4G-mareridt: Tv-kunder aner ikke om deres nye fjernsyn får sort skærm
Kunder, der ønsker en ny fladskærm eller nyt antenneudstyr, kan ikke få svar på, hvad de skal købe for at undgå sort skærm efter 2013. Erhvervsstyrelsen kan ikke pege på sikre produkter, når det mobile bredbånd ved 800 MHz bliver rullet ud fra 2013. Og Elgiganten melder også pas.
Forleden kunne Ingeniøren ellers citere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) for at sige, '... at det er rimeligt, at den enkelte borger selv sørger for at udskifte dårligt eller utidssvarende udstyr' i forbindelse med historien om, at mange tusinde danskere risikerer at betale mange tusinde kroner for fortsat at kunne se tv,
Læs også: Antenneforstærkere kan give udbredt sort skærm
Efterfølgende har det dog ikke været muligt at få ministeren til at uddybe, hvad der er dårligt eller utidssvarende udstyr. Heller ikke ministerens embedsværk på området, Erhvervsstyrelsen, har umiddelbart svar på rede hånd.
»Det er klart, at hvis man i dag skal ud at købe noget udstyr, så kan man godt befinde sig i en situation, hvor man ikke rigtigt ved, hvilket udstyr, det er nødvendigt at købe, for at være sikker på ikke at blive forstyrret,« siger chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen Kristian Borten.
Og i den forbindelse nytter det heller ikke nødvendigvis at gå efter det dyreste udstyr.
»Nej, det er rigtigt. Du kan heller ikke være sikker på, at fordi du køber et dyrt fjernsyn, så er der ingen risiko for noget som helst,« siger Kristian Borten
Læs også: 4G-støj kan gøre det nødvendigt at udskifte fladskærms-tv
Styrelsens konsulenter vurderer, at højst 10.000 husstande, som ser tv via egen antenne, risikerer at opleve forstyrrelser af tv-signalet, som kan give sig udslag i alt fra pixelering af billedet til sort tv-skærm.
Selvom 10.000 husstande i alt måske ikke lyder af så meget, så kan det dog alligevel være værd at holde sig for øje, om det udstyr, man køber, kan klare 4G-signalerne, det kan nemlig være svært at vide, hvor forstyrrelser rammer.
Spørg forhandleren
»Men vi ved jo ikke, om eksempelvis hr. Jensen befinder sig i et område, hvor han kan risikere at opleve forstyrrelser. Og det ved han måske heller ikke selv,« siger Kristian Borten.
Derfor opfordrer han forbrugerne til at spørge den forhandler, som de køber eksempelvis en stueantenne eller et tv hos, om udstyret kan klare eventuelle 4G-forstyrrelser.
»Jeg kan godt forstå, at man kan være lidt tilbageholdende, hvis man skal investere i nyt antenneudstyr i dag, fordi man ikke rigtig ved, hvad der gør sig gældende. Men så kan man jo heldigvis spørge forhandleren, som så må stå inde for, om udstyret er godt nok,« siger Kristian Borten.
Læs også: 4G-støj kan gøre det nødvendigt at udskifte fladskærms-tv
Og hvis ikke forhandleren kan svare, så kan forbrugerne stå i en vanskelig situation, der er nemlig ikke umiddelbart nogen mærkningsordning for eksempelvis tv-apparaters evne til at modstå 4G-signaler ved 800 MHz.
»Der er ikke nogen statslig godkendelsesordning i dag. Kvaliteten af udstyret er jo en konkurrenceparameter, lige som kvaliteten af apparater i det hele taget er det,« siger Kristian Borten.
Erhvervsstyrelsen har lagt en række generelle oplysninger omkring eventuelle forstyrrelser fra det kommende 4G-net ud på styrelsens hjemmeside, og Kristian Borten fortæller, at Elgiganten har lagt informationerne i en folder, som forbrugerne kan få i butikkerne.
»Så kan forbrugerne se, hvad de skal være opmærksomme på i forhold til deres installationer,« siger han.
Generelt kan Kristian Borten godt forstå, hvis nogle forbrugere oplever det som en udfordring at finde frem til 4G-sikret tv-udstyr.
»Det er rigtigt, at det kan være en udfordring for forbrugerne at gennemskue, hvilket mærke de skal købe. Men der må man som forbruger se sig for, inden man køber udstyr. Man kan jo spørge sin forhandler, hvordan det forholder sig med et specifikt apparat. Om man kan være sikker på, at det virker,« siger Kristian Borten og tilføjer, at Erhvervsstyrelsen har sikret, at 90 pct. af de apparater, der er på markedet i dag ikke vil blive forstyrrede af 4G-signalerne, selvom man er blandt de 10.000 husstande, som styrelsen vurderer, kan opleve forstyrrelser.
Elgiganten ved det ikke
Ing.dk har spurgt netop Elgiganten, om man i kædens butikker kan få svar på, om den lækre 50" fladskærm, man har kig på, kan risikere at gå i sort, når der bliver tændt for 4G-nettet.
»Nej, for det kan vi ikke svare på. Vi kan svare på, at det alt andet lige drejer sig om for forbrugeren at sikre, at kabler og selve installationen hos kunden er iorden. Det er det, man skal være opmærksom på, kan man sige. Med hensyn til det hardwaremæssige, så kan vi ikke svare på det, det er der ikke nogen, der kan fortælle os. Ikke engang leverandørerne kan forklare os det,« siger salgschef i Elgiganten for radio og tv Peder Stedal.
Han påpeger, at når bredbåndsnettet endnu ikke er rullet ud, så kan det være svært at sige med sikkerhed, som tv-udstyr kan klare 4G-signalerne.
»Jeg tror ikke, der rigtig er nogen, der kan svare på det. Det er ikke min opfattelse, at der er lavet nogle klokkeklare test af de her ting,« siger Peder Stedal.
Folderen, som Elgiganten har lavet på baggrund af Erhvervsstyrelsens oplysninger, indeholder heller ingen informationer om, hvilket udstyr, der er modstandsdygtigt over for 4G-signalerne.
Overrasket over Erhvervsstyrelsens udmelding
»Det er virkeligt svært at håndtere det, også i forhold til forbrugerne. Derfor har vi også besluttet os for at lave folderen for at besvare spørgsmål bedst muligt i forhold til det, vi ved. Vi kan jo ikke informere om noget, vi ikke ved,« siger Peder Stedal.
Det kommer desuden som lidt af en overraskelse for Peder Stedal, at Erhvervsstyrelsen anbefaler forbrugerne at spørge forhandlerne angående 4G-forstyrrelserne.
»Ja, jeg synes, det virker underligt. jeg har slet ikke hørt noget om, at de henvist til forhandlerne. Det er ikke noget, jeg har været opmærksom på eller hørt om,« siger han.
Generelt mener Peder Stedal, det har knebet med informationen fra statens side omkring 4G-forstyrrelserne.
»Vi har set det som en udfordring, at der ikke har været særlig meget information omkring det fra statens side af. Det er generelt en udfordring, også tidligere i forbindelse med overgangen til det digitale tv-signal. Det er klart, at det kan forvirre forbrugerne rigtig meget, og det prøver vi så at klarificere ved at lave en folder med gode råd,« siger han.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Problemstillingen er enkel. G4 nettet benytter de samme frekvensområder som kabel tv leverandørerne anvender. G4 nettet sender signalerne ud i luften og kabelleverandørerne leverer signalerne gennem et teoretisk lukket kabelnetværk. Systemer som i teorien er adskilt fra hinanden og derfor ikke - i teorien - vil genere hinanden.
Et kabelnetværk er desværre ikke helt tæt for indstråling fra luftårne signaler. Kabler i hjemmene er langt fra alle tilstrækkelig afskærmet, hvorved der kan indstråles signaler fra telenettet til diverse TV-modtagere. Selv om G4 nettes signaler ikke alle ligger på præcis de de samme frekvenser som TV kanalen man modtager kan signalerne ligge så tæt på og være så kraftige at TV modtagerens AGC kredsløb påvirkes så modtageren mister sin evne til kortvarigt at modtage signalet. Det er alene et spørgsmål om TV modtagerens selektivitet og evne til at frasortere frekvensmæssigt nærtliggende signaler.
Jo bedre man kan afskærme det luftbårne signal fra at få adgang til TV modtageren jo bedre er man stillet. Problemstillingen er størst for de der anvender bredbåndede antenneforstærkere. Disse kan gå helt i blokkering når de udsættes for et kraftigt signal og da de i sagens natur forstærker alt over et bredt område, kan de ikke som TV modtagerne frasortere utilsigtede frekvenser. Derfor er afskærmning mellem luft og kabelbårne signaler ikke mindst i denne sammenhæng så vigtig.
