune over for støjen, og hvilke der ikke er,« siger han.

Ulrik Petersen påpeger, at nyere tv-apparater skulle være beskyttet mod 4G-støjen, men han vil nødigt give garantier.

»Hvis man holder sig til de større, kendte mærker, så kan man føle sig relativt tryg, men vi ved reelt ikke, hvilken effekt det får, før 4G-nettet er oppe at køre i fuld skala,« siger han.

Der kan i princippet tændes for det mobile bredbånd ved 800 MHz allerede fra 1. januar 2013. Bredbåndet skal dække 99,8 pct. af virksomheder, husstande og sommerhuse i 207 udvalgte postnumre ved udgangen af 2015. Teleoperatørerne kan dog også anvende det mobile ved 800 MHz i andre dele af landet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er da fuldstændig knald i låget at sådan noget kan forekomme og ingen kan gøres ansvarlig. Hvis det er for sent at klage hvem F..... har så siddet og sovet (men der måske kommet direktiver fra EU) For mit vedkommende vil det være på sin plads at dem der leverer TV signalerne ind i stuerne skal sørge for en ordenlig standard for mit vedkommende er det Boxer son jeg er ganske udmærket tilfreds med men det kan jo blive sådan at der skal skiftes leverandør så jeg synes ikke rigtig om at Boxer kun truer med sagsanlæg. God fest

 • 0
 • 0

Er det ikke de 'gamle' frekvenser fra NMT, der bliver genbrugt?

Eller var det (NMT) 450 MHz og 900MHz?

Ja, det der Als.., Alz... Altz.. - næh jeg har glemt hvad det hedder :-)

 • 0
 • 0

Hvis du har en extern Boxer tv-box kan den muligvis skiftes til en ny hvori der er isat filtre på antenneindgangen. Jeg ved ikke om der er HDMI udgang fra TV boxen eller det går ind via antenne stikket, men hvis det er antenne stikket, så skal man der sørge for at det er HF tæt.

Anvender du et plug-in modul i fladskærment, skal der filter på antenne indgangen.

Og de fabrikanter der laver små aktive antenner bør også sørge for at deres nye antenner er filtreret og med HF tætte stik.

Det er klart at foretrække at man har en ekstern aktiv antenne med aktivt filter fremfor et passivt filter som nemt tager 3dB af antenne signalet.

 • 0
 • 0

Endnu engang skal man som borger i dette land ud og bruge penge der er grundet beslutninger man ikke selv har indflydelse på , skiftet fra analog til digital TV og nu da teleselskaberne skal sælge nye produkter så skal vi evt. til at udskifte ny indkøbte TV ud. Og ansvaret for dette , tjaaa . Mon ikke bare at vi skulle kunne trække udgiften i licensen , DR har jo åbenbart sovet godt og grundigt i timen.

 • 0
 • 0

900 MHz båndet er allerede i brug til bla. mobil GSM og vist også 3G.

450 MHz bruges til LMR/PMR - land/person mobil radio - walkie talkies på store sites.

800 MHz båndet er fra 800-862 - og har tidligere været anvendt til broadcast og trådløse mikrofoner.

 • 0
 • 0

Ja det er sku ganske godt det du skriver men hvorfor skal det ekstra omkostínger på jeg har et kort siddende i fjernsynet og en antenne der sidder ca.10m oppe.Jeg ved godt det ikke er aktuel indnu men hvis det er så let som du beskriver er der jo ingen problem, men håber alle er enige.

 • 0
 • 0

Endnu engang skal man som borger i dette land ud og bruge penge der er grundet beslutninger man ikke selv har indflydelse på , skiftet fra analog til digital TV og nu da teleselskaberne skal sælge nye produkter så skal vi evt. til at udskifte ny indkøbte TV ud. Og ansvaret for dette , tjaaa . Mon ikke bare at vi skulle kunne trække udgiften i licensen , DR har jo åbenbart sovet godt og grundigt i timen.

Det er da noget vrøvl at borgerne ikke har kunne have indflydelse herpå. Der har været mange høringe både i Danmarks og i større nabolande.

Hvor har du skrevet et høringsvar, en kronik eller blot et læserbrev. Ja, det første er, at man skal sætte sig grundigt ind i forholdene - så man med sig selv ved, hvad der er op og ned.