Problemerne skal naturligvis løses inden 4G slippes løs og forstyrrer en masse mennesker som ikke engang ved hvad 4G er eller har brug for det,
@ Nicolai Rasmussen
Det Du skriver om udstyr, og tekniske niveau med mere. Det jeg aldrig vil acceptere er at problemerne vil kunne løses med 800 MHz Filtre. Dette er og vil altid være kernen i hvad jeg skriver. At 4G får tilladelse til støje ud over deres område, vel at mærke uden de frekvenser der forstyrres får tildelt nogle nye, det er her min grænse er overtrådt. Krav til filtre der er store, her skal filtrene naturnødvendigt ligge helt andre steder, i det der Radiospektre; ja ja det er Tv men ordet Radio er så indgroet!
Uanset hvordan man end vender og drejer sagerne, det er helt forkert give 4G en automatisk ret til forstyrre noget som helst.
Så er det godt 4G kun sender på deres egne frekvenser, og dermed ikke forstyrrer andre.
Personer der mener det er folks modtageudstyr der ikke er godt nok, dette er og bliver helt enkelt forkert. Set i alle modtagemæssige forhold.
Udstyr skal være udformet og fremstillet under hensyn til det aktuelle tekniske niveau således, at: det har den immunitet over for elektromagnetiske forstyrrelser, der kan forventes i forbindelse med dets tilsigtede anvendelse, og som gør, at dets funktion ikke forringes i uacceptabel grad.
Da kunne nogen for den sags skyld ligeså vel tro det var tillladt forstyrre i området i og omkring 327MHz (en lav UHF frekvens), og jeg tvivler på dette ville kunne accepteres! Blot med en henvisning til at ens "Modtageudstyr ikke var up-to-date".
Det må forventes at ALLE frekvensers brug bliver revideret fra tid til anden. Derfor skal man ved design af en modtager (og sender), sørge for at tage dette med i sine designvalg. Der kommer også en dag hvor FM båndet, ISM på 433MHz, 2,4GHz, osv. osv bliver brugt til andre ting. Så længe de nye brugere af frekvenserne ikke støjer ud over kanten på deres område, så må udstyr der grænser op til kunne klare mosten. Det kan ikke være rigtigt at der skal laves støttehjulsordninger til alle der vælger at lave "skrabede designs".
Uanset hvordan man end vender og drejer sagerne, det er helt forkert give 4G en automatisk ret til forstyrre noget som helst.
Erhvervsstyrelsen kan mene hvad Den nu engang vil, lave om på ting der styrer Radio- og Tv signaler er trods alt eller heldigvis ikke muligt.
Personer der mener det er folks modtageudstyr der ikke er godt nok, dette er og bliver helt enkelt forkert. Set i alle modtagemæssige forhold.
Da kunne nogen for den sags skyld ligeså vel tro det var tillladt forstyrre i området i og omkring 327MHz (en lav UHF frekvens), og jeg tvivler på dette ville kunne accepteres! Blot med en henvisning til at ens "Modtageudstyr ikke var up-to-date".
[quote]Jeg kunne blive ved - men jeg vil slutte med igen foreslå, at du giver en god beskrivelse af din baggrund.</p>
<p>Lars :)
Nu har jeg præsenteret mig selv, så kan du jo passende gøre det samme.[/quote]
Lars, Var det for svært at forholde sig til så mange ting på en gang?
Har han haft et job som forskiningsassistet for Penkowa eller som manden der spidste blyanter for Trads og Thorsen... :-)
- skriver du længere oppe. Må håbe de smager godt de blyanter!
Og så ovenstående indlæg der virkelig bibringer debatten uvurderlig viden...
Jeg mødet en mand der påstod at hav havde været bortført og voldtaget af folk fra rummet og at det nu fulgte efter ham - det var årsagen til at han gik frem og tilbage i S-toget....
@ Nicolai Rasmussen
De få gange jeg har skannet hen over MB og KB er jeg hver gang forbavset over hvad der foregår her? Og modtagelse af Radio Moskva på de mærkeligste instrumenter, altså ikke altid via Radio. :-)
Men Nicolai Rasmussen: For det første synes jeg du bør sige, hvis du arbejder indenfor telesektoren, rådgivning eller på anden måde har et tilknytning til branchen. Særligt synes jeg, du skal oplyse din evt. relationer til John Strand.</p>
<p>Baggrunden for din viden herunder uddannelse er vel også relevant for læserne.
Hej Lars, jeg tror ikke min uddannelse er særlig interessant for andre end dig. De fleste herinde forholder sig til det skrevne og ikke til folks baggrund. Jeg arbejder med design og produktion af elektronik, og har tidligere i mit virke som svagsstrømsingeniør arbejdet med design og produktion af radiotransmissionsudstyr. Jeg har tidligere arbejdet på et projekt med design i området 300MHz-1,7GHz. Det er min baggrund. Hvad er din? Hvad kvalificerer dig fagligt til en diskussion om elektromotorisk immunitet?
Du synes at have fået den helt forkerte tanke, at fjensyn og andre modtagere er af dårlig kvalitet og derfor er følsomme overfor støj. '
Det er ikke i almindelighed problemet ved 4G/LTE800 og modtagelse via antenne - det er det ganske bestemt ikke.
Det var da dejligt at høre. Så er problemet jo reduceret, med færre potentielt berørte til følge.
Du skriver:
"Så hvis man havde valgt at sende et TV MUX på de pågældende frekvenser (som jo ville skabe de samme problemer), så skulle der også statsstøtte til de ramte?"
Nej, slet ikke - en DTT mux kan fint anvende alle kanaler 21-69 uden at genre - måske bortset fra en kort afstand omkring de 18-20 store TV master.
Der har du slet ikke sat dig ind i forholdene ved punktering af frekvensbånd omkring sendere.
Nej det har jeg ikke. Kan du forklare hvad det går ud på, og hvorfor det er relevant?
"Det ville resultere i at de værste modeller altid ville blive solgt med et forbehold, og kunderne ville selv kunne træffe beslutningen om de ville spare de sidste kroner, eller om det var vigtigt med et kendt mærke eller en god kvalitet."
Men sådan kan man slet ikke bygge sådanne modtagere. Det er jo hele problemet, at man har placeret 4G frekvenserne helt tæt på tv-kanal 60 og i et ret stort område omkring 4G msterne sender med en uhyre høj effekt.<br />
Der er ved langt det meste nyere udstyr absolut intet kvalitetsproblem i forhold til problemerne ved antennemodtagelse.
Man kan ikke bygge modtagerne hvordan? RF-mæssigt/analogt kan man bygge ting stort set som man har lyst. Venligst forklar hvorfor du mener man teknisk ikke kan lave modtageren, så den kan modstå store signaler på nabofrekvenserne?!
"...hvad med kravene til CE? De foreskriver at udstyret skal kunne modstå støj udefra. Der er bare aldrig nogen der har taget disse krav særlig seriøst, fordi de er formuleret i generelle vendinger."
CE krav er helt uden betydning her. For det første taler vi om støj, der komme ind via antennindgangen i et frekvensområde, hvor der er co-anvendelse af frekvenserne til både DTT og 4G/LTE. Det er meningen at der skal være følsomhed her.
Fra: "lovgivning om elektromagnetisk kompatibilitet fra 2004"
VÆSENTLIGE KRAV, JF. ARTIKEL 5</p>
<ol><li>Beskyttelseskrav
Udstyr skal være udformet og fremstillet under hensyn til det aktuelle tekniske niveau således, at:
a) det ikke frembringer kraftigere elektromagnetiske forstyrrelser, end at radio- og telekommunikationsudstyr eller
andet udstyr kan fungere efter hensigten
b) det har den immunitet over for elektromagnetiske forstyrrelser, der kan forventes i forbindelse med dets tilsigtede
anvendelse, og som gør, at dets funktion ikke forringes i uacceptabel grad.
Hvis et produkt er CE godkendt, så skal det leve op til ovenstående (også b). Venligst forklar os (med den ringe tekniske indsigt) hvordan du kan overholde kravet i b) og samtidig have problemer med forventelig og lovlig brug af nabofrekvenserne?!
Og jo - det er forventelig og lovlig brug af nabofrekvenserne.
Desuden taler vi ved nærliggende 4G sendere om en meget voldsomme ny indstråling, som kan være langt større end de mere generelle CE regler forsøger at beskytter imod.
Sikke noget vrøvl. Venligst find det sted i EMC direktivet, der underbygger din påstand.
"Din argumentation er helt sort for mig." eller
"Måske folk skulle lade være med at købe noget der er moderne, og bruge deres penge på noget der virker i stedet for. Hvis jeg køber en moderne gaffel, der bukker når jeg stikker den i en tør bøf, skal jeg så også have statsstøtte til at købe en ny og bedre?"
Det er sådanne sætninger, der får en til at opgive enhver fornuftig argumentation - du fremture med en manglende kvalitet - men der er IKKE tale om et kvalitetsproblem - det er det bare IKKE.
Venter spændt på din forklaring på overholdelse b) ovenfor. Du fortæller at det ikke er et kvalitetsproblem, men du argumenterer ikke for dit synspunkt. Der er INTET teknisk argument for din påstand. Det skuffer mig, når du angriber min faglige viden på området. I det mindste kunne du fortælle hvilke komponenter, eller hvilke designblokke, der umuligt kan designes bedre end de bliver i dag.
"Hvis der findes en sender i det frekvensområde [790MHz-862MHz], så er det helt i tråd med det man kan forvente"
Nej, man giver ikke bare tilladelse til at sende i et frekvensområde, men afgrænser også nøje, HVORFRA der sendes og med hvilken sendeSTYRKE.<br />
Det er jo netop den grundlæggende årsag, at man sender 4G fra master helt tæt (0 til få 100 m) på tv-antennerne.
Det er en blanding af rigtig og forkert. En sendetilladelse til mobil-telefoni er ikke begrænset geografisk for håndsættet. Man må forvente at mobil-telefon-sendere er mobile. Med din store tekniske indsigt kan du fortælle mig, om en 4G mobil-telefon, der ligger direkte ovenpå et TV er en dominerende faktor for TV'et i forhold til den stationære sendemast?
Selv de kvalitesmæssigt bedste fjernsyn er i sådanne tilfælde voldsomt berørt.
Fysikken er sådan og det kan ingen ikke ændre på - alt andet er tågesnak og det der er værre.
Tågesnak er du selv med til at sprede. Resten er jeg enig i. Et fjernsyn er voldsomt berørt. Men det er ikke det samme som at man som designer ikke er bekendt med risikoen, og at man derfor er forpligtet via bla. EMC direktivet til sikre sig mod denne slags. Der er ingen væsentlig forskel på om noget støjer voldsomt på en nabofrekvens med den ene eller den anden modulationstype. Analog TV er AM for billedet og FM for lyden, DVB har jeg læst et sted er QAM. Hvis din LNA overstyrer, så har du enten valgt forkerte komponenter, eller du har forkert båndbredde. Begge dele kan afhjælpes designmæssigt. Hvad man laver af underliggende protokoller og subprotokoller er radioteknisk 100% uden betydning. Derfor fastholder jeg mit argument, at der INTET problem er i at lave et fjernsyn, der kan sameksistere med stort set en hvilken som helst radiotjeneste.
"Hvorfor er det så et problem, at der UDEN for dette område er aktivitet når man går over til 4G?"
Fordi 4G signaler kan og visse steder vil komme ind med 20, 30, 40 eller flere dB over DTT signalet. Samtidig ligger 4G signalerne der, hvor ALT fjensynsudstyr er bygget til at forstærke og modtage signalerne. Man har desuden placeret 4G/LTE signaler kun 1 MHz over kanal 60.
Har du nogensinde designet RF? 40dB er ubehageligt når det er tæt på, men vel ikke noget der skulle skabe alt for store problemer.
Jeg kunne blive ved - men jeg vil slutte med igen foreslå, at du giver en god beskrivelse af din baggrund.</p>
<p>Lars :)
Nu har jeg præsenteret mig selv, så kan du jo passende gøre det samme.
[quote]</p>
<p>"Hvorfor er det så et problem, at der UDEN for dette område er aktivitet når man går over til 4G?"
Fordi 4G signaler kan og visse steder vil komme ind med 20, 30, 40 eller flere dB over DTT signalet. Samtidig ligger 4G signalerne der, hvor ALT fjensynsudstyr er bygget til at forstærke og modtage signalerne. Man har desuden placeret 4G/LTE signaler kun 1 MHz over kanal 60.</p>
<p>Jeg kunne blive ved - men jeg vil slutte med igen foreslå, at du giver en god beskrivelse af din baggrund.</p>
<p>Lars :)
40 dB over DTT signalet burde fjernsynet vel kunne holde til? Et GSM haandsaet kan ikke blive typegodkendt (maa ikke saelges) hvis ikke det kan haandtere in-band blokering 60dB over dit oenskede signal i 600kHz afstand fra det oenskede signal.
Det er jo det man har et kanal-selektions filter til.
Hvad er normale krav til en tv-modtager?[/quote]
Jeg kunne ikke dy mig for lige at google efter tv modtager kravene. I "Television and Video Engineering" af A.M Dhake er der specificeret et krav til nabokanalundertrykkelse paa 40dB og det samme paa spejl-frekvensen. I sagens natur vil performance paa kanaler der ligger laengere vaek blive bedre end de 40dB.
</p>
<p>"Hvorfor er det så et problem, at der UDEN for dette område er aktivitet når man går over til 4G?"
Fordi 4G signaler kan og visse steder vil komme ind med 20, 30, 40 eller flere dB over DTT signalet. Samtidig ligger 4G signalerne der, hvor ALT fjensynsudstyr er bygget til at forstærke og modtage signalerne. Man har desuden placeret 4G/LTE signaler kun 1 MHz over kanal 60.</p>
<p>Jeg kunne blive ved - men jeg vil slutte med igen foreslå, at du giver en god beskrivelse af din baggrund.</p>
<p>Lars :)
40 dB over DTT signalet burde fjernsynet vel kunne holde til? Et GSM haandsaet kan ikke blive typegodkendt (maa ikke saelges) hvis ikke det kan haandtere in-band blokering 60dB over dit oenskede signal i 600kHz afstand fra det oenskede signal.
Det er jo det man har et kanal-selektions filter til.
Hvad er normale krav til en tv-modtager?
Hej Lars.
Naturligvis kan Erhversstyrelsen fraråde at anskeffe udstyr indtil kravene er afklaret. Det har intet med fri konkurrence at der udsendes fælles retningslinier for alle leverandører. Det skal naturligvis godkendes i styrelsen og evt. af ministeren, men så længe det er åbne og ensartede retningslinier - er der nu næppe problemer med det legale. Et engentligt salgsforbud vil nok kræve lidt mere baggrund.
Det er ikke korrekt hvad du skriver. Du kender tilsyneladende ikke en offentlig styrelses rolle. Erhvervstyrelsen er i denne sammhæng ekspertorgan for politikerne og samtidig tilsynsmyndighed på debatemnets lovgivning. Tilsynsmyndigheder kan og må udelukkende komme med påbud eller forbud i forbindelse med "ulovlige" produkter samt evt. tekniske vejledninger. Tilsynsmyndigheder SKAL være helt neutrale i forhold til forbrugerkøb når ellers produktet opfylder standarder og lovgivning - det gør alle TV apparater som udgangspunkt. Styrelsen godkender ikke produkter. Producenterne har selv en forpligtelse til at opfylde gældende standard og krav. At fraråde køb eller komme med råd OM LOVLIGE forbrugerprodukter er helt uhørt for en offenlig styrelse.
Det er ganske forkert, at folks udstyr i almindelighed er forkert - det er de helt nye
Formoder at Lars mener, at forbrugeren med forkert antenneudstyr, bl.a. nyere aktive antenner med indbyggede forstærkere vil få problemer?
Det er også således, at teleselskaberne kan gøre meget for at mindske ulemperne og derfor bør de have en klar og tungtvejede grunde til gøre deres absolut bedste.
Det er også således, at teleselskaberne kan gøre meget for at mindske ulemperne og derfor bør de have en klar og tungtvejede grunde til gøre deres absolut bedste.
Hvor skulle de ikke gøre deres bedste? Det skal da leve af at sælge og hvorfor skulle de undlade at leve op til en given sendetilladelse?
Det er også langt billigere, at selskabet skal ordne alle installationer på en gang, hver gang de montere en ny antenne.
Hvad mener du her?
Jeg må slutte her - nogle antenneanlæg venter!
Jeg elsker når Glen henviser til Wikipedia og artikler der som er skrevet af en der hedder ..... Glen....
Har han haft et job som forskiningsassistet for Penkowa eller som manden der spidste blyanter for Trads og Thorsen... :-)
Nicolai Rasmussen skrev
Tak fordi du forholder dig til de konkrete ting jeg skriver, og ikke synker ned på et barnligt niveau, hvor du reducerer debatten til et personligt angreb.
.....
Når du nu besidder så meget teknisk viden på området, så kan du vel starte med at forklare hvad du mener er forkert? Du kunne måske endda fortælle hvorfor det er forkert?
Nu har jeg genlæst dine indlæg i et par tråde - og derved yderligere blevet klar over at problemet ved dine indlæg er at du skriver så lidt konkret og med så mange fordomme.
Men Nicolai Rasmussen: For det første synes jeg du bør sige, hvis du arbejder indenfor telesektoren, rådgivning eller på anden måde har et tilknytning til branchen. Særligt synes jeg, du skal oplyse din evt. relationer til John Strand.
Baggrunden for din viden herunder uddannelse er vel også relevant for læserne.
Du synes at have fået den helt forkerte tanke, at fjensyn og andre modtagere er af dårlig kvalitet og derfor er følsomme overfor støj. ' Det er ikke i almindelighed problemet ved 4G/LTE800 og modtagelse via antenne - det er det ganske bestemt ikke.
Du skriver: "Så hvis man havde valgt at sende et TV MUX på de pågældende frekvenser (som jo ville skabe de samme problemer), så skulle der også statsstøtte til de ramte?" Nej, slet ikke - en DTT mux kan fint anvende alle kanaler 21-69 uden at genre - måske bortset fra en kort afstand omkring de 18-20 store TV master. Der har du slet ikke sat dig ind i forholdene ved punktering af frekvensbånd omkring sendere.
"Det ville resultere i at de værste modeller altid ville blive solgt med et forbehold, og kunderne ville selv kunne træffe beslutningen om de ville spare de sidste kroner, eller om det var vigtigt med et kendt mærke eller en god kvalitet."
Men sådan kan man slet ikke bygge sådanne modtagere. Det er jo hele problemet, at man har placeret 4G frekvenserne helt tæt på tv-kanal 60 og i et ret stort område omkring 4G msterne sender med en uhyre høj effekt.
Der er ved langt det meste nyere udstyr absolut intet kvalitetsproblem i forhold til problemerne ved antennemodtagelse.
"...hvad med kravene til CE? De foreskriver at udstyret skal kunne modstå støj udefra. Der er bare aldrig nogen der har taget disse krav særlig seriøst, fordi de er formuleret i generelle vendinger." CE krav er helt uden betydning her. For det første taler vi om støj, der komme ind via antennindgangen i et frekvensområde, hvor der er co-anvendelse af frekvenserne til både DTT og 4G/LTE. Det er meningen at der skal være følsomhed her. Desuden taler vi ved nærliggende 4G sendere om en meget voldsomme ny indstråling, som kan være langt større end de mere generelle CE regler forsøger at beskytter imod.
"Din argumentation er helt sort for mig." eller "Måske folk skulle lade være med at købe noget der er moderne, og bruge deres penge på noget der virker i stedet for. Hvis jeg køber en moderne gaffel, der bukker når jeg stikker den i en tør bøf, skal jeg så også have statsstøtte til at købe en ny og bedre?" Det er sådanne sætninger, der får en til at opgive enhver fornuftig argumentation - du fremture med en manglende kvalitet - men der er IKKE tale om et kvalitetsproblem - det er det bare IKKE.
"Hvis der findes en sender i det frekvensområde [790MHz-862MHz], så er det helt i tråd med det man kan forvente"
Nej, man giver ikke bare tilladelse til at sende i et frekvensområde, men afgrænser også nøje, HVORFRA der sendes og med hvilken sendeSTYRKE.
Det er jo netop den grundlæggende årsag, at man sender 4G fra master helt tæt (0 til få 100 m) på tv-antennerne.
Selv de kvalitesmæssigt bedste fjernsyn er i sådanne tilfælde voldsomt berørt.
Fysikken er sådan og det kan ingen ikke ændre på - alt andet er tågesnak og det der er værre.
"Hvorfor er det så et problem, at der UDEN for dette område er aktivitet når man går over til 4G?" Fordi 4G signaler kan og visse steder vil komme ind med 20, 30, 40 eller flere dB over DTT signalet. Samtidig ligger 4G signalerne der, hvor ALT fjensynsudstyr er bygget til at forstærke og modtage signalerne. Man har desuden placeret 4G/LTE signaler kun 1 MHz over kanal 60.
Jeg kunne blive ved - men jeg vil slutte med igen foreslå, at du giver en god beskrivelse af din baggrund.
Lars :)
Når jeg forsøger at favne at det, der skrives i sagen om 4G, når jeg frem til, at må være virkelig mange, også beslutningstagere, som ikke aner en pind om, hvad de sidder og rager med. 4G kan komme til at koste danskerne uhyrlige summer af penge plus ufattelige frustrationer, fordi tingene er så dårligt tilrettelagt og informationen har været nærmest fraværende.
...
hvad med kravene til CE? De foreskriver at udstyret skal kunne modstå støj udefra. Der er bare aldrig nogen der har taget disse krav særlig seriøst, fordi de er formuleret i generelle vendinger. Men faktisk står der at man som producent (importør) skal sikre at det man laver, faktisk virker. I stedet for at hyre en ingeniør, der kan sikre at produktet overholde intensionen i CE kravet, så hyrer producenten en jurist, der kan sikre at man ikke har gjort noget forkert juridisk. Få stoppet den praksis med en række kæmpe erstatningkrav, så kommer kvaliteten af sig selv.
...
Hej Nikolai
CE kan også stå for China Export - man skal "nærlæse" CE for at se forskel:
http://svtplay.se/v/2469767/konsumenterna_luras_av_falsk_ce-markning
Det er ganske forkert, at folks udstyr i almindelighed er forkert - det er de helt nye.
Din sætning er måske meget klog og skrevet med stor teknisk indsigt, men den giver bare ikke så meget mening for mig. Måske du med din store tekniske indsigt kunne omformulere sætningen, så vi der ikke er så kloge som dig, også kunne se lyset?
Det er også således, at teleselskaberne kan gøre meget for at mindske ulemperne og derfor bør de have en klar og tungtvejede grunde til gøre deres absolut bedste.</p>
<p>Det er også langt billigere, at selskabet skal ordne alle installationer på en gang, hver gang de montere en ny antenne.
Kan det uddybes, så det giver mening?
@ Nicolai Rasmussen Jeg ved ikke hvor du har forsøgt at skaffe din viden fra, men der er tekninsk set helt overvejende noget vrøvl du skriver - Hvis du ikke besidder nogen tekninsk viden eller anden relevant viden, synes jeg du skal læse og forstå - før du fremturer så totalt ubegrundet.
Tak fordi du forholder dig til de konkrete ting jeg skriver, og ikke synker ned på et barnligt niveau, hvor du reducerer debatten til et personligt angreb.
Når du nu besidder så meget teknisk viden på området, så kan du vel starte med at forklare hvad du mener er forkert? Du kunne måske endda fortælle hvorfor det er forkert?
@ Søren Nissen - dette er ikke et hjælpe-forum og denne tråd handler slet ikke om kabel-tv. Dine personlig problemer er uden interesse - her.
Med den tone du ruller ud med, vil jeg hævde at du har større personlige problemer end Søren. Er det dig der bestemmer hvad denne tråd handler om?
@ Flere: . Hvad er det det dog for ubrugeligt vrøvl om CE ? - helt uden enhver relevans.
Er det fordi du ikke selv forstår relevansen, eller er der noget konkret du mener vi andre har misforstået?
Det ville være smart hvis man f.eks. kunne underindele en tv-kanal i:
Meget robust Tablet venligt DVB-T2-Lite-delkanal
Middel robust SD minusTablet DVB-T2-Lite-delkanal
Standard robust HD minus (SD plus Tablet) DVB-T2-Lite-delkanal
Modtageren summer blot sammen, hvad der er modtaget korrekt, og sender ud på HDMI/indbygget skærm...
Hej Nicolai.</p>
<p>Som du anfører "Dit" tv eller boks findes ikke.
Salg har i mange år UDELUKKENDE drejet sig om: HD, internet adgang, 3D, jo fladere jo bedre osv.!</p>
<p>
Ja det er også min oplevelse at der har været fokus på smarte funktioner og tynde designs. Det er der jo ikke noget galt med. Man skal bare ikke komme og tude når man opdager at ens fine lak-sko ikke kunne hold til at man gravede have i regnvejr.
Dem der har fået et cutting edge TV, der ikke havde plads til shielding box om de følsomme komponenter, skal ikke have penge af staten fordi de valgte som de gjorde.
Det er dog ikke rent ynk det hele. Elgiganten er blevet ganske gode til at skrive standby watt på, og de var også hurtige til at få kontrast og lysstyrke med, da det var en vigtig parameter for år tilbage. Jo mere information vi bliver præsenteret for des bedre.
Nogen gange kan man blive helt overvældet af alt den information, men så kan man jo bare købe f.eks. Apple produkter. Så har man overladt alle valg til Apple, og det betaler man så 200%-400% for. Det er ingen garanti for at det virker, men ofte er det ikke helt skævt det de har lavet - de har i det mindste gjort sig umage.
[quote]Hej Martin</p>
<p>I dag hedder det DVB-T2-Lite kompatible - DVB-T2 alene er yt:</p>
<p><a href="http://da.wikipedia.org/wiki/DVB-T2-Lite">http://da.wikipedia.org/wiki/…;
Glenn - nu igen med et citat fra noget vrøvl, som du selv har skrevet på Wikipedia.
Nej DVB-T2 Lite er ikke en afløser for DVB-T2 - det er en undermængde af DVB-T2, der er beregnet til at bygge billigere og mere strømbesparende modtager-chips til mobile anvendelser. Der er en enkelt udvidelse med 2 ekstra parameterværdier - eller er det en perfekt delmængde.
Lars :) [/quote]
Hej Lars
Hvis tunerne ikke under støtter DVB-T2-Lite er der risiko for problemer på et DVB-T2-Lite signal. Grunden er at tuneren skal understøtte den udvidelse du skrev om:
- Marts 2012, elektronikbranchen.dk: Tablet-venligt tv i æteren i København:http://elektronikbranchen.dk/nyhed/tablet-venligt-tv-i-aeteren-i-koebenhavnCitat: "... Han fortæller, at T2 Lite-signalet fra Open Channel både er tiltænkt faste tv-apparater og mobile enheder, men at de første mobile enheder med Lite-chips først vil være på markedet i løbet af 6 til 12 måneder. ... »[b]Jeg vil gerne have, at de nuværende set-top- og tv-fabrikanter ikke længere bruger førstegenerations chips, men går videre til næste generation chips, som kan tolke T2 Lite,« siger han[/b] ..."
Hej Martin</p>
<p>I dag hedder det DVB-T2-Lite kompatible - DVB-T2 alene er yt:</p>
<p><a href="http://da.wikipedia.org/wiki/DVB-T2-Lite">http://da.wikipedia.org/wiki/…;
Glenn - nu igen med et citat fra noget vrøvl, som du selv har skrevet på Wikipedia.
Nej DVB-T2 Lite er ikke en afløser for DVB-T2 - det er en undermængde af DVB-T2, der er beregnet til at bygge billigere og mere strømbesparende modtager-chips til mobile anvendelser. Der er en enkelt udvidelse med 2 ekstra parameterværdier - eller er det en perfekt delmængde.
Lars :)
...
Skiftet fra analog til digital, fra mpeg 2 til 4, DVB-T til DVB-T2, og nu 4G indstråling.
...
Hej Martin
I dag hedder det [b]DVB-T2-Lite[/b] kompatible tunere - DVB-T2 alene er yt:
http://da.wikipedia.org/wiki/DVB-T2-LiteCitat: "... testsendinger i København på:
UHF kanal 35 kaldet MUXKBH-1 til HDTV til lokale tv-stationer.
UHF kanal 39 kaldet MUXKBH-2, lodret polarisation, 2kW-ERP, 100 meters højde fra Borups alle til mobil-tv forsøg.
VHF kanal 9D kaldet MUXKBH-3. Indholdet planlægges at være 15-20 internationale radiostationer og senere op til 50 radiostationer i hver sin PLP. ..."
Her er chippen der "forstår" DVB-T2-Lite:
March 19, 2012, Industry's First DVB-T2 Solution Advances Digital Terrestrial TV Transition. Broadcom's Single-Chip [b]BCM3461[/b] Receiver Delivers Second Generation Digital Terrestrial TV in a Compact Footprint:http://www.broadcom.com/press/release.php?id=s658014Citat: "... Supports DVB-T, [b]DVB-T2 Lite[/b] and DVB-T2 ...."
Har ikke kunnet finde andre pt...
@ Nicolai Rasmussen Jeg ved ikke hvor du har forsøgt at skaffe din viden fra, men der er tekninsk set helt overvejende noget vrøvl du skriver - Hvis du ikke besidder nogen tekninsk viden eller anden relevant viden, synes jeg du skal læse og forstå - før du fremturer så totalt ubegrundet.
@ Søren Nissen - dette er ikke et hjælpe-forum og denne tråd handler slet ikke om kabel-tv. Dine personlig problemer er uden interesse - her.
@ Flere: . Hvad er det det dog for ubrugeligt vrøvl om CE ? - helt uden enhver relevans.
@ Steen Nielsen. Naturligvis kan Erhversstyrelsen fraråde at anskeffe udstyr indtil kravene er afklaret. Det har intet med fri konkurrence at der udsendes fælles retningslinier for alle leverandører. Det skal naturligvis godkendes i styrelsen og evt. af ministeren, men så længe det er åbne og ensartede retningslinier - er der nu næppe problemer med det legale. Et engentligt salgsforbud vil nok kræve lidt mere baggrund.
Det er ganske forkert, at folks udstyr i almindelighed er forkert - det er de helt nye. Det er også således, at teleselskaberne kan gøre meget for at mindske ulemperne og derfor bør de have en klar og tungtvejede grunde til gøre deres absolut bedste.
Det er også langt billigere, at selskabet skal ordne alle installationer på en gang, hver gang de montere en ny antenne.
Lars :)
Nu har jeg pt. et Sony 40" (KDL-40EX500) fra April 2010 med DVB-T/C tuner. Og så vidt jeg ved er der reelt kun én tuner i apparatet, en tuner der kan "switche" mellem T og C standarden.</p>
<p>Jeg modtager mit signal fra Yousee via kabel, altså DVB-C, og det gør jeg sikkert også i 2013.</p>
<p>Er der et problem med min tuner, når vi kommer til lanceringen af 4G i Januar 2013?</p>
<p>Når min tuner er sat til DVB-C, er den så stadig modtagelig for 'äerial' interferens?
Det kan man reelt ikke vide. I tilfældet hvor du har sluttet det til hybridnet/kabel-tv, så er det kun et spørgsmål om hvor HF tæt man har valgt at designe TV'et (og kablerne i huset). Hvis TV'et og kablerne i huset er designet (og produceret) til at være rimeligt ok, så sker der nok ikke noget. Overstyring af indgangstrinnet er ikke så sandsynligt, så det er formentlig ikke nødvendigt at gøre noget. Er tv'et piv-utæt HF mæssigt, og man vælger at sætte en 4G mast op i nærheden, så er der mulighed for indstråling af støj, og deraf følgende problemer.
Man må gå ud fra at dem med antennemodtagelse, hvor 4G senderen og TV senderen er placeret i samme retning, bliver hårdest ramt. Det vil formentlig ikke være så mange mennesker der bliver berørt, men nogle vil blive udfordret. Her vil filtre være en god løsning. Her kan indgangstrinnet risikerer at overstyre, og filteret fjerner så det kraftige 4G signal inden indgangstrinnet, der er uønsket i denne sammenhæng.
...
Men herr og fru jensen i danske land som ikke kan følge med, men tvinges til at betale licens skal ikke glemmes, og da slet ikke pålægges store omkostninger pga mangelfuld information!
...
Hej Martin
Måske slipper svenskerne for den eksplicitte licens:
- apr 2012, Chok: Sverige afskaffer TV-licensen. Den svenske public service komite vil afskaffe licensen - og der er politisk flertal, siger statsministerpartiet Moderaterne's repræsentant:http://ekstrabladet.dk/nationen/article1744411.ece
Det kan være inspiration til Danmark...
Andre lande kan godt finde ud af at holde forbrugerne skadesløse ...
Super, der flytter jeg hen. Et samfund hvor man får gratis ting af staten, som opkræver penge fra alle andre end mig. Det er lige et sted for mig. Hvor sagde du det var?
Andre lande kan godt finde ud af at holde forbrugerne skadesløse ...
Nu har jeg pt. et Sony 40" (KDL-40EX500) fra April 2010 med DVB-T/C tuner. Og så vidt jeg ved er der reelt kun én tuner i apparatet, en tuner der kan "switche" mellem T og C standarden.
Jeg modtager mit signal fra Yousee via kabel, altså DVB-C, og det gør jeg sikkert også i 2013.
Er der et problem med min tuner, når vi kommer til lanceringen af 4G i Januar 2013?
Når min tuner er sat til DVB-C, er den så stadig modtagelig for 'äerial' interferens?
Hej Pierre.
CE krav er en mindste standard og har intet med denne problemstilling at gøre. . Endvidere kræver alle krav kontrol/tilsyn - hvordan kan denne kontrol udføres i praksis i et frit globalt marked, hvor ALT bliver mærket CE godkendt - det lader sig ikke gøre.
Vi er alle lidt for naive.
Relevante krav samt omtanke mangler stadig fra os som forbrugere
Alle fremtidige TV/Mobil/Internet platforme vil reelt stille store videnskrav til den enkelte forbruger når vi til stadighed stiller krav om øget konkurrence og lavere priser via forskellige koncepter.
Hvorfor tror du at diverse forbrugerprogrammer i årevis allerede har haft kronede dage? Det er ikke fordi at lovgivning fejler noget. Lovgivning/muligheder er lavet ud fra "ønsker" og/eller borgerens/forbrugerens manglende arrangement eller omtanke.
.
Gad vide hvad Ole Sohn tænker; måske 'staller' han den indtil pisset rigtigt er i kog, henne imod november/december 2012, før han agerer vor frelser :)
Så er han sgu en dygtig strateg!
Nogen gange undrer det mig at man kan anvende Radarer i skib og fly. Hvis disse også skulle virke forstyrrende "I forhold til hvad man nu bruger af denne slag udstyr" om samme ikke Interferer/forstyrrer hverandre.
Dette her må være en direkte sag for Erhvervsstyrelsen.
Hvis man nu have en Tv tuner der var bygget (eller anden Receiver front End), således denne kunne tune 472MHz til 1200MHz (her ser jeg bort fra en evt. Lovlighed), skulle man da her anskaffe specielle filtre for undgå noget Generende modtagelse. Dette køber jeg aldrig. Og dette gælder også hvis problemerne skulle komme, så dumstædig har jeg en ret til at være.
Hej Jens.
LTE er et bredt politisk forlig fra 2010 (med både rød og blå blok).
Nej - forbruger kan ikke selv vurderer hvorvidt der kommer "sort skærm" - det kommer helt an på beliggenhed, anlæg og udstyr!
Information: sidste gang vi havde information omkring tv-signal så foregik det via "supermarkedet" (læs: din radio/tv forhandler).
Men ja - det giver utrykhed.
Utrykheden skabes ikke mindst pga.de mange konstante OVERSKRIFTER om samme emne som medier i dag giver mulighed for og lever af.
Således har ing.dk alene på dette emne skabt 5-6 "utrykke overskrifter" med deraf følgende seperate debatter om HELT SAMME problemstilling!
Næh, men der må vel være en statslig instans, der kontrollerer eller kan sanktionere, at udstyr der er CE-mærket lever op til kravene.Er det statens ANSVAR at folk har anskaffet sig elektronik der ikke lever op til CE kravene?
Nævne ordet Godkendelsestest for noget som helst beregnet til modtagelse af Tv signaler. Det jeg mener og tænker bør jeg nok ikke sige højt, derfor en pænere udredning.
Ens Modtageudstyr som modtager fra 470MHz op til 862MHz, og så sige at samme Tv modtage principper (hvad disse principper end består af), bør ikke fungere fra for eks eller i båndet 700MHz og op til 1400MHz. Fordi det må de bare ikke, for Erhvervsstyrelsen eller 4G eller hvem der nu er indvolverede.
Til John Strand
Hvis man har et relativt nyt fladskærms-tv (Okt 2011) med DVB-T2 og modtagelse via DigiTV, er det så en helt absurd urimelig forventning også at kunne gøre det efter 1 januar 2013 ?
Det kommer an på om dit fjernsyn har en fornuftig kanalseparation og er i stand til at klare en forventelig mængde radiosignal på indgangen. Kan dit TV det? Hvis du ikke kan svare på det, så kan du heller ikke FORVENTE at du kan.
Bemærk det er heller ikke alle der kan modtage TV på andre måder UDEN at betale en helt urimelig mængde penge pr. måned for leverance via fiber eller lign.
Måske kunne man være heldig at der var et kraftigt 4G signal man kunne modtage tv via. Det behøves ikke at være så dyrt. Men det er klart at hvis man pålægger 4G store omkostninger til "gratis" fjernsyn, så bliver det nok ikke billigt.
Det her Vil jeg aldrig forstå.
Hvis jeg bor tæt på en dansk Tv sender med 20KW MUX på kanal 53, og gerne vil modtage en svensk Tv på kanal 49. Vil denne ikke også blokeres eller er det kun hvis jeg vil modtage noget på 770MHz da lukker mit Tv ned fordi noget sendes på 834MHz. 770 plus 64MHz.
Anvende ordet Troll i denne tråd, da kan jeg kun få det indtryk at mange eller samtlige Radio- og Tv eksperter med videre, herinde, omgåes noget ret letsindigt. Jeg mener hvor meget udstyr må man anvende ved en Voldgiftssag, eller man må måske slet ikke demonstrere noget?
Nicolai Rasmussen - jeg ved godt hvem der ville vinde en intelligenskvotient konkurrence hvis den var imellem dig og en dør..... døren er sikker vinder.
Stort set alt hvad der er solgt lever op til CE kravene. Det er ikke der problemet er - læs de links jeg har lagt, så kan det være du forstår problemstillingen.
Men jeg ved godt at fakta og argumenter har samme indvirkning hos dig som vand på en gås.
Du og John Strand troller - man formoder I er ansat af TDC for at lobbye alt og alle over på mobil og bredbånd.
http://www.broadbandtvnews.com/2012/02/22/180m-to-fund-4g-tv-interference-solutions/
http://stakeholders.ofcom.org.uk/consultations/coexistence-with-dtt/
Kig lidt på ovenstående. OFCOM er det Britiske 'frekvens bord' ;-)
Jeg synes heller ikke at det direkte klæder regeringen at stikke hovedet så meget i jorden, uanset at det måske var den sidste regering der bandt os til den kommende 4g aftale.
Især sammenlignet med hvad UK foreksempel gør ved utrygheden omkring dette, og iøvrigt har været fornuftige nok til at få tilbyderne på 4g frekvenserne til at spytte i bøssen, bør også den danske regering støtte borgerne.
Der er vel ingen grund til at samle på møgsager, og denne her kunne godt blive en ...
Som et minimum kan man vel orientere om 4g udruliningen så den enkelte med sit fjernsyn ivhertfald kan vurdere om hendes 'sorte skærm' falder sammen med at der er kommet en 4g antenne på 800 MHz i nærheden.
mvh Jens
Hej Nicolai.
Som du anfører "Dit" tv eller boks findes ikke. Salg har i mange år UDELUKKENDE drejet sig om: HD, internet adgang, 3D, jo fladere jo bedre osv.!
Såfremt Erhvervsstyrelsen ikke er sit ansvar bevidst og sikrer at forbrugerne ikke lider tab, så er der helt klart åbent for massesøgsmål imod staten.
Er det statens ANSVAR at folk har anskaffet sig elektronik der ikke lever op til CE kravene?
Så vil jeg samle støtte til et gruppesøgsmål mod staten for ikke at slå HÅRDT ned på de forbrugere, der benytter sig af produkter der ikke lever op til CE kravene. Jeg lider nemlig tab af velfærd, hvis mine skattekroner skal gå til folk der vil have erstatning for deres dårlige produkter.
Traditionelt har det vært reguleringsmyndighedens ansvar at regulere de forskellige anvendelser af radiofrekvenser på en sådan måde at de ikke forstyrrer hinanden. Det kan se ud som man i denne konkrete sag har gået tættere på grænsen end normalt og at det derfor tages forbehold for at 10.000 husstande muligvis kan opleve forstyrrelser selv med de begrænsninger i sendestyrker som ligger i kravene for anvendelse af 800 MHz båndet til 4G/LTE.
Der er også kommet mange flere spillere på markedet de sidste mange år. Vi har flere producenter af alle slags udstyr (der potentielt er følsomt for højfrekvent radiostøj) med varierende erfaringer og kvalitet. Vi har flere services der benytter radiotransmission. Altså alt i alt er der blevet mere trængsel.
Medmindre styrelsen kan henvise til helt konkrete standarder og krav som skal overholdes af TV modtagere for at garantere fejlfri modtagelse giver det slet ikke nogen mening at forhandlerne skal garantere at en TV modtager "tåler" støj fra 4G på 800 MHz båndet.
hvad med kravene til CE? De foreskriver at udstyret skal kunne modstå støj udefra. Der er bare aldrig nogen der har taget disse krav særlig seriøst, fordi de er formuleret i generelle vendinger. Men faktisk står der at man som producent (importør) skal sikre at det man laver, faktisk virker. I stedet for at hyre en ingeniør, der kan sikre at produktet overholde intensionen i CE kravet, så hyrer producenten en jurist, der kan sikre at man ikke har gjort noget forkert juridisk. Få stoppet den praksis med en række kæmpe erstatningkrav, så kommer kvaliteten af sig selv.