Man laver ikke samfundspolitik for den enkeltes fornøjelse. Man beslutter det fordi det i helhedens lys er klart bedre. Mht. overalt dækkende bredbånd er der enighed om, at det er en nødvendighed for en fortsat digitalisering af virksomheder og ikke mindst af den enkete borger.

Det gør man ikke fordi borgeren ønsker det, men for borgerne ikke kan eller vil betale en yderliger høj skat. Og så må man bla overgår til digital kontakt til læge, kommune, skattevæsen osv.

Lars :)

PS! 800 MHz båndet går fra 790-862 MHz (de gamle UHF kanaler 61-69), idet 790-791 MHz og 821-832 MHz ikke anvendes, men er guard-band.

 • 0
 • 0

Jeg fatter ikke helt problemet. Som jeg forstår det: 800MHz båndet blev før brugt til TV, og nu er det lukket for TV og bliver brugt til trådløst internet. Nogle gamle (og/eller nye) TV har åbenbart en fejl der gør at de ikke kan tåle signaler på 800MHz uden at det forstyrrer andre bånd de modtager på.

Hvordan er det det trådløse internets problem? De TV er jo defekte hvis de ikke kan ignorere signaler på et bånd de alligevel ikke skal lytte på.

 • 0
 • 0

Jeg ved det ikke 100%, men her er et gæt: TV-tuneren er stadig \"åben\" op til 862 MHz og er følsom i det område. Men 4G bredbånd har man en sender i huset til uplinket, og den er muligvis kraftig nok til at overstyre TV-tuneren, da uplinket ligger i 832...862 MHz.

Bent.

 • 0
 • 0

I gamle dage, da Post og Telegrafvæsenet havde støj tjenesten, var det medarbejdere fra støjtjenesten der kom ud og lokaliserede hvad der forhindrede en licensbetaler i at se fjernsyn eller høre radio! Når støjkilden var lokaliseret - måske en eksperimenterende dansk radioamatør, eller en stakkels 16 årig knækt med en defekt tændrørshætte på Puck knallerten - så var det den formastelige støjplager, der skulle betale!!

Teknisk set er mit gamle Philips K9 TV stadig lovligt at bruge.... og i indgangen på tuneren på fjernsynet, er der en NFET transistor der styrer signalstyrken ind i tuneren! Når signalet kommer over 90Db mikroVolt, så kan dette transistor trin ikke justere nok, og der kommer blandingssignaler eller interferens.

/karsten

 • 0
 • 0

Here in the UK for many years amateur radio folk had similar problems in the days of analogue TV.

I believe the law about interference is an international one and requires that if the producer of the interfering signal is transmitting a signal outside their permitted frequencies, then they have a clear responsibility for dealing with the problem. If the problem is the poor discrimination of the interfered with apparatus, then it is the owner of this who has the duty to resolve the problem.

For radio amateurs, this latter was not an option. Simply to keep on good terms with their neighbours, they had to provide appropriate filters on the neighbours\' apparatus, even when it was that apparatus which was at fault.

So it\'s not a government issue. The problem has been caused by no-one wanting to pay the costs of clean filtering the signal into their TV model (it might cost a few kroner more and cost market share!!). Manufacturers fight each other for the market mainly by price and it\'s only at times like this that the cost of that is obvious to all.

Life is tough! We\'ll quickly see a change in market share for those whose TVs don\'t do a good job of discrimination. It\'s called \"survival of the fittest\".

Regards

David Walland

 • 0
 • 0

4G modem --> Bærbar --> HDMI stik --> Fladskærm. DING DING så er der masser af live stream i Full HD uden støj, filt og andet djævelskab... Så skal man heller ikke tvinges til at se på kvinder der ikke magter deres liv (DUM), dårlig satire, indoktrinerende tegnefilm og reklamer.

Og så kan man samtidig opsige sin dyre TV pakke ;)

 • 0
 • 0

Jeg fatter ikke helt problemet. Som jeg forstår det: ... Nogle gamle (og/eller nye) TV har åbenbart en fejl der gør at de ikke kan tåle signaler på 800MHz uden at det forstyrrer andre bånd de modtager på.

Hvordan er det det trådløse internets problem? De TV er jo defekte hvis de ikke kan ignorere signaler på et bånd de alligevel ikke skal lytte på.