Som forbruger kan man heller ikke forvente at en sådan garanti har værdi, da kvaliteten af modtagelsen afhænger af en række forhold (feltstyrke, interferens, antennesystem, signalkodning og modulationsform, modtagerens følsomhed og filtrering etc), og man vil nok som forbruger få problemer med at dokumentere at det er TV modtageren det er noget galt med.
En styrkelse af forbrugerombuds-institutionen kunne være en vej frem.
Jeg syntes at vi skal fyre nogle pædagoger, hæve klasse kvotienten og så give økonomisk støtte til dem der har leveret dårligt udstyr til Danskerne...
Deremd sikre vi også at dem der sælgwer det Dansk Supermarked, Coop, Fona og Elgiganten får økonomisk støtte...
Modellen er at folk bare skal underskrive en tro og love erklæring på at der er problemer med deres TV så kan de for statens regning hente et nyt i en butik efter eget valg...
Det er ikke så komplekst og det er da en smart model at tage penge fra de gamle, de syge og børnene og så sende dem videre til Dansk Supermarked og Samsung... :-)
Livet er hårdt. Det er ikke en afgift, men en udgift.Hvis signalet overstyrer folks tunere, så er det da en direkte afgift pålagt den enkelte forbruger.
Det er da ikke acceptabelt at danskere der køber et tv i 2012, skal købe ydligere filtre og modtager udstyr i 2013 fordi man på christiansborg bestemmer sig for noget som ingen kan overskue konsekvensen af.
Konsekvenserne af det du skriver, er at man ikke kan have dampmaskiner, biler, telefoner og internet. Der er ingen der kan overskue alle konsekvenser af nye teknologier. Alle teknologier har været nye engang. Så hvis vi skal undgå ukendte konsekvenser ved teknologier, så må vi bo under åben himmel og lære at spise bark.
Hvis ét eller flere af dine TV går i sort d. 1/1-2013, og du så skal investere flere tusinde kroner i nyt udstyr, er du vel knap så kæphøj?</p>
<p>Det er meget muligt at folk med høj indtægt, tænker pyt med det. Men der er altså andre mennesker som finder det knap så spændene år efter år blive kostet rundt med i det digitale univers. Skiftet fra analog til digital, fra mpeg 2 til 4, DVB-T til DVB-T2, og nu 4G indstråling. Du som ingeniør eller hvad ved jeg er måske forberedt og opdateret. Men herr og fru jensen i danske land som ikke kan følge med, men tvinges til at betale licens skal ikke glemmes, og da slet ikke pålægges store omkostninger pga mangelfuld information!
Omkostningerne i denne forbindelse er ikke "pga mangefuld information". Omkostningerne er pga. manglende viden og/eller mangelfuld kvalitet af det udstyr der er blevet købt. Det er rigtigt at der vil være personer i det ganske danske land, der ikke har forudsætninger for at vide hvad de skal købe. Det problem gælder desværre i alle sammenhænge. Hvis man ikke ved noget om biler, så risikerer man også en ekstra regning eller andre overraskelser (som f.eks. at man er forment adgang med sin bil i en række tyske byer).
Problemet med manglende viden løses ikke ved at forbyde ting man ikke forstår.
Kom lige ned fra det pedistal kammerat!
Psst. Du råber op af den forkerte pidestal, vi stå herovre ved siden af dig...
Det må være erhvervsstyrelsens ansvar, som reguleringsmyndsighed på området, at definere de regler som skal være gældende for det udstyr som anvender radiosendere og modtagere. Problemet er måske at der ikke eksisterer, eller at de ikke kender til, regler og standarder for TV modtagere som med SIKKERHED kan garantere acceptable modtagerforhold for et TV apparat som modtager et signal tilsvarende de minimums dækningskrav de samme myndigheder har pålagt Boxer. Boxer vil uanset opfylde sine dækningskrav da de er defineret ud fra en teoretisk beregnet feltstyrke i 10 meters højde, men introduktionen af støj kan påvirke kvaliteten af signalet og dermed den praktiske anvendelighed. Traditionelt har det vært reguleringsmyndighedens ansvar at regulere de forskellige anvendelser af radiofrekvenser på en sådan måde at de ikke forstyrrer hinanden. Det kan se ud som man i denne konkrete sag har gået tættere på grænsen end normalt og at det derfor tages forbehold for at 10.000 husstande muligvis kan opleve forstyrrelser selv med de begrænsninger i sendestyrker som ligger i kravene for anvendelse af 800 MHz båndet til 4G/LTE. Medmindre styrelsen kan henvise til helt konkrete standarder og krav som skal overholdes af TV modtagere for at garantere fejlfri modtagelse giver det slet ikke nogen mening at forhandlerne skal garantere at en TV modtager "tåler" støj fra 4G på 800 MHz båndet. Som forbruger kan man heller ikke forvente at en sådan garanti har værdi, da kvaliteten af modtagelsen afhænger af en række forhold (feltstyrke, interferens, antennesystem, signalkodning og modulationsform, modtagerens følsomhed og filtrering etc), og man vil nok som forbruger få problemer med at dokumentere at det er TV modtageren det er noget galt med.
Erhvervsstyrelsen burde måske gøre som de gjorde i USA. Nemlig undersøge markedet, og anerkende problemstillingen.
I USA var forretningsordnen således:
Man besluttede sig for digital switchover hvor tidligere analoge kanaler blev samlet i nogle færre kanaler, og samlede disse i kanaler under 698 MHz.
Man besluttede sig for at auktionere den digitale dividende over 700 MHz til LTE.
Inden den digitale switch-over sikrede man sig at de nye set-top boxe der kunne modtage det digitale signal blev certificeret (NITA).
http://www.tvtechnology.com/article/fcc-releases-dtv-converter-box-test-results/203817
http://transition.fcc.gov/oet/info/documents/reports/9TR1003-ConverterBoxTestReport.pdf
- Man gav alle en kupon på 40 USD som støtte til indkøb af denne nye box. Det var en del af gevinsten ved salget af frekvenserne.
Disse nye boxe er alle udstyret med filtre for frekvenser over 700 MHz (eller retteligt 698MHz). Men der er stadig boxe af tvivlsom kvalitet / billige boxe.
http://www.tvtechnology.com/article/testing-interference-rejection-of-dtv-converter-boxes/211052
http://www.tvtechnology.com/article/g-interference-to-uhf-dtv/210181
Som John Strand nævner (og har ret i for en enkelt gangs skyld) - så er broadcastsignalet ikke altid godt, og netop derfor er det vigtigt at man ikke får ekstra intereferens ind fra LTE netværket.
http://broadcastengineering.com/news/dtv-reception-remains-issue-0824/
Ang. ny teknologi - så er det næste DVB-T2, og man er nu begyndt at kigge på det der skal komme om 5-10 år.
http://www.tvnewscheck.com/article/2011/04/27/50839/so-soon-nextgen-broadcast-tv-in-works
Såfremt Erhvervsstyrelsen ikke er sit ansvar bevidst og sikrer at forbrugerne ikke lider tab, så er der helt klart åbent for massesøgsmål imod staten.
Hej Steen
Der er vel ikke noget urimeligt i at forvente at Erhvervsstyrelsen eller deres EU partner organ kan opstille konkrete test-krav, der gør det muligt for andre aktører at certificere produkterne som 4G støj-resistente eller hvad man måtte vælge at kalde det.
Til John Strand Hvis man har et relativt nyt fladskærms-tv (Okt 2011) med DVB-T2 og modtagelse via DigiTV, er det så en helt absurd urimelig forventning også at kunne gøre det efter 1 januar 2013 ? Bemærk det er heller ikke alle der kan modtage TV på andre måder UDEN at betale en helt urimelig mængde penge pr. måned for leverance via fiber eller lign.
Mvh Michael
Balladen ligger i af 800 Mhz båndet har været brugt til TV førhen, og derfor er tuneren åben for denne frekvens på rigtig mange tv. Hvis der så står en 4G mast 500 m væk og banker et signal lige ind i dit hus, eller hele naboens IT er bundet op på 4G og hans upload fiser lige gennem dit hus, så overstyrrer din tuner i tv´et, og bum, sort skærm...</p>
<p>Sådan bliver problemstillingen ihvertfald beskrevet rigtig mange steder her på sitet.</p>
<p>
Så efterspørg et TV der ikke lader sig påvirke af de pågældende 4G signaler! Der er intet teknisk til hinder for at lave TV der virker samtidig med 4G, 5G, 12G, TV-vestmors og jordstråler fra Hakkebakkeskoven.
Sælgerne af TV (og andet avanceret udstyr) ved meget tæt på INGENTING om radiotransmission og elektromagnetisk stråling generelt. Hvordan kan disse personer (der er trænet i at smile på en overbevisende måde og prakke dig en dyr forsikring på) være med til at rådgive om tekniske produkter? Det er her det rigtige problemet er. Der er aldrig nogen der har stillet krav til sælgerne om at det de sælger lever op til specifikke krav.
Hvis en sælger vidste noget om de TV de solgte, så ville de også vide HVAD de skulle spørge producenterne om. De ville kunne spørge producenterne om hvor meget indstråling de forskellige TV kunne klare (som funktion af frekvensen), og de ville kunne spørge om hvor meget signal de kunne tåle på antenne-indgangen uden at overstyre. Det ville resultere i at de værste modeller altid ville blive solgt med et forbehold, og kunderne ville selv kunne træffe beslutningen om de ville spare de sidste kroner, eller om det var vigtigt med et kendt mærke eller en god kvalitet.
@Martin
Jeg syntes det er noget svineri bare at "rulle" noget nyt og smart ud(besluttet på Christiansborg), og så lade regningen hænge ved forbrugerne. Det er squ det samme som med de skide IC4 tog!
Hvis man ikke kan købe et fjernsyn i 2012 uden at vide sig sikker på om det virker om et års tid, så må det være staten der hænger på regningen.
Beklager det sure opstød, men er efterhånden ved at få nedsmeltning over at se hvad mine og andres skattekroner bruges på.
Skal staten give forbrugerne lov til at få 4G, eller skal det forbydes? Skal staten bruge skattekroner på at kompensere folk der har købt TV af en utilstrækkelig kvalitet, eller skal den ikke?
Det fremgår ikke tydeligt af det du skriver!
Det er sådan at der er et dægningskrav til DR og til DigiTv (Boxer9 om hvor meget de skal dække - så længe de dækker det som reglerne foreskriver så er der INTET problem...
Hvis der bliver bygget nye huse og når træerne vokser så kan det på samme måde som når Teracom opgradere nettet påvirke hvor mange og hvem der kan se jordbaseret digital TV - det kan vejeret også gøre.
I praksis så er der mange måder man kan se TV på og det jordbaserede TV signaal er blot en af mange løsninger i landet og der er INGEn garanti for at 100% af danskerne kan se TV på den måde og det kommer der næppe.
Hej Lars . Erhvervsstyrelsen må og kan IKKE vejlede om køb af udstyr - vi har et frit marked - online m.m!
Erhvervsstyrelsen er i denne sammenhæng et rådgivende/vejledende/statsligt ekspertorgan og samtidig tilsynsmyndighed på udstedte statslige tilladelser. Erhvervsstyrelsen skal ligesom alle andre forholde sig til de politiske beslutninger herunder lovgivning samt i øvrigt forholde sig helt neutralt i forhold til de politisk bestemte "frie markedskræfter".
Problemet er selvfølgelig, at vi i dagens VERDEN får forbrugervejledning direkte fra et "supermarkedsled" eller deres brancheorganisationer. Alle, der samtidig forsøger at sætte en dagsorden, ligesom alt selvfølgelig handler om mer-salg uden fokus på viden og kvalitet.
Hvordan havde du tænkt dig, at "Kurt" hos EL-Giganten, der samtidig sælger lige fra mobil til køleskabe, skal kunne vejlede en kunde på antenneområdet? I øvrigt en "gigant" som i stor udstrækning sælger ALT for salgets (og lager) skyld! Helt samme princip er gældende flere steder og vil selvfølgelig være gældende i fremtiden.
Vi har som borgere/forbrugere kun efterspurgt pris og dermed også et "frit marked". Resultat: billigere priser og dermed også dårligere produkter, vejledning og uigennemskuelighed for den almindelige forbruger.
Lars: Erhvervsstyrelsen må og kan ikke som statsorgan det du vil!
Tror da vidst det er dit omløb der gået en smule i stå Herr John Strand.
Hvis signalet overstyrer folks tunere, så er det da en direkte afgift pålagt den enkelte forbruger. Det er da ikke acceptabelt at danskere der køber et tv i 2012, skal købe ydligere filtre og modtager udstyr i 2013 fordi man på christiansborg bestemmer sig for noget som ingen kan overskue konsekvensen af. Hvis ét eller flere af dine TV går i sort d. 1/1-2013, og du så skal investere flere tusinde kroner i nyt udstyr, er du vel knap så kæphøj?
Det er meget muligt at folk med høj indtægt, tænker pyt med det. Men der er altså andre mennesker som finder det knap så spændene år efter år blive kostet rundt med i det digitale univers. Skiftet fra analog til digital, fra mpeg 2 til 4, DVB-T til DVB-T2, og nu 4G indstråling. Du som ingeniør eller hvad ved jeg er måske forberedt og opdateret. Men herr og fru jensen i danske land som ikke kan følge med, men tvinges til at betale licens skal ikke glemmes, og da slet ikke pålægges store omkostninger pga mangelfuld information!
Kom lige ned fra det pedistal kammerat!
Hvis folk har udstyr der gør det umuligt at modtage TV via det digitale TV signal så kan de gøre det same som dem der ikke ikke kan modtage det digitale TV signal nemlig at se TV på en af de mange andre måder man kan få TV i Danmark.
Fakta er at det er langt fra 100% af danskerne der kan modtage digital jordbaseret TV og der er ingen granti for at alle skal kunne modtage det - så længe at DR og Boxer lever op til de dækningskrav der er til det jordbaserede digitale TV signaler så er der ikke noget at komme efter og det kan ikke være skatteydernes eller teleselskabernes job at garantere for at folks TV virker...
Det er ike så svært hvis man bare har lidt omløb i hovedet....
Balladen ligger i af 800 Mhz båndet har været brugt til TV førhen, og derfor er tuneren åben for denne frekvens på rigtig mange tv. Hvis der så står en 4G mast 500 m væk og banker et signal lige ind i dit hus, eller hele naboens IT er bundet op på 4G og hans upload fiser lige gennem dit hus, så overstyrrer din tuner i tv´et, og bum, sort skærm...
Sådan bliver problemstillingen ihvertfald beskrevet rigtig mange steder her på sitet.
Der er eller var minimumskrav til dæmpning eller modstandsdygtighed overfor signaler uden for det modtagne bånd, er de helt bortfaldet? Hvis ikke der er sådanne krav er forbrugeren elendigt stillet. Det er jo ikke tal som oplyses, og de færreste ville forstå det. At så staten sælger nabobåndene til tjenester der kan forstyrre, det er egentlig horribelt. Svarer lidt til at sælge et hus med havudsigt, for straks efter at opføre et hus foran.
En konsekvens af demokratiet er, at man må affinde sig med uvidenhedens dybe spor som en integreret del af beslutningsprocessen. Også denne gang.
"There will be some interference when 4G services are rolled out but we will have the solutions in place to eliminate the disruption to television viewers",
kunne han score en masse point, hvis han da kunne stå inde for det. Alternativt kunne det være branchen bag 4G der skulle stå for kompatibilitetsproblemerne, økonomisk.
På en måde synes jeg det er urimeligt, at de små radio/tv-forhandlere skal stilles til ansvar for noget ikke engang Erhvervsstyrelsen eller Ole Sohn, har styr på, rent teknisk.
Citatet er herfra:
http://www.pocket-lint.com/news/44531/uk-4g-network-freeview-fuzziness
Forleden kunne Ingeniøren ellers citere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) for at sige, '… at det er rimeligt, at den enkelte borger selv sørger for at udskifte dårligt eller utidssvarende udstyr' i forbindelse med historien om, at mange tusinde danskere risikerer at betale mange tusinde kroner for fortsat at kunne se tv.
Nu siger de 10.000. Jeg mener at have læst at det sagtens kan dreje sig om 50% af de hustande der modtager TV-signal via egen antenne. Plus dem der har fælles antenne. Det har noget at gøre med placering af de enkelte 4G antenner i forhold til TV-sender og modtager.
Jeg syntes det er noget svineri bare at "rulle" noget nyt og smart ud(besluttet på Christiansborg), og så lade regningen hænge ved forbrugerne. Det er squ det samme som med de skide IC4 tog!
Hvis man ikke kan købe et fjernsyn i 2012 uden at vide sig sikker på om det virker om et års tid, så må det være staten der hænger på regningen. Det kan squ da ikke passe! Efter min mening bør man efterhånden fængsle politikere der tager så dårlige beslutninger. Det kan i min verden kaldes bondenfangeri/tricktyveri fordi man ganske enkelt franarrer folk deres penge ved manglende oplysning, om lemfældig omgang med borgernes penge!!
Det næste bliver vel at strømnettet omlægges til 260V, og at folk får vide de bare kan anskaffe sig noget tidssvarende udstyr?!!!!
Beklager det sure opstød, men er efterhånden ved at få nedsmeltning over at se hvad mine og andres skattekroner bruges på.
Vh Martin