Hej Svante

Kig på: http://ing.dk/artikel/127015#p418244

Problemet er at mange fjernsyn der allerede er solgt, er sårbare overfor 4G-overstyring (f.eks. fra naboen), fordi de blev designet til at modtage ca. kanal 61-69 (800 MHz-båndet, 790-862MHz).

Det gør at 4G-signalerne går uhindret ind i tunerdelen og smadrer signalerne ved overstyring.

Selv mange fjernsyn der sælges i dag, kan ikke tåle 4G-signalerne.

-

"sarkasme" Hvis du er fjernsynssælger, er det selvfølgelig en gave... "/sarkasme"

 • 0
 • 0

Ja endnu en ting til samlingen. Da jeg i 1978 flyttede til Frederikshavn modtog vi Svensk TV 1 på kanal 9 og Svensk TV2 på kanal 30. Svenskerne har ikke ændret meget på dette, og anvender nu kanal 30 til digitale udsendelser. I forbindelse med digitaliseringen i Danmark var man til gængæld ligeglad med alle vi stakler her oppe, og skød de digitale udsendelser afsted på kanal 29. Derfor kan vi nu hverke´n modtage Dansk eller Svensk TV uden forstyrrelser. Jeg vil æde en hvis beklædningsdel på, at der ikke er mange undersøgelser til grund for det kommende projekt, hvorfor man må frygte det værste. Selv ikke henvendelser i venlig tone til de høje herrer inden projektet sidste gang blev skudt afsted, kunne få disse højr..... personer til at tænke sig om. Så kære venner i Nordjylland med landets svageste sender, vi skal igen til at støve land og rige rundt, så vi kan skaffer udstyr til tusinder af kroner, så vi igen kan få billede på skærmen.

 • 0
 • 0

@ Carsten Münzberger

Det med dansk og kanal 29, dette er skam for hindre Os i modtage svenske udsendelser, man burde anvende hveranden kanal. I gamle dage forlangte DK at tyske senderes effekt i retning Dannevang blev neddroslet, hvilket også skete ____ . Så forskellen mellem DK og DDR var og er mindre end man tror.

@ Jakob Møllerhøj. Vedrørende udgifterne for de der får problemer, kan man ikke der anskaffe en DVB-T boks eller en recorder der kan "Behandle signalet således man ikke behøver anskaffe et nyt Tv!" Som man i fordums tid købte en VHS som en den gang Set Top Boks!

 • 0
 • 0

Vedrørende udgifterne for de der får problemer, kan man ikke der anskaffe en DVB-T boks eller en recorder der kan "Behandle signalet således man ikke behøver anskaffe et nyt Tv!" Som man i fordums tid købte en VHS som en den gang Set Top Boks!

Jeg er ikke ekspert som sådan, det er Erhvervsstyrelsen, der vurderer, at det i visse tilfælde kan være nødvendigt at udskifte (nye) tv. Ret eventuelt henvendelse til dem. -Jakob

 • 0
 • 0

Den henvisning om det kan være nødvendigt at udskifte (nye) tv.

En styrelse eller person der melder ud på en sådan måde, kan jeg aldrig bruge til noget.

Endnu engang kan jeg konkludere at samme Erhvervsstyrelse fuldstændig per automatik også går ud fra INGEN og jeg gentager ingen optager ting mere. Fordi hvis en sådan Recorder også lader sig forstyrre, hvor langt kommer man så? Så igen tillader jeg mig afgøre samme Erhvervsstyrelse synes det er OK bare tænde for 4G systemet, ganske uanset hvem dette måtte gå ud over.

 • 0
 • 0

Gladsakse har i mange år sendt på kanal 60, så mange har antenner rettet mod Gladsakse masten. I afstanden 10km til 30km har mange antenner med forstærker til kanal 60, da senderstyrken var svagere senderstyrkeren for DR1/TV2 senderene. Jeg har endnu enTriax forstærker A3343/2360 A2 der fungere fint. Jeg har abonnement til Boxer og forventer at kunne modtage TV signalerne i fremtiden uden problemer.

Per Petersen.

 • 0
 • 0

OK, hvad da med de Tv der er af nyere dato end den 1. januar 2011, 2 år tidligere end 2013. Eller skal samme købere bare acceptere det her?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